To je to što me zanima!

Iskoristite karantenu: Evo kako možete poboljšati blagostanje

Wellness savjetnica otkrila je kako raditi vježbe disanja i tehnike istezanja koje će vam pomoći ukloniti bolove dok radite od kuće kao i koje namirnice pomažu u jačanju imunološkog sustava i kako lakše zaspati
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Deset principa da se osjećate dobro u svojem tijelu svaki dan

Helene Cassan, spa & wellness savjetnica u 'Heritage Resortsu', vodećem wellness centru na Mauricijusu i organizatorica godišnjeg 'Wellness festivala Mauricijus', podijelila je svoj jednostavan vodič koji se sastoji od šest koraka za poboljšanje vašeg blagostanja.

- Ovo je sad savršeno vrijeme da se posvetimo sebi. Karantena nam je pružila priliku da se ponovno povežemo sa samim sobom i da živimo u skladu s prirodom - rekla je Helene.

PAMETNO MRŠAVLJENJE Nemojte jesti kasno: Nije bitno samo što jedete, nego i kada...

Ovo su njeni savjeti:

1. Disanje

- Disanje je važan dio našeg svakodnevnog života. Kad osjetimo da nas obuzima stres, naše disanje postaje kratko i trzavo. To može uzrokovati slabu oksigenaciju našeg tijela i mozga, a zauzvrat otvara vrata zdravstvenim problemima i otežava upravljanje stresom - kaže Helene.

Kako poboljšati disanje

  • Svakog jutra kada se probudite, kao i svake večeri prije odlaska u krevet, odvojite pet minuta za 10 dugih i dubokih udisaja.
  • Udahnite kroz nos što je dublje moguće, napuhujući trbuh (dopustite da zrak uđe u donji dio pluća koji na taj način gura dijafragmu prema dolje).
  • Izdahnite kroz nos što je moguće sporije i ispuhujući trbuh.
  • Između izdisaja i udisaja pokušajte na 4 sekunde blokirati disanje da osjetite  umirujući trenutak smirenosti.
  • Ovu tehniku možete koristiti kada osjetite prve simptome slabosti ili kad se morate suočiti s negativnim stresom ili emocijama.

2. Istezanje kako biste izbjegli bol i napetost

- Sve što se ne kreće ukrućuje se se, pa tako i naše tijelo. Da bi vaše tijelo bilo zdravo i kako ne bi došlo do boli i napetost, važno je da bude fleksibilno od glave do pete - smatra Helene.

PSIHOLOGIJA U PRAKSI 15 znakova otkrit će da pored sebe imate narcisoidnu osobu

Kako izbjeći bolove dok radite od kuće

Svakog jutra kada se probudite i svake večeri prije odlaska u krevet, Helene kaže da odvojite pet minuta da biste ove vježbe ponovili tri puta :

  • Istezanje leđa: Lezite na krevet, savijte desno koljeno i nagnite ga ulijevo (iznad lijeve noge), a pritom držite desno rame pritisnuto uz krevet, a glavu okrenite udesno. Zatim učinite to isto, ali s drugom nogom i na drugu stranu.
  • Istezanje leđa: sjednite na koljena i lezite naprijed s rukama , glavom što bliže tlu 
  • Istegnite ramena i vrat: Polako nagnite glavu udesno što je moguće bliže ramenu, a zatim učinite isto na suprotnoj strani. Zatim nagnite glavu naprijed pa polako natrag, držeći ramena opuštena. Kružite glavom tri puta u smjeru kazaljke na satu, a zatim tri puta u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. 
  • Opuštanje zdjelice i kukova: napravite kružne pokrete zdjelice u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
  • Opuštanje koljena: ruke stavite na koljena i kružite koljenima u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
  • Fleksibilnost stopala i gležnjeva: kružite desnim gležnjem s podignutom petom, u smjeru kazaljke na satu, a zatim u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Učinite isto s lijevim gležnjem.

3. Eterična ulja koja pomažu vašem zdravlju

- Za nekoliko eteričnih ulja se misli da imaju antivirusna svojstva. Vjeruje se da je jedan posebno učinkovit u borbi protiv virusa: Ravensara eterično ulje. Ravensara je  je biljka s Madagaskara za koju mještani tvrde da ima čudesna svojstva. Vjeruje se da to  ulje pomaže protiv virusa i gripa zbog antivirusnih, antiinfektivnih i imunostimulirajućih svojstava - kaže Helene i savjetuje kako ga koristiti:

  • Nanesite dva do tri puta dnevno: 10 čistih kapi ili pomiješanih s biljnim uljem ili neutralnim balzamom. Utrljajte ih brzo na ruku i nanesite na prsa i dno kralježnice. Stavite ruku na nosa i duboko udišite.
  • Ulje možete raspršiti po sobi tako što ćete ga razrijediti u vodi 

4. Hrana za jačanje imunološkog sustava

- Dijeta je također jedan od naših najboljih saveznika kada je riječ o jačanju našeg imunološkog sustava. Omogućuje vam da budete izvrsnog zdravlja jer je najbolji i najprirodniji izvor vitamina, kao i mnogo elemenata i hranjivih sastojaka - kaže Helene.

Ovo je njen popis osnovnih namirnica koje bi trebali uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu: 

  • Započnite dan s punom čašom tople vode kako biste očistili tijelo. Ne dodajite druge sastojke.
  • Sirovo voće i povrće: Ako ih jedete sirove, sačuvat ćete njihove hranjive vrijednosti. Naravno, pripazite da kupujete organske proizvode.
  • Napravite smjesu za jačanje imuniteta: med, kurkuma, đumbir, limun, uljna repica. Svaki sastojak možete koristiti pojedinačno ili ih sve zajedno pomiješati. Dodajte žlicu mješavine u čašu tople vode ili zelenog čaja (ne previše vruće, jer toplina može uništiti određena svojstva).
  • Izvor energije, vitamina i minerala: Obavezno konzumirajte mahunarke poput slanutka, leća, crvenog i bijelog graha.

5. Održavanje pozitivnog uma

- U ovo, za neke jako teško razdoblje, važno je održati pozitivan duh, čak i kada to nije uvijek lako - rekla je wellness savjetnica.

MRŠAVO-MASNI TIP Jeste li 'skinny-fat? Kako to prepoznati i što treba mijenjati

Ovo su njeni savjeti kako održati pozitivan duh u svim situacijama:

  • Započnite  i završite dan zahvaljivanjem životu za sve dobre stvari koje imate
  • Zamislite dobre stvari koje želite da vam dan donese i osjetite emociju kada dobijete ono što želite
  • Možete osjetiti negativnost koja dolazi od vas ili vaše okoline tijekom dana. Čim to osjetite, pokušajte se odvojiti od tog osjećaja i koncentrirajte se na nešto pozitivno (emociju, aktivnost ili razgovor). To će u početku biti teško, no s vremenom ćete to savladati sve bolje i bolje.

6. Vježbajte kako bi lakše zaspali

- Na fizičkoj razini, bitno je održavati formu. To znači vježbanje i spavanje. Iako se ove dvije aktivnosti mogu činiti kao suprotnosti, obje su ključne za dobro zdravlje - kaže Helene.

Ovo su njeni savjeti koji vam mogu pomoći ako imate problema sa spavanjem:

  • Odaberite tjelesnu aktivnost koja je najbolje za vas
  • Možete vježbati sami na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. To može  biti joga, pilates ... važno je da se ne zaboraviti zagrijati i istegnite prije i poslije.
  • Dobar san je važan za obnavljanje vašeg tijela i mozga. Ne postoji idealno vrijeme za spavanje koje je primjenjivo za sve. Ključno je  kvalitetno spavanje.
  • Da biste postigli kvalitetan san, ne smijete ostati budni prekasno, što bi u idealnom slučaju značilo da krevetu trebate biti prije 23:00. Prije spavanje, nekoliko puta duboko udahnite kako bi smirili vaše tijelo i um i pokušajte zaspati s pozitivnim mislima
  • Svi ovi savjeti će u početku zahtijevati malo discipline i upornosti, ali uskoro bi mogli postati dio vašeg svakodnevnog života

- Ne zaboravite da ste Vi glavni igrač vašeg zdravlja - zaključila je Helene, a prenosi Daily Mail.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 'Sada je odličan trenutak da se posvetimo zdravoj prehrani'

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 28.04.2020.

    Mogu se samo pridružiti ovim savjetima...

Komentiraj...
Vidi sve komentare