To je to što me zanima!

Iako je drugačije teksture, klinci obožavaju tijesto od batata

Sven Perec, programer u banci, ima i OPG te proizvodi pravu poslasticu - tjesteninu od batata u kojoj se nalazi 30 posto povrća, što je zgodno za roditelje koji muku muče s djecom i povrćem
Vidi originalni članak

Obitelj iz Šandrovca kraj Bjelovara tjesteninu aktivno proizvodi tek nekoliko mjeseci.

- Proizvodimo batat već sedam godina i logičan slijed bio je da drugu klasu batata preradimo u nešto. Ideja se rodila prije 2-3 godine, kad smo probali ručno zamijesiti određene tjestenine s ljubičastim i narančastim batatom s dodacima raznog brašna (heljdino, pirovo, integralno). Tad još nismo imali durum krupicu jer do nje nije jednostavno doći - kaže Sven Perec.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Svatko iz obitelji zadužen je za neki dio proizvodnje.

- Tjesteninu radim sam, ali priprema zahtijeva pomoć drugih. Sve agrotehnološke mjere na batatu radi pretežito moj brat. Nakon što se prva klasa proda, druga se klasa uzme i preradi u tjesteninu. Uz brata rade mama i djevojka. Brat je zadužen za obradu tla, a mama i djevojka za lakše poslove - kaže.

Tjesteninu rade od narančastog i ljubičastog batata.

- U tijestu ima 30 posto povrća, pa tako vi ustvari jedete tjesteninu s povrćem. To je zgodno za djecu jer ona ponekad neće jesti povrće, ali kroz nekakvo tijesto prije će ga pojesti - rekao je Sven.

Iako mnogi misle da je ova tjestenina slatka, Sven objašnjava kako se ne osjeća neka posebna slatkoća, ali se osjeti drukčija tekstura, koja je mnogo laganija i lakše je probavljiva, pa nema nadutosti.

- Osjeti se razlika u okusu, obične tjestenine su bljutavije jer nema ništa u njima osim brašna. Ovo je ipak nešto drukčije, ali nije kao da jedete kuhani batat - pojašnjava.

OD PIRA, BATATA, HELJDE... Alternativne tjestenine sve su popularnije, a stručnjaci kažu da su nutritivno puno zdravije

Probali su raditi i s običnim, bijelim brašnom, ali to jednostavno nije to.

- Svatko tko želi kvalitetniju tjesteninu kupit će onu od durum krupice. Radi se od pšenice koja je namijenjena isključivo za proizvodnju tjestenine, ona je tvrđa, ima mnogo više proteina i nema one sluzavosti koju dobijete u tjestenini s bijelim brašnom.

- U Bjelovaru prodajemo tjesteninu svim osnovnim školama. Nutricionistica koja je zadužena za jelovnike tražila je uzorke. Htjela je u jelovnike staviti batat, ali to djeca nisu htjela jesti, pa je pokušala ovako. Bilo je ispočetka malo čuđenja, ali sada djeca to vrlo rado jedu - priča.

PRATITE KORAKE Jednostavni trikovi s kojima će bezglutenska tjestenina uvijek biti ukusna, a ne gumena

U budućnosti OPG Perec planira proširiti ponudu te je već u planu raditi tjesteninu s brašnom od bučinih koštica - zelene boje.

- Imamo i tjesteninu sa sušenim špinatom, crnilom sipe (osjeti se more - karakterističan okus i miris tog crnila), gljivama... - zaključuje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare