To je to što me zanima!

Jamie Oliver otkrio 7 odličnih recepata kako od blagdanske pečene purice dobiti finu večeru

Hranu nikako ne treba bacati, a ponekad je to teško postići i sačuvati namirnice budući da nam za blagdane redovito ostaje velika količina jela koja ne stignemo pojesti
Vidi originalni članak

No slavni britanski chef Jamie Oliver ima rješenje i svojoj stranici nudi kreativne ideje kako od ostataka pečene blagdanske purice stvoriti posve nove obroke koji će vas oduševiti okusom prožetim ljubavlju.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispeći savršenu puricu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Rižoto s puretinom

Za ovo jelo možete iskoristiti sve dijelove pečenja, uključujući kožu i umak koji ste pripremili za prelijevanje po mesu. Dovoljno je da meso narežete na kockice i umiješate u rižu dok se kuha, dodate narezanu kožu začinjenu timijanom, a gotovi rižoto poslužite uz vrući preljev.

Sastojci:

ostatak pečene kožice
8 grančica svježeg timijana
1 luk
1 poriluk
2 štapića celera
maslinovo ulje
1,4 litre pilećeg ili povrtnog temeljca
300 g riže za rižoto
125 ml prošeka
300 g ostataka purećeg mesa
100 ml umaka uz pečenje
50 g parmezana
25 g neslanog maslaca
1 žlica mascarpone sira
maslinovo ulje, po želji

ODLIČNI RECEPTI Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola

Priprema:

U hladnu tavu stavite ostatke pureće kože da se mast prirodno otopi i kožica postane super hrskava. Kad poprimi zlatnu boju, dodajte listove timijana da postanu hrskavi na samo 10 sekundi, a zatim kožicu i timijan stavite na tanjur, držeći posudu s ukusnom masnoćom sa strane. Ogulite luk te ga sitno nasjeckajte zajedno sa porilukom i celerom. Vratite posudu s masnoćom na srednju vatru, a zatim dodajte povrće i pržite 10 minuta dok ne omekša, povremeno miješajući. Po potrebi dodajte ulja. U posebnu tavu ulijte temeljac i kuhajte na laganoj vatri.

Umiješajte rižu u povrće i dinstajte nekoliko minuta, a zatim ulijte prošek. Pustite da se kuha, a zatim malo po malo počnite dodavati temeljac i pustite da tekućina prokuha prije nego što dodate još. Miješajte 17 minuta dok se riža ne skuha, a na pola kuhanja dodajte sitno sjeckanu puretinu. Ponovno zagrijte umak za pečenje i prelijte ga u zdjelicu za posluživanje. Kad je rižoto gotov, umiješajte još malo temeljca pa maknite s vatre. Veći dio parmezana sitno naribajte i umutite s maslacem i mascarponeom, a zatim kušajte i začinite po ukusu. Rižoto stavljajte na topli tanjur, na sredini svake porcije napravite udubinu i ulijte vrući umak te po vrhu pospite izmrvljenom kožicom i timijanom uz ribani parmezan i par kapi maslinovog ulja.

2. Pita od ostataka

Ovo slasno jelo nudi sve arome Božića umotane u nježnu teksturu Jorkširskog pudinga, a bonus je što za ovo jelo možete iskoristiti praktički sve ostatke koje imate.

Sastojci:

2 komadića dimljene slanine
4 kobasice
4 lista svježe kadulje
4 pečena krumpira
4 žlice ostatka nadjeva za puricu
8 prokulica
2 grančice svježeg ružmarina
100 ml suncokretovog ulja

Jorkširski puding:

3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
100 g glatkog brašna
250 ml mlijeka

SUPER RECEPT Od ostataka svinjske pečenke napravite odličan zapečeni grah

Umak:

1 poriluk
25 g neslanog maslaca
80 g ostatka purećeg pečenja
1 žlica brašna
1 žlica umaka od brusnica
700 ml pilećeg temeljca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih. Razmutite jaja i brašno s prstohvatom morske soli, zatim postupno umiješajte mlijeko da dobijete glatku smjesu i ulijte u vrč. Zamotajte pola komadića slanine oko svake kobasice i dodajte list kadulje list kadulje. Grubo nasjeckajte krumpir i stavite ga u tepsiju, dodajte nadjev od kojeg ste oblikovali kuglice i ubacite prokulice. Listove ružmarina stavite u pećnicu na 10 minuta. Ulijte suncokretovo ulje u posudu za pečenje (25cm x 30cm) i stavite peći na donju, da se ulje dobro zagrije. Operite poriluk i sitno ga narežite, pa ga stavite u tavu s maslacem na srednje jaku vatru. Kuhajte 10 minuta, ili dok ne omekša, povremeno miješajući.

Natrgajte pureće meso i umiješajte brašno i umak od brusnica, a zatim temeljac. Pirjajte 15 do 20 minuta, ili dok ne postane gusto, a zatim kušajte i začinite po ukusu. Pripremite vrč s tijestom i dvije rukavice za pećnicu ili kuhinjske krpe. Držeći mirno tepsiju, vrlo pažljivo ulijte tijesto u ulje, a zatim sve lagano prebacite na sredinu. Zatvorite pećnicu i pecite 20 - 25 minuta dok se tijesto ne napuhne i dobije zlatnu boju. Izvadite, narežite i poslužite s umakom od brusnica.

3. Topla salata s puretinom

Uz dodatak klementina, nara i sušenih brusnica, ovo jelo bogato je bojama i okusima kao i nutritivnim sastojcima koji vam trebaju baš nakon blagdanskog prejedanja.

Sastojci:

2 ljutike
maslinovo ulje
2 klementine
2 žlice crvenog vinskog octa
250 g ostataka puretine
100 g miješanih orašastih plodova i sjemenki, kao što su lješnjaci, pistacije ili sjemenke bundeve
50 g suhih brusnica
1 žličica meda
2 crvene cikorije
75 g potočarke
75 g rikole
2 žlice nemasnog jogurta
1 nar

Priprema:

Ogulite i sitno narežite ljutiku, a zatim je stavite u malu tavu s malo maslinovog ulja i dinstajte na srednje laganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne porumeni i ne postane ljepljiva. Sitno naribajte koricu klementina, a zatim iscijedite i dodajte sok i kuhajte još 5 minuta ili dok se ne dobije lijepa sirupasta konzistencija. Ulijte ocat i 4 žlice maslinovog ulja, po ukusu začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka.

RAZMIŠLJAJTE MUDRO Ništa se ne baca: Od ostataka iz kuhinje svašta se napravi

Zagrijte malo maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Natrgajte i dodajte puretinu i pržite oko 5 minuta ili dok ne postane hrskava. Orašaste plodove i sjemenke grubo zgnječite u mužaru, a zatim ih dodajte u tavu s brusnicama i medom. Začinite i kuhajte još par minuta. U međuvremenu odrežite vrhove cikorije, ostavite ih cijele, a zatim podrežite i sitno narežite stabljiku. Stavite listove cikorije na tanjur za posluživanje s potočarkom i rikolom. Prelijte toplim preljevom od klementine, na vrh složite karameliziranu puricu i prelijte jogurtom. Prepolovite nar, a zatim jednu polovicu držite prerezanom stranom prema dolje u ruci i žlicom udarite po leđima tako da sjemenke padaju preko salate.

4. Varivo s puretinom

Ovo je varivo lagano za pripremu, a može poslužiti i kao ukusna hrana za utjehu u zimskim hladnim danima. Dodatni okus i teksturu dati će okruglice od slanine inspirirane keksima.

Sastojci:

Okruglice:

2 komadića dimljene slanine veće dobrobiti
2 mala poriluka
maslinovo ulje
125 g brašna
25 g kukuruznog brašna ili palente
30 g neslanog maslaca (hladnog)
125 ml mlaćenice
1 veliko jaje

Varivo:

3 glavice luka
3 štapića celera
2 grančice svježeg ružmarina
3 grančice svježeg timijana
3 svježa lista lovora
2 žličice senfa
2 žlice brašna
1,5 l povrtnog temeljca
150 g ostataka nadjeva
500 g ostatka pečene puretine

RECEPTI Od ostataka tijesta za pizzu ispecite grisine, pužiće, pite...

Priprema:

Nasjeckajte slaninu i stavite je u veliku tavu na srednje jaku vatru da se zapeče. Narežite poriluk i umiješajte ga u tavu s jednom žlicom ulja. Dinstajte 15 minuta, povremeno miješajući, Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Ogulite luk, narežite celer, pa oboje nasjeckajte na grubo i stavite u veliki, široki lonac na srednje jakoj vatri. Dodajte dvije žlice ulja, grančice začinskog bilja i kuhajte 15 minuta, ili dok ne omekšaju. Umiješajte senf i brašno te prokuhajte dvije minute, a zatim postupno umiješajte temeljac da dobijete gusti umak. Sve zajedno prelijte u tepsiju za pečenje.

Izmrvite ostatak nadjeva i ugasite vatru. Izvadite i bacite grančice začinskog bilja i lovor, a zatim narežite pureće ili pileće meso i umiješajte ga u gulaš. Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite brašno u veliku zdjelu. Narežite na listiće i dodajte maslac, a zatim utrljajte maslac u brašno dok ne bude nalik na krušne mrvice. U sredini napravite udubljenje, ulijte mlaćenicu umijesite. Ohlađeni poriluk i slaninu dodajte u tijesto i još malo umijesite. Tijesto razvaljajte do 2 cm debljine na čistoj pobrašnjenoj površini, a zatim nožem ili kalupom izrezujte okruglice. Od ove količine trebali biste dobiti 12 komada. Okruglice premažite razmućenim jajetom, a zatim ih stavite na vrh variva u tepsiji. Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta, ili dok okruglice ne narastu i ne postanu zlatne. Poslužite uz povrće kuhano na pari.

5. Banh Mi

Tajna ukusnog i popularnog vijetnamskog sendviča s puretinom uz dodatak ukiseljenog povrća i majoneze aromatizirane češnjakom leži u korištenju tamnog mesa, no ako ga nemate, iskoristite bilo koji drugi dio ostataka pečenja i uživajte u ukusnim aromama.

Sastojci:

1 žličica sojinog umaka s malo soli
1 žlica bijelog vinskog octa
4 žlice ostatka paštete od pilećih jetrica
1 svježi crveni čili
maslinovo ulje
190 g ostatka pečene puretine, po mogućnosti tamnog mesa
1 limeta
2 žlice slatkog čili umaka
2 srednja bageta
1 režanj češnjaka
komad svježeg đumbira, veličine oko 3 cm
morska sol
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 žlice majoneze
½ žličice svježeg korijandera
1 mrkva
½ krastavca
¼ bijelog kupusa
sezamovo ulje

BEZ PEČENJA Kuglice od ostataka materijala za kolače - krema, biskvita...

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130°C. Dodajte malo maslinovog ulja u veliku tavu na srednje jakoj vatri. Grubo narežite i dodajte puretinu (ako imate kožu, dodajte i nju) i pecite 2 do 3 minute. Naribajte koricu limete i umiješajte umak od čilija, zatim smanjite vatru na nisku i pecite još 2 do 3 minute ili dok se meso lagano ne karamelizira.
Bagete stavite u pećnicu da se zagriju. Ogulite češnjak i veći dio đumbira te stavite u mužar, a uz prstohvat soli i 2 - 3 žlice maslinovog ulja izradite u glatku pastu. Umiješajte majonezu i sok limete te dodajte korijander i sjedinite te stavite sa strane.

Ogulite mrkvu, naribajte je i dodajte u veliku zdjelu zajedno s krastavcem i kupusom. Ogulite, sitno nasjeckajte i dodajte preostali đumbir, zatim pospite prstohvatom soli i izmiješajte rukama kako biste se riješili viška tekućine. Dodajte žičicu sezamovog ulja, soju i ocat i dobro promiješajte da se sjedini.

Prerežite tople bagete, s jedne strane rasporedite paštetu od pilećih jetrica, a s druge strane stavite komade puretine i kiselog povrća. Dodajte malo majoneze, nasjeckajte i pospite čili i korijander. Pritisnite bagete u sendvič te narežite na manje komade.

6. Burgeri s puretinom

Pecivo punjeno trganim mesom i hrskavim povrćem te preliveno slasnim umakom utažit će glad i probuditi tople blagdanske osjećaje koji će produljiti dojam Božića.

Sastojci:

200 g ostatka pečene puretine
200 ml preostalog umaka od puretine
1 mrkva
1 jabuka
½ crvenog luka
2 grančice svježe metvice
2 kornišona
1 svježi crveni čili
4 peciva sa sjemenkama

BBQ umak:

2 žlice kečapa
1 žlica HP umaka (smeđi umak od rajčice i tamarinda)
1 žličica engleskog senfa
½ žličice tabasco umaka
1 kapljica Worcestershire umaka

Priprema:

Narežite i razdvojite ostatke purećeg mesa i stavite u tavu s malo vode i 4 žlice umaka. Poklopite i stavite na najmanju vatru 10 minuta da se zagrije. Ostatak umaka zagrijte u posebnoj posudi. Ogulite i sitno nasjeckajte mrkvu, jabuku i crveni luk, a listove mente narežite na sitno. Sve to stavite u zdjelu s 1 žlicom tekućine za kiseljenje iz staklenke kornišona. Kornišone i čili sitno narežite i  dodajte u zdjelu, dobro promiješajte, lagano začinite i ostavite sa strane. Pomiješajte sve sastojke za BBQ umak. Prerežite i tostirajte peciva, a zatim rasporedite BBQ umak po polovicama, gore i dolje. Stavite puretinu na pecivo, pokapajte s malo umaka i dodajte povrće. Poklopite pecivom, a ostatak umaka poslužite sa strane za dodatno umakanje.

Viral Gorivo iz whiskeya radi se od ostataka u proizvodnji

7. Pita od ostataka iz hladnjaka

U stvaranju ovog ukusnog jela mogu sudjelovati svi ukućani, uključujući i one najmanje, a rezultat će oduševiti okusom i mirisom te će brzinom munje nestati s tanjura.

Sastojci:

1 mala repa
2 slatka krumpira
1 maslac
2 mrkve
1 štapić celera
1 srednji luk
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
500 g purećeg mljevenog mesa ili ostataka pečene puretine
50 g šunke
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
nekoliko grančica svježe kadulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite i grubo nasjeckajte repu i batat pa kuhajte u tavi s vodom 20 minuta ili dok ne omekšaju. Ocijedite i ostavite sa strane da se osuši, a zatim zgnječite s maslacem. Mrkvu i celer sitno nasjeckajte, a zatim ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Mrkvu, celer, luk i češnjak dinstajte povremeno miješajući, a kad omekšaju dodajte mljevenu puretinu i dinstajte još 10 minuta. Preskočite ovu fazu ako koristite pečenu puretinu i samo je dodajte nasjeckanu na kockice uz dodatak šunke koju ste također nasjeckali. Ulijte temeljac i dodajte kadulju te kuhajte desetak minuta. Žlicom stavljajte smjesu u male vatrostalne posude, a povrh smjese s puretinom stavljajte pire. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok korica ne postane zlatne boje.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA NA NAŠEM YOUTUBE KANALU:

Idi na 24sata

Komentari 4

  • Fallout 2022 29.12.2021.

    Šta je skroman.

  • 27.12.2021.

    vi se šalite ... za 300 grama suhe puretine još 1300 sastojaka i barem dva sata vremena za svako od ovih jela u kojem je taj ostatak puretine samo višak, heheheh ... radije ja ostatke purice priuštim svojim mačkama, zadovoljan i njihov trbuh i moje srce ...

  • zagrepčanka 27.12.2021.

    Taj pojma o kuhanju nema

Komentiraj...
Vidi sve komentare