Kora banane odlično je sredstvo za poliranje cipela, srebrnog pribora za jelo, pa čak i nakita. Njome možete usjajiti i lisnate sobne biljke, iskoristiti je za pripremu aromatičnog octa ili sačuvati za kompost
Ništa se ne baca: Od ostataka iz kuhinje svašta se napravi
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Nemate kvasca, a jeli bi pizzu? Isprobajte ove odlične recepte
Osušeni limun nemojte baciti u smeće - pospite ga sodom bikarbonom i solju pa istrljajte sudoper, radnu plohu ili dasku za rezanje. Nakon cijeđenja soka koru limuna, limete ili naranče možete iskoristiti za dekorativne posudice. Izbockajte ih klinčićima i poslužite u njima sladoled ili omiljenu kremu sa šlagom.
POGLEDAJTE VIDEO - trik kako brzo oguliti krumpire:
Ostatke kore agruma sačuvajte i za pripremu domaćih ekstrakata uz pomoć votke ili rakije. Naribane kore agruma stavite u bočicu s votkom i ostavite nekoliko tjedana pa rabite kao ekstrakt za kolače. Koricom možete aromatizirati i ulje.
Naribajte je i stavite u staklenu posudu s maslinovim ili kokosovim uljem pa ostavite da odstoji na suncu dva tjedna. Zatim procijedite i iskoristite za začinjavanje salate ili ribljih jela. Limunova kora može poslužiti i kao osvježivač kante za smeće. Pažljivo tanko ogulite koricu bez bijelih niti ili “mesa” limuna i stavite je na dno kante za smeće prije no što ubacite novu vrećicu.
Kad otrgnete iglice ružmarina i iskoristite ih za kuhanje, nemojte baciti grančice jer one mogu poslužiti kao štapići za ražnjiće. Prvo ih natopite u malo vode kako ne bi izgorjele tijekom pečenja i na njih nabodite komadiće mesa. No ne morate čekati sezonu roštilja - i jelima iz tave pružaju miris dima. Meso ili ribu pecite u tavi tako da ih složite na grančice.
I ljuske luka se nepravedno bacaju. Obiluju vitaminima i mineralima, a dodati ih možete juhama i varivima ili skuhati od njih čaj koji koristite za podlijevanje rižota te kuhanje tjestenine. Ako ih ne želite odmah upotrijebiti, možete ih i zamrznuti. Čuvajte ih do Uskrsa i za bojenje pisanice - osim što ćete uštedjeti na kupnji boja za jaja, obojit ćete ih bez štetnih kemikalija.
Još nekoliko odličnih savjeta:
- Ostruganu mahunu vanilije nemojte baciti. Sačuvajte je za pripremu domaćeg vanilin šećera. Ostavite je u staklenci sa šećerom oko dva tjedna te, prema potrebi, sameljite kako biste dobili šećer u prahu.
- Dio celera koji se najčešće baca, a najaromatičniji je, sigurno su listovi. Nemojte ih bacati jer uspješno mogu zamijeniti listiće peršina ili korijandra kojima ukrasite tjesteninu, variva ili krepke juhe.
- Kora banane odlično je sredstvo za poliranje cipela, srebrnog pribora za jelo, pa čak i nakita. Njome možete usjajiti i lisnate sobne biljke, iskoristiti je za pripremu aromatičnog octa ili sačuvati za kompost.
- Koricu naranče, limete ili limuna ostavite u hladnjaku kako biste otjerali loše mirise. Sitno narezana limunova kora učinkovito uklanja kamenac iz kuhala za vodu. Zakuhajte je s vodom pa ostavite sat, dva da djeluje.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:
Pokretanje videa...