Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Namirnice koje mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola

Namirnice koje mogu pomoći u snižavanju lošeg kolesterola

Prije uzimanja lijekova za kolesterol, pokušajte ga smanjiti prirodnim putem - vježbanjem, unosom vlakana, ljekovitim biljem te mediteranskim tipom prehrane, savjetuju stručnjaci navodeći ga krivcem za razne bolesti

VIDEO

LDL kolesterol, koji se još naziva i lošim kolesterolom uzrokuje stvaranje naslaga na krvnim žilama te povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Jedan od načina smanjenja njegove razine je svakodnevno jedenje jabuka. Jedna jabuka sadrži oko četiri grama vlakana, koja smanjuju apsorpciju masti u organizam i potiču njihovo izbacivanje.

POGLEDAJTE VIDEO: Jačanje imuniteta

Pokretanje videa...

01:46

Orašasti plodovi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bilo da je riječ o orasima, bademima, lješnjacima, indijskim oraščićima ili bilo kojim drugim orašastim plodovima, te zdrave grickalice odlične su za snižavanje lošeg i povećavanje dobrog kolesterola. Najbolje je jesti one koje nisu obrađene i dodatno soljene, a bogate su vlaknima i vitaminima E, koji imaju odlično djelovanje na kardiovaskularno zdravlje.

Rajčice

Osim što snižavaju nivo ukupnog kolesterola, ovo povrće podiže razine onog dobrog za oko 30 posto zahvaljujući fitonutrijentima koje sadrže. Luk i češnjak se od davnina koriste u prevenciji srčanih bolesti, jer poboljšavaju cirkulaciju te izlučivanje viška masnoća iz krvi, a stimuliraju i jetru te bubrege na rad.

Riba

Niskokalorično, puno proteina te omega 3 masnih kiselina, riblje meso bi se kod onih s povišenim razinama kolesterola trebalo naći na jelovniku barem tri puta u tjednu. Najbolji odabir je plava riba, a dokazano je kako redovit unos ribe snižava razine triglicerida u krvi.

Soja

Baš poput ribe, soja je bogata proteinima koji za razliku od onih u mesu ne doprinose povećanju razina lošeg kolesterola u krvi. Jedu li se proizvodi od soje tri puta na tjedan, razina ukupnog kolesterola se može smanjiti oko 10 posto, pokazuju studije.

Avokado

Ova egzotična namirnica sve se češće savjetuje onima s povišenim kolesterolom jer sadrži oleinsku kiselinu, koja djeluje na smanjenje LDL kolesterola. Bilo da ga jedete u salati, umaku, samoga ili pak koristite ulje od avokada, njegove će dobrobiti biti pojačane ako pritom ne unosite "junk food".

Tata smršavio 25 kila i otkrio kako mu je to uspjelo: Želim pomoći svim muškarcima
Tata smršavio 25 kila i otkrio kako mu je to uspjelo: Želim pomoći svim muškarcima

Biljne mješavine za čaj

Čaj od koprive, kadulje, zeleni čaj te mješavine koje sadrže anis, maslačak i majčinu dušicu poznate su po svom detoksikacijskom učinku. One potiču jetru na rad, koja pak pojačano eliminira masnoće i sprečava njihovo taloženje na krvnim žilama. Svaki dan popijte jednu do dvije šalice biljnog čaja na dan za najbolji učinak.

Maslinovo ulje

Nezasićene masnoće iz maslinovog ulja najvažniji su faktor dugovječnosti onih s mediteranskim tipom prehrane. Životinjske masnoće bogate su transmasnim kiselinama koje povisuju LDL kolesterol, dok će ga maslinovo ulje smanjiti te povećati razinu onog dobrog.

Ovo je najpodcjenjenije povrće - kojeg bi trebali puno češće jesti
Ovo je najpodcjenjenije povrće - kojeg bi trebali puno češće jesti

Vino

Uz obrok možete popiti čašu crnog vina koje obiluje antioksidansima čuva srce i krvne žile od upala te masnoća. Ipak, ključ je u umjerenosti, a dokazano je da oko 1,5 dcl crnog vina na dan snižava razine LDL kolesterola za oko osam posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara