Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Nutricionisti tvrde da je uz ovih šest jednostavnih savjeta lako usvojiti zdravu prehranu

6 načina da se hranite zdravije

Dvije trećine tanjura trebaju činiti voće i povrće, jednu četvrtinu proteini, a jednu cjelovite žitarice. Birajte zdrave masnoće i pazite na kalorijsku vrijednost obroka, savjetuju nutricionisti

VIDEO

Kvalitetna prehrana presudna je za dobro zdravlje i prevenciju niza bolesti, pri čemu svatko stil prehrane treba prilagoditi svojim navikama i zdravstvenom stanju, pa je dobro potražiti savjet nutricionista ili liječnika. No, općenito vrijedi pravilo da naglasak treba staviti na voće i povrće, cjelovite žitarice te zdrave izvore proteina. 

POGLEDAJTE VIDEO: Što nudi festival svjetske kuhinje

Pokretanje videa...

01:38

Evo nekoliko savjeta za kvalitetan prehrambeni plan: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Niste ljubitelj ribe? Onda biste trebali jesti više ovih namirnica
Niste ljubitelj ribe? Onda biste trebali jesti više ovih namirnica

1. Jedite više voća i povrća 

Voće i povrće bogato je vlaknima, pa pomaže probavu i prevenira zatvor. Također,  sadrži mnogo vitamina i minerala koji su potrebni tijelu, među kojima su: 

  • Magnezij -  koji podržava zdravlje kostiju.
  • Kalij - koji pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka. 
  • Vitamin A -  koji štiti od infekcija i održava kožu i oči zdravima .
  • Vitamin C -  koji pomaže u apsorpciji željeza i održava kožu i zubno meso zdravima.

Ukratko, voće i povrće značajno doprinose prevenciji niza bolesti. Studija iz 2018. pokazala je da takva prehrana smanjuje markere upale koja je povezana s kroničnim zdravstvenim stanjima, poput bolesti srca, raka i dijabetesa. 

Ovo je deset znakova da imate pogrešan odnos prema prehrani
Ovo je deset znakova da imate pogrešan odnos prema prehrani

Preporučena količina voća i povrća koja vam treba svaki dan razlikuje se ovisno o dobi, spolu i tjelesnoj aktivnosti. 

Općenita je preporuka da bi žene u dobi do 30 godina trebale pojesti 2 šalice voća i 2,5 šačice povrća na dan, a muškarci u toj dobi 2 šalice voća i 3 šalice povrća dnevno. Do 50-ih godina možemo malo smanjiti unos voća i povrća, otprilike za pola šalice, no i u kasnijoj dobi njihov je unos podjednako važan. 

2. Odaberite cjelovite žitarice 

Cjelovite žitarice uključuju cijelo zrno, primjerice pšenice, koje je vrlo bogato vitaminima i mineralima. Tako: 

- Vanjski sloj zrna sadrži vlakna i vitamine B skupine
- Unutarnji sloj  sadrži ugljikohidrate i proteine
- Klica, ili jezgra sadrži vitamine B skupine, zdrave masti i vitamin E. 

Namirnice koje mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola
Namirnice koje mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola

Analiza kontroliranih ispitivanja 2020. godine otkrila je da konzumiranje cjelovitih, umjesto rafiniranih žitarica, može poboljšati ukupni kolesterol i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Većina ljudi trebala bi težiti da barem polovica žitarica koje konzumiraju tijekom dana budu iz skupine cjelovitih žitarica, što podrazumijeva: 

  • Kruh od cjelovitih žitarica
  • Tjesteninu od cjelovitog zrna
  • Smeđu rižu
  • Kvinoju
  • Zob

3. Ograničite prerađenu hranu 

Prerađena hrana promijenjena je u izvornom obliku: Kuhana ili pečena, te pakirana, tako da je konzervirana ili smrznuta. Ti postupci mogu dovesti do promjene nutritivnog sastava hrane, a rezultat je da jako prerađena hrana obično ima puno kalorija i malo hranjivih sastojaka. 

U tu hranu spadaju: Suhomesnati proizvodi, kobasice i hrenovke, gotova jela, čips, keksi i kolači, bomboni i sve slične grickalice, brojni umaci i preljevi za salate i slično. U prerađenu hranu ubrajaju se i majoneza i kečap, koje treba koristiti vrlo ograničeno. U tu skupinu proizvoda spadaju i pekarski proizvodi od bijelog brašna. 

Evo koja je najbolja dijeta 2021.
Evo koja je najbolja dijeta 2021.

Dvije velike europske studije iz 2019. godine utvrdile su vezu između ultra prerađene hrane, poput slatkih žitarica i pekarskih proizvoda, i kardiovaskularnih bolesti. Uz to, Svjetska zdravstvena organizacija klasificira prerađeno meso kao kancerogenu tvar, koja može uzrokovati rak. Istraživanje također povezuje prerađeno meso s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Alternativa tome su obične, kod kuće skuhane zobene pahuljice s jogurtom umjesto kupovnih, kod kuće pečene kokice umjesto kupovnih te obroci spravljeni od svježih namirnica kod kuće i slično.   

Dreamstime

4. Vježbajte kontrolu porcija 

Važno je jesti primjerene količine hrane u obrocima. Ako pretjerate, to će utjecati na vašu tjelesnu težinu, ali i  na metabolizam i ravnotežu hormona, te na količinu  energije koju imate. Zato je važno pažljivo odrediti veličine porcija te voditi računa da polovicu tanjura čini voće i povrće, četvrtinu proteini, a četvrtinu cjelovite žitarice. 

Čitajte deklaracije na namirnicama, pratite kalorije koje konzumirate i pokušajte smanjiti porcije tako da hranu servirate na manjem tanjuru. Uvijek servirajte ono što jedete, jer manje ćete pojesti ako sladoled izvadite u manju zdjelicu nego ako ga jedete žlicom iz velike kutije. 

Tata smršavio 25 kila i otkrio kako mu je to uspjelo: Želim pomoći svim muškarcima
Tata smršavio 25 kila i otkrio kako mu je to uspjelo: Želim pomoći svim muškarcima

Pazite na namirnice koje su izuzetno hranjive i bogate kalorijama i kod male količine, kao što su orašasti plodovi. I ne zaboravite se kontrolirati kad su u pitanju sokovi, hladne kave i slični zaslađeni napitci. 

5. Jedite više zdravih masti

Masnoća je važan dio zdrave prehrane jer pomaže tijelu da održi metabolizam i pohrani energiju. Ali nisu sve vrste masti iste, a neke mogu uzrokovati negativne zdravstvene učinke. 

Zasićene masnoće obično su čvrste na sobnoj temperaturi. To su, među ostalim, kokosovo ulje, punomasni mliječni proizvodi i masni komadi mesa. Zasićene masnoće mogu povećati razinu lipida u krvi ili kolesterola, što bi moglo povećati rizik od srčanih bolesti, pa ih treba konzumirati umjereno. Do 6 posto dnevnih kalorija treba biti iz tog izvora. 

Nezasićene masti obično su tekuće na sobnoj temperaturi. To su masnoće koje uključuju orašaste plodove, avokado, maslinovo ulje i masnu ribu poput lososa. Nezasićene masnoće mogu pozitivno utjecati na zdravlje vašeg srca te bi trebale činiti 20 do 35 posto ukupnih kalorija u danu. 

Ovo je najpodcjenjenije povrće - kojeg bi trebali puno češće jesti
Ovo je najpodcjenjenije povrće - kojeg bi trebali puno češće jesti

Trans masnoće nekad su se nalazile u prženoj i prerađenoj hrani, poput smrznute pizze, pomfrita i krafni, no to se pomalo mijenja. One nemaju nutritivnu vrijednost i mogu povećati rizik od kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti. Za razliku od njih, omega-3 masne kiseline bitna su komponenta zdrave prehrane. Nalaze se u ribljim, lanenim i biljnim uljima poput ulja repice. 

Stručnjaci  odraslim muškarcima preporučuju do 1,6 grama, a odraslim ženama 1,1 grama ALA masnih kiselima dnevno, što je vrsta omega-3 masne kiseline koja se prvenstveno nalazi u biljnim uljima.

Bogata ponuda svježeg voća i povrća na šibenskoj tržnici

6. Stvorite plan 

Plan prehrane može vam pomoći u postizanju uspjeha. Može uključivati ​​preporučenu količinu voća, povrća, proteina i žitarica, način pripreme i kada će se jesti, a možete si dodatno pomoći i ovim navikama:

  • Planirajte obroke:  Odlučite što ćete jesti, kako biste na vrijeme nabavili i pripremili namirnice za kuhanje. Nastojte uvijek imati kod kuće gotov obrok koji možete pojesti, jer ćete tako izbjeći grickanje i odabir nezdravih alternativa. 
  • Pronađite tanjur na kojem možete odrediti koliko treba zauzimati meso, koliko povrće, koliko ugljikohidrati. To vam može biti alat na temelju kojega ćete uvijek znati kako uravnotežiti obrok. 
  • Prilagodite svoje okruženje - Hladnjak treba sadržavati namirnice koje su zdrave, s tim da treba planirati i zdrave međuobroke koji će vam tako uvijek biti nadohvat ruke, prenosi Insider.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise