To je to što me zanima!

Bilo je to na početku pecivo za bogate, a za prvi kroasan su zaslužni bečki pekari

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširilo da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja što pokazuje koliko je popularan
Vidi originalni članak

Kad su Turci 1683. godine opkolili Beč, odlučili su prokopati podzemne tunele ne bi li grad i osvojili. Bečki pekari radili su u podrumskim skladištima, a kad su čuli udaranje turskih krampova, uzbunili su gradsku vojsku i tako spriječili prodor.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Za svoju budnost pekari su dobili visoke počasti, a uspjeh su proslavili tako što su ispekli kruh u obliku polumjeseca - simbola Osmanskog Carstva. Običaj se ustalio pa su ga pretvorili u pecivo koje su služili uz kavu. Francuzi su ga kasnije doradili s lisnatim tijestom. 

KOFEIN, PRERAĐENO MESO... Pokušajte ih izbjeći: Ovih šest namirnica ubrzavaju starenje

U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kći austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune.

Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je  postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja što pokazuje koliko je popularan.

ZA ZATEGNUTIJU KOŽU 10 pravila za sporije starenje poznatog američkog liječnika

Kroasan danas nalazimo u različitim varijacijama, prepečen sa sirom, punjen sa šunkom...,a mnoge razveseljava čokoladni kroasan u kojem nalazimo punjenje od čokolade ili lješnjaka.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare