To je to što me zanima!

Jedna jednostavna stvar može nam pomoći da bolje spavamo i lakše se budimo ujutro

Istraživači su otkrili su sudionici za svaki dodatni sat proveden vani prijavili bolji san. Lakše su se budili, tijekom dana osjećali su se budnijima, a navečer su lakše zaspali i bolje spavali
Vidi originalni članak

Međunarodni tim istraživača novim člankom u 'Journal of Affective Disorders' tvrdi da prirodna svjetlosti može biti jako povoljna za zdravlje - ponajviše za san.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim što brzo podiže raspoloženje, boravak na otvorenom, čak i u oblačnim danima, izlaže nas obilju prirodnog svjetla. Izloženost vanjskom svijetlu pomaže i cirkadijalnom ritmu.

Neusklađen cirkadijalni ritam može dovesti do svih vrsta poteškoća, uključujući probleme sa spavanjem. Kako bi se proučio značaj dnevne izloženosti svjetlu za san i opće zdravlje, u obzir je uzeta britanska baza podataka o genetskim i zdravstvenim podacima više od pola milijuna ljudi u Velikoj Britaniji.

JEDITE DORUČAK! 7 promjena u prehrani koje vam mogu pomoći da bolje spavate

Istraživači su otkrili da su sudionici za svaki dodatni sat proveden vani prijavili bolji san. Lakše su se budili, tijekom dana osjećali su se budnijima, a navečer su lakše zaspali i bolje spavali.

To pokazuje koliko su povezani ciklusi svjetla i spavanja.

- Spavanje i svjetlost jako su povezani. Svjetlosni ciklus možete promijeniti promjenom ciklusa spavanja i obrnuto - rekao je dr. Steven Lockley, neuroznanstvenik u bolnici Brigham & Women's Hospital.

PET TRIKOVA Kako se razbuditi bez kofeina?

Prethodno istraživanje, pokazalo je da je 120 minuta tjedno minimalno vrijeme koje bismo trebali provesti vani kako bismo podržali svoje zdravlje.  Također, san možete nastaviti jačati odlaskom u krevet i buđenjem svaki dan u isto vrijeme, piše mbg.

 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • eho_ 16.03.2022.

    A zašto je tako.. pa, u biti je melatonin bitan.To je hormon koji oslobađa epifiza noću i odgovoran je za kontrolu ciklusa spavanja. Važan za naš unutarnji sat i daje signale kada je vrijeme za spavanje, a kada ne. Mnogo toga može poremetiti lučenje melatonina, pa smo često budni kada ne treba I obrnuto. Unutarnji sat nam ne bi mogao funkcionirati bez melatonina. Počinje se pojačano lučiti navečer i njegova razina je povišena tijekom noći. Organizam smanjuje lučenje melatonina s prvim zrakama sunca i tako tijelo dobiva signal da je vrijeme za buđenje. Tako se regulira naš biološki sat i spavanje. Između ostaloga regulira aktivnost enzima i hormona povezanih s metabolizmom i funkcijom organa. Bez njega tijelo ne bi znalo kada smo gladni, žedni itd.Umjetno svjetlo i elektronički uređaji  koje smanjuju razinu melatonina, te je zbog toga bolje ato je prije spavanja isključiti ih. Nedostatak svjetla je znači, povećana proizvodnja melatonina, odnosno spavanje, jer je svjetlost spriječila proizvodnju melatonina kroz dan, pa ga organizam mora nadoknaditi tijekom noći. 

  • Nap* 15.03.2022.

    Uvijek brzo zaspem

  • 15.03.2022.

    Ja pajkim ko beba, miran san😉

Komentiraj...
Vidi sve komentare