
Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširilo da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja što pokazuje koliko je popularan
Lifestyle
Komentari 0Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširilo da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja što pokazuje koliko je popularan
Kad su Turci 1683. godine opkolili Beč, odlučili su prokopati podzemne tunele ne bi li grad i osvojili. Bečki pekari radili su u podrumskim skladištima, a kad su čuli udaranje turskih krampova, uzbunili su gradsku vojsku i tako spriječili prodor.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Za svoju budnost pekari su dobili visoke počasti, a uspjeh su proslavili tako što su ispekli kruh u obliku polumjeseca - simbola Osmanskog Carstva. Običaj se ustalio pa su ga pretvorili u pecivo koje su služili uz kavu. Francuzi su ga kasnije doradili s lisnatim tijestom.
U Francusku ga je donijela princeza Marija Antoaneta, kći austrijske carice Marije Terezije. To austrijsko pecivo Francuzi su zbog njegova oblika preimenovali u Croissant de lune.
Na početku je to bilo samo pecivo za bogate, ali tijekom 19. stoljeća se toliko raširio da je postalo omiljeno pecivo i srednje klase. Danas ima svoj praznik, 30. siječnja što pokazuje koliko je popularan.
Kroasan danas nalazimo u različitim varijacijama, prepečen sa sirom, punjen sa šunkom...,a mnoge razveseljava čokoladni kroasan u kojem nalazimo punjenje od čokolade ili lješnjaka.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+