Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Jamie Oliver otkrio 7 odličnih recepata kako od blagdanske pečene purice dobiti finu večeru

Jamie Oliver otkrio 7 odličnih recepata kako od blagdanske pečene purice dobiti finu večeru

Hranu nikako ne treba bacati, a ponekad je to teško postići i sačuvati namirnice budući da nam za blagdane redovito ostaje velika količina jela koja ne stignemo pojesti

VIDEO

No slavni britanski chef Jamie Oliver ima rješenje i svojoj stranici nudi kreativne ideje kako od ostataka pečene blagdanske purice stvoriti posve nove obroke koji će vas oduševiti okusom prožetim ljubavlju.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispeći savršenu puricu

Pokretanje videa...

Recept za puricu 01:00

1. Rižoto s puretinom

Za ovo jelo možete iskoristiti sve dijelove pečenja, uključujući kožu i umak koji ste pripremili za prelijevanje po mesu. Dovoljno je da meso narežete na kockice i umiješate u rižu dok se kuha, dodate narezanu kožu začinjenu timijanom, a gotovi rižoto poslužite uz vrući preljev.

Fotolia

Sastojci:

ostatak pečene kožice
8 grančica svježeg timijana
1 luk
1 poriluk
2 štapića celera
maslinovo ulje
1,4 litre pilećeg ili povrtnog temeljca
300 g riže za rižoto
125 ml prošeka
300 g ostataka purećeg mesa
100 ml umaka uz pečenje
50 g parmezana
25 g neslanog maslaca
1 žlica mascarpone sira
maslinovo ulje, po želji

Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola
Ne bacajte hranu! Maštoviti, brzi i ukusni obroci od ostataka delicija s blagdanskog stola

Priprema:

U hladnu tavu stavite ostatke pureće kože da se mast prirodno otopi i kožica postane super hrskava. Kad poprimi zlatnu boju, dodajte listove timijana da postanu hrskavi na samo 10 sekundi, a zatim kožicu i timijan stavite na tanjur, držeći posudu s ukusnom masnoćom sa strane. Ogulite luk te ga sitno nasjeckajte zajedno sa porilukom i celerom. Vratite posudu s masnoćom na srednju vatru, a zatim dodajte povrće i pržite 10 minuta dok ne omekša, povremeno miješajući. Po potrebi dodajte ulja. U posebnu tavu ulijte temeljac i kuhajte na laganoj vatri.

Umiješajte rižu u povrće i dinstajte nekoliko minuta, a zatim ulijte prošek. Pustite da se kuha, a zatim malo po malo počnite dodavati temeljac i pustite da tekućina prokuha prije nego što dodate još. Miješajte 17 minuta dok se riža ne skuha, a na pola kuhanja dodajte sitno sjeckanu puretinu. Ponovno zagrijte umak za pečenje i prelijte ga u zdjelicu za posluživanje. Kad je rižoto gotov, umiješajte još malo temeljca pa maknite s vatre. Veći dio parmezana sitno naribajte i umutite s maslacem i mascarponeom, a zatim kušajte i začinite po ukusu. Rižoto stavljajte na topli tanjur, na sredini svake porcije napravite udubinu i ulijte vrući umak te po vrhu pospite izmrvljenom kožicom i timijanom uz ribani parmezan i par kapi maslinovog ulja.

2. Pita od ostataka

Ovo slasno jelo nudi sve arome Božića umotane u nježnu teksturu Jorkširskog pudinga, a bonus je što za ovo jelo možete iskoristiti praktički sve ostatke koje imate.

Sastojci:

2 komadića dimljene slanine
4 kobasice
4 lista svježe kadulje
4 pečena krumpira
4 žlice ostatka nadjeva za puricu
8 prokulica
2 grančice svježeg ružmarina
100 ml suncokretovog ulja

Jorkširski puding:

3 velika jaja iz slobodnog uzgoja
100 g glatkog brašna
250 ml mlijeka

Od ostataka svinjske pečenke napravite odličan zapečeni grah
Od ostataka svinjske pečenke napravite odličan zapečeni grah

Umak:

1 poriluk
25 g neslanog maslaca
80 g ostatka purećeg pečenja
1 žlica brašna
1 žlica umaka od brusnica
700 ml pilećeg temeljca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih. Razmutite jaja i brašno s prstohvatom morske soli, zatim postupno umiješajte mlijeko da dobijete glatku smjesu i ulijte u vrč. Zamotajte pola komadića slanine oko svake kobasice i dodajte list kadulje list kadulje. Grubo nasjeckajte krumpir i stavite ga u tepsiju, dodajte nadjev od kojeg ste oblikovali kuglice i ubacite prokulice. Listove ružmarina stavite u pećnicu na 10 minuta. Ulijte suncokretovo ulje u posudu za pečenje (25cm x 30cm) i stavite peći na donju, da se ulje dobro zagrije. Operite poriluk i sitno ga narežite, pa ga stavite u tavu s maslacem na srednje jaku vatru. Kuhajte 10 minuta, ili dok ne omekša, povremeno miješajući.

Natrgajte pureće meso i umiješajte brašno i umak od brusnica, a zatim temeljac. Pirjajte 15 do 20 minuta, ili dok ne postane gusto, a zatim kušajte i začinite po ukusu. Pripremite vrč s tijestom i dvije rukavice za pećnicu ili kuhinjske krpe. Držeći mirno tepsiju, vrlo pažljivo ulijte tijesto u ulje, a zatim sve lagano prebacite na sredinu. Zatvorite pećnicu i pecite 20 - 25 minuta dok se tijesto ne napuhne i dobije zlatnu boju. Izvadite, narežite i poslužite s umakom od brusnica.

3. Topla salata s puretinom

Uz dodatak klementina, nara i sušenih brusnica, ovo jelo bogato je bojama i okusima kao i nutritivnim sastojcima koji vam trebaju baš nakon blagdanskog prejedanja.

Sastojci:

2 ljutike
maslinovo ulje
2 klementine
2 žlice crvenog vinskog octa
250 g ostataka puretine
100 g miješanih orašastih plodova i sjemenki, kao što su lješnjaci, pistacije ili sjemenke bundeve
50 g suhih brusnica
1 žličica meda
2 crvene cikorije
75 g potočarke
75 g rikole
2 žlice nemasnog jogurta
1 nar

Priprema:

Ogulite i sitno narežite ljutiku, a zatim je stavite u malu tavu s malo maslinovog ulja i dinstajte na srednje laganoj vatri oko 5 minuta ili dok ne porumeni i ne postane ljepljiva. Sitno naribajte koricu klementina, a zatim iscijedite i dodajte sok i kuhajte još 5 minuta ili dok se ne dobije lijepa sirupasta konzistencija. Ulijte ocat i 4 žlice maslinovog ulja, po ukusu začinite soli i svježe mljevenim crnim paprom, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka.

Ništa se ne baca: Od ostataka iz kuhinje svašta se napravi
Ništa se ne baca: Od ostataka iz kuhinje svašta se napravi

Zagrijte malo maslinovog ulja u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Natrgajte i dodajte puretinu i pržite oko 5 minuta ili dok ne postane hrskava. Orašaste plodove i sjemenke grubo zgnječite u mužaru, a zatim ih dodajte u tavu s brusnicama i medom. Začinite i kuhajte još par minuta. U međuvremenu odrežite vrhove cikorije, ostavite ih cijele, a zatim podrežite i sitno narežite stabljiku. Stavite listove cikorije na tanjur za posluživanje s potočarkom i rikolom. Prelijte toplim preljevom od klementine, na vrh složite karameliziranu puricu i prelijte jogurtom. Prepolovite nar, a zatim jednu polovicu držite prerezanom stranom prema dolje u ruci i žlicom udarite po leđima tako da sjemenke padaju preko salate.

4. Varivo s puretinom

Ovo je varivo lagano za pripremu, a može poslužiti i kao ukusna hrana za utjehu u zimskim hladnim danima. Dodatni okus i teksturu dati će okruglice od slanine inspirirane keksima.

Sastojci:

Okruglice:

2 komadića dimljene slanine veće dobrobiti
2 mala poriluka
maslinovo ulje
125 g brašna
25 g kukuruznog brašna ili palente
30 g neslanog maslaca (hladnog)
125 ml mlaćenice
1 veliko jaje

Varivo:

3 glavice luka
3 štapića celera
2 grančice svježeg ružmarina
3 grančice svježeg timijana
3 svježa lista lovora
2 žličice senfa
2 žlice brašna
1,5 l povrtnog temeljca
150 g ostataka nadjeva
500 g ostatka pečene puretine

Od ostataka tijesta za pizzu ispecite grisine, pužiće, pite...
Od ostataka tijesta za pizzu ispecite grisine, pužiće, pite...

Priprema:

Nasjeckajte slaninu i stavite je u veliku tavu na srednje jaku vatru da se zapeče. Narežite poriluk i umiješajte ga u tavu s jednom žlicom ulja. Dinstajte 15 minuta, povremeno miješajući, Uklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Ogulite luk, narežite celer, pa oboje nasjeckajte na grubo i stavite u veliki, široki lonac na srednje jakoj vatri. Dodajte dvije žlice ulja, grančice začinskog bilja i kuhajte 15 minuta, ili dok ne omekšaju. Umiješajte senf i brašno te prokuhajte dvije minute, a zatim postupno umiješajte temeljac da dobijete gusti umak. Sve zajedno prelijte u tepsiju za pečenje.

Fotolia

Izmrvite ostatak nadjeva i ugasite vatru. Izvadite i bacite grančice začinskog bilja i lovor, a zatim narežite pureće ili pileće meso i umiješajte ga u gulaš. Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite brašno u veliku zdjelu. Narežite na listiće i dodajte maslac, a zatim utrljajte maslac u brašno dok ne bude nalik na krušne mrvice. U sredini napravite udubljenje, ulijte mlaćenicu umijesite. Ohlađeni poriluk i slaninu dodajte u tijesto i još malo umijesite. Tijesto razvaljajte do 2 cm debljine na čistoj pobrašnjenoj površini, a zatim nožem ili kalupom izrezujte okruglice. Od ove količine trebali biste dobiti 12 komada. Okruglice premažite razmućenim jajetom, a zatim ih stavite na vrh variva u tepsiji. Sve zajedno stavite u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta, ili dok okruglice ne narastu i ne postanu zlatne. Poslužite uz povrće kuhano na pari.

5. Banh Mi

Tajna ukusnog i popularnog vijetnamskog sendviča s puretinom uz dodatak ukiseljenog povrća i majoneze aromatizirane češnjakom leži u korištenju tamnog mesa, no ako ga nemate, iskoristite bilo koji drugi dio ostataka pečenja i uživajte u ukusnim aromama.

Sastojci:

1 žličica sojinog umaka s malo soli
1 žlica bijelog vinskog octa
4 žlice ostatka paštete od pilećih jetrica
1 svježi crveni čili
maslinovo ulje
190 g ostatka pečene puretine, po mogućnosti tamnog mesa
1 limeta
2 žlice slatkog čili umaka
2 srednja bageta
1 režanj češnjaka
komad svježeg đumbira, veličine oko 3 cm
morska sol
ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 žlice majoneze
½ žličice svježeg korijandera
1 mrkva
½ krastavca
¼ bijelog kupusa
sezamovo ulje

Kuglice od ostataka materijala za kolače - krema, biskvita...
Kuglice od ostataka materijala za kolače - krema, biskvita...

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 130°C. Dodajte malo maslinovog ulja u veliku tavu na srednje jakoj vatri. Grubo narežite i dodajte puretinu (ako imate kožu, dodajte i nju) i pecite 2 do 3 minute. Naribajte koricu limete i umiješajte umak od čilija, zatim smanjite vatru na nisku i pecite još 2 do 3 minute ili dok se meso lagano ne karamelizira.
Bagete stavite u pećnicu da se zagriju. Ogulite češnjak i veći dio đumbira te stavite u mužar, a uz prstohvat soli i 2 - 3 žlice maslinovog ulja izradite u glatku pastu. Umiješajte majonezu i sok limete te dodajte korijander i sjedinite te stavite sa strane.

Ogulite mrkvu, naribajte je i dodajte u veliku zdjelu zajedno s krastavcem i kupusom. Ogulite, sitno nasjeckajte i dodajte preostali đumbir, zatim pospite prstohvatom soli i izmiješajte rukama kako biste se riješili viška tekućine. Dodajte žičicu sezamovog ulja, soju i ocat i dobro promiješajte da se sjedini.

Prerežite tople bagete, s jedne strane rasporedite paštetu od pilećih jetrica, a s druge strane stavite komade puretine i kiselog povrća. Dodajte malo majoneze, nasjeckajte i pospite čili i korijander. Pritisnite bagete u sendvič te narežite na manje komade.

6. Burgeri s puretinom

Pecivo punjeno trganim mesom i hrskavim povrćem te preliveno slasnim umakom utažit će glad i probuditi tople blagdanske osjećaje koji će produljiti dojam Božića.

Sastojci:

200 g ostatka pečene puretine
200 ml preostalog umaka od puretine
1 mrkva
1 jabuka
½ crvenog luka
2 grančice svježe metvice
2 kornišona
1 svježi crveni čili
4 peciva sa sjemenkama

BBQ umak:

2 žlice kečapa
1 žlica HP umaka (smeđi umak od rajčice i tamarinda)
1 žličica engleskog senfa
½ žličice tabasco umaka
1 kapljica Worcestershire umaka

Priprema:

Narežite i razdvojite ostatke purećeg mesa i stavite u tavu s malo vode i 4 žlice umaka. Poklopite i stavite na najmanju vatru 10 minuta da se zagrije. Ostatak umaka zagrijte u posebnoj posudi. Ogulite i sitno nasjeckajte mrkvu, jabuku i crveni luk, a listove mente narežite na sitno. Sve to stavite u zdjelu s 1 žlicom tekućine za kiseljenje iz staklenke kornišona. Kornišone i čili sitno narežite i  dodajte u zdjelu, dobro promiješajte, lagano začinite i ostavite sa strane. Pomiješajte sve sastojke za BBQ umak. Prerežite i tostirajte peciva, a zatim rasporedite BBQ umak po polovicama, gore i dolje. Stavite puretinu na pecivo, pokapajte s malo umaka i dodajte povrće. Poklopite pecivom, a ostatak umaka poslužite sa strane za dodatno umakanje.

Gorivo iz whiskeya radi se od ostataka u proizvodnji
Gorivo iz whiskeya radi se od ostataka u proizvodnji

7. Pita od ostataka iz hladnjaka

U stvaranju ovog ukusnog jela mogu sudjelovati svi ukućani, uključujući i one najmanje, a rezultat će oduševiti okusom i mirisom te će brzinom munje nestati s tanjura.

Sastojci:

1 mala repa
2 slatka krumpira
1 maslac
2 mrkve
1 štapić celera
1 srednji luk
2 režnja češnjaka
maslinovo ulje
500 g purećeg mljevenog mesa ili ostataka pečene puretine
50 g šunke
500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
nekoliko grančica svježe kadulje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite i grubo nasjeckajte repu i batat pa kuhajte u tavi s vodom 20 minuta ili dok ne omekšaju. Ocijedite i ostavite sa strane da se osuši, a zatim zgnječite s maslacem. Mrkvu i celer sitno nasjeckajte, a zatim ogulite i sitno nasjeckajte luk i češnjak. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Mrkvu, celer, luk i češnjak dinstajte povremeno miješajući, a kad omekšaju dodajte mljevenu puretinu i dinstajte još 10 minuta. Preskočite ovu fazu ako koristite pečenu puretinu i samo je dodajte nasjeckanu na kockice uz dodatak šunke koju ste također nasjeckali. Ulijte temeljac i dodajte kadulju te kuhajte desetak minuta. Žlicom stavljajte smjesu u male vatrostalne posude, a povrh smjese s puretinom stavljajte pire. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok korica ne postane zlatne boje.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU KEREKESH SHOWA NA NAŠEM YOUTUBE KANALU:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa