To je to što me zanima!

6 načina da se hranite zdravije

Dvije trećine tanjura trebaju činiti voće i povrće, jednu četvrtinu proteini, a jednu cjelovite žitarice. Birajte zdrave masnoće i pazite na kalorijsku vrijednost obroka, savjetuju nutricionisti
Vidi originalni članak

Kvalitetna prehrana presudna je za dobro zdravlje i prevenciju niza bolesti, pri čemu svatko stil prehrane treba prilagoditi svojim navikama i zdravstvenom stanju, pa je dobro potražiti savjet nutricionista ili liječnika. No, općenito vrijedi pravilo da naglasak treba staviti na voće i povrće, cjelovite žitarice te zdrave izvore proteina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Što nudi festival svjetske kuhinje

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo nekoliko savjeta za kvalitetan prehrambeni plan: 

IZVORI OMEGA 3 Niste ljubitelj ribe? Onda biste trebali jesti više ovih namirnica

1. Jedite više voća i povrća 

Voće i povrće bogato je vlaknima, pa pomaže probavu i prevenira zatvor. Također,  sadrži mnogo vitamina i minerala koji su potrebni tijelu, među kojima su: 

  • Magnezij -  koji podržava zdravlje kostiju.
  • Kalij - koji pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. 
  • Vitamin A -  koji štiti od infekcija i održava kožu i oči zdravima .
  • Vitamin C -  koji pomaže u apsorpciji željeza i održava kožu i zubno meso zdravima.

Ukratko, voće i povrće značajno doprinose prevenciji niza bolesti. Studija iz 2018. pokazala je da takva prehrana smanjuje markere upale koja je povezana s kroničnim zdravstvenim stanjima, poput bolesti srca, raka i dijabetesa. 

POPRAVITE GA Ovo je deset znakova da imate pogrešan odnos prema prehrani

Preporučena količina voća i povrća koja vam treba svaki dan razlikuje se ovisno o dobi, spolu i tjelesnoj aktivnosti. 

Općenita je preporuka da bi žene u dobi do 30 godina trebale pojesti 2 šalice voća i 2,5 šačice povrća na dan, a muškarci u toj dobi 2 šalice voća i 3 šalice povrća dnevno. Do 50-ih godina možemo malo smanjiti unos voća i povrća, otprilike za pola šalice, no i u kasnijoj dobi njihov je unos podjednako važan. 

2. Odaberite cjelovite žitarice 

Cjelovite žitarice uključuju cijelo zrno, primjerice pšenice, koje je vrlo bogato vitaminima i mineralima. Tako: 

- Vanjski sloj zrna sadrži vlakna i vitamine B skupine
- Unutarnji sloj  sadrži ugljikohidrate i proteine
- Klica, ili jezgra sadrži vitamine B skupine, zdrave masti i vitamin E. 

MASNOĆE U KRVI Namirnice koje mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola

Analiza kontroliranih ispitivanja 2020. godine otkrila je da konzumiranje cjelovitih, umjesto rafiniranih žitarica, može poboljšati ukupni kolesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Većina ljudi trebala bi težiti da barem polovica žitarica koje konzumiraju tijekom dana budu iz skupine cjelovitih žitarica, što podrazumijeva: 

  • Kruh od cjelovitih žitarica
  • Tjesteninu od cjelovitog zrna
  • Smeđu rižu
  • Kvinoju
  • Zob

3. Ograničite prerađenu hranu 

Prerađena hrana promijenjena je u izvornom obliku: Kuhana ili pečena, te pakirana, tako da je konzervirana ili smrznuta. Ti postupci mogu dovesti do promjene nutritivnog sastava hrane, a rezultat je da jako prerađena hrana obično ima puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. 

U tu hranu spadaju: Suhomesnati proizvodi, kobasice i hrenovke, gotova jela, čips, keksi i kolači, bomboni i sve slične grickalice, brojni umaci i preljevi za salate i slično. U prerađenu hranu ubrajaju se i majoneza i kečap, koje treba koristiti vrlo ograničeno. U tu skupinu proizvoda spadaju i pekarski proizvodi od bijelog brašna. 

PROGLASILI ZNANSTVENICI Evo koja je najbolja dijeta 2021.

Dvije velike europske studije iz 2019. godine utvrdile su vezu između ultra prerađene hrane, poput slatkih žitarica i pekarskih proizvoda, i kardiovaskularnih bolesti. Uz to, Svjetska zdravstvena organizacija klasificira prerađeno meso kao kancerogenu tvar, koja može uzrokovati rak. Istraživanje također povezuje prerađeno meso s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Alternativa tome su obične, kod kuće skuhane zobene pahuljice s jogurtom umjesto kupovnih, kod kuće pečene kokice umjesto kupovnih te obroci spravljeni od svježih namirnica kod kuće i slično.   

4. Vježbajte kontrolu porcija 

Važno je jesti primjerene količine hrane u obrocima. Ako pretjerate, to će utjecati na vašu tjelesnu težinu, ali i  na metabolizam i ravnotežu hormona, te na količinu  energije koju imate. Zato je važno pažljivo odrediti veličine porcija te voditi računa da polovicu tanjura čini voće i povrće, četvrtinu proteini, a četvrtinu cjelovite žitarice. 

Čitajte deklaracije na namirnicama, pratite kalorije koje konzumirate i pokušajte smanjiti porcije tako da hranu servirate na manjem tanjuru. Uvijek servirajte ono što jedete, jer manje ćete pojesti ako sladoled izvadite u manju zdjelicu nego ako ga jedete žlicom iz velike kutije. 

PROMIJENIO PREHRANU Tata smršavio 25 kila i otkrio kako mu je to uspjelo: Želim pomoći svim muškarcima

Pazite na namirnice koje su izuzetno hranjive i bogate kalorijama i kod male količine, kao što su orašasti plodovi. I ne zaboravite se kontrolirati kad su u pitanju sokovi, hladne kave i slični zaslađeni napitci. 

5. Jedite više zdravih masti

Masnoća je važan dio zdrave prehrane jer pomaže tijelu da održi metabolizam i pohrani energiju. Ali nisu sve vrste masti iste, a neke mogu uzrokovati negativne zdravstvene učinke. 

Zasićene masnoće obično su čvrste na sobnoj temperaturi. To su, među ostalim, kokosovo ulje, punomasni mliječni proizvodi i masni komadi mesa. Zasićene masnoće mogu povećati razinu lipida u krvi ili kolesterola, što bi moglo povećati rizik od srčanih bolesti, pa ih treba konzumirati umjereno. Do 6 posto dnevnih kalorija treba biti iz tog izvora. 

Nezasićene masti obično su tekuće na sobnoj temperaturi. To su masnoće koje uključuju orašaste plodove, avokado, maslinovo ulje i masnu ribu poput lososa. Nezasićene masnoće mogu pozitivno utjecati na zdravlje vašeg srca te bi trebale činiti 20 do 35 posto ukupnih kalorija u danu. 

ČAROBNI GRAŠAK Ovo je najpodcjenjenije povrće - kojeg bi trebali puno češće jesti

Trans masnoće nekad su se nalazile u prženoj i prerađenoj hrani, poput smrznute pizze, pomfrita i krafni, no to se pomalo mijenja. One nemaju nutritivnu vrijednost i mogu povećati rizik od kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti. Za razliku od njih, omega-3 masne kiseline bitna su komponenta zdrave prehrane. Nalaze se u ribljim, lanenim i biljnim uljima poput ulja repice. 

Stručnjaci  odraslim muškarcima preporučuju do 1,6 grama, a odraslim ženama 1,1 grama ALA masnih kiselima dnevno, što je vrsta omega-3 masne kiseline koja se prvenstveno nalazi u biljnim uljima.

6. Stvorite plan 

Plan prehrane može vam pomoći u postizanju uspjeha. Može uključivati ​​preporučenu količinu voća, povrća, proteina i žitarica, način pripreme i kada će se jesti, a možete si dodatno pomoći i ovim navikama:

  • Planirajte obroke:  Odlučite što ćete jesti, kako biste na vrijeme nabavili i pripremili namirnice za kuhanje. Nastojte uvijek imati kod kuće gotov obrok koji možete pojesti, jer ćete tako izbjeći grickanje i odabir nezdravih alternativa. 
  • Pronađite tanjur na kojem možete odrediti koliko treba zauzimati meso, koliko povrće, koliko ugljikohidrati. To vam može biti alat na temelju kojega ćete uvijek znati kako uravnotežiti obrok. 
  • Prilagodite svoje okruženje - Hladnjak treba sadržavati namirnice koje su zdrave, s tim da treba planirati i zdrave međuobroke koji će vam tako uvijek biti nadohvat ruke, prenosi Insider.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • crna mačka 18.01.2021.

    Srećom nisam sklona debljanju , jer uživam u jelima.

  • Samounaletu1 18.01.2021.

    Nista bez mjesanog mesa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare