To je to što me zanima!

Koje povrće je najzdravije jesti?

Iako je sve povrće dobro za vas, donosimo popis onih jako zdravih kao vodič za spravljanje obroka kako biste mogli uživati u njihovom okusu i blagodatima koje sadrže
Vidi originalni članak

Prepuno antioksidansa koji jačaju imunitet, vlakana, B-vitamina i minerala, povrće može imati veliki utjecaj na vaše zdravlje. Zapravo, bezbrojne studije povezuju dobrobiti povećanog unosa povrća sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i ostala stanja. Nemojte se držati samo jedne namirnice, slobodno birajte raznovrsno povrće kako biste obogatili svoje obroke hranjivim okusima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A ako ne možete pronaći uvijek svježe proizvode u vašem području, zamrznuto povrće je također izvrsna opcija koju možete kuhati na pari, peći na roštilju, pirjati ili pržiti.

Mrkva

Mrkva je puna fitokemikalija kao što je beta-karoten koji vaše tijelo pretvara u vitamin A, koji pomaže kod vida. Studije također povezuju konzumaciju hrane koja sadrži karotenoid, poput mrkve, sa smanjenim rizikom od raznih bolesti. Ova namirnica također sadrži vitamine K, C kao i kalij te vlakna. Uživajte u ovom korjenastom povrću sirovom, naribanom u salatama ili pomiješanom u smoothiejima.

PRAKTIČNI SAVJETI Čini vam se da nemate mjesta za vrt? Razmislite, jer i vrlo malo prostora može poslužiti

Brokula

Brokula ima zdravu reputaciju jer sadrži malo kalorija i puno mikronutrijenata, uključujući vitamin C, vitamin A i vitamin K. Brokula također sadrži sulforafan koji može pomoći u prevenciji mnogih bolesti i stanja. Također je odličan izvor vitamina C, K i A između ostalih. Jedite ju sirovu, pečenu na žaru ili kuhanu na pari kako biste bolje iskoristili njezinu nutritivnu snagu.

Kelj

Vaše omiljeno zeleno lisnato povrće je prepuno vitamina K – samo pola šalice daje oko 440% preporučene dnevne vrijednosti. Još jedna činjenica je da porcija kelja također osigurava 10% preporučene dnevne vrijednosti kalcija. Studije također pokazuju da antioksidansi koji se nalaze u kelju pod nazivom glukozinolati, mogu pomoći u zaštiti od bolesti.

Repa

Ovo korjenasto povrće je niskokalorično i bogato vlaknima i mikronutrijentima uključujući kalcij, fosfor i kalij. Ne samo da je repa relativno jeftina, već je zbog svog neutralnog okusa lako možete dodati velikom broju recepata. 

NIJE TAKO KOMPLICIRANO Povrće i začini s balkona: Super savjeti kako napraviti povrtnjak u teglama i dobiti fine plodove

Špinat

Ovo povrće jedno je od najsvestranijih namirnica. Špinat jedite sirov u salati, pirjajte, kuhajte na pari ili ga stavite u smoothie kao neutralan način da povećate unos 'zelenila'. Jedna šalica sadrži cjelokupnu dnevnu potrebu za vitaminom K i ima mnogo vitamina A - preko polovice preporučene dnevne količine u jednoj porciji, te vitamin C koji pomaže u jačanju vašeg imunološkog sustava. Također je pun nitrata koje su studije povezale s poboljšanim kardiovaskularnim zdravljem, stoga redovito dodajte ovo lisnato zeleno povrće u svoju prehranu.

Šparoge

Bogate antioksidansima, šparoge su prirodni diuretik i kao prebiotik hrane zdrave crijevne bakterije. Bez obzira volite li pečene ili pirjane šparoge, ne zaboravite na njih sljedeći put kada budete u trgovini. Stabljike sadrže samo nekoliko kalorija, ali puno vlakana i mikronutrijenata kao što su folna kiselina, vitamin C, vitamin A i vitamin K.

Mahune

Mahune su odličan izvor vitamina A, vitamina C, vitamina K te vlakana, a svoju svijetlo zelenu boju dobivaju od antioksidansa klorofila. Kuhajte ih na pari, pirjajte ili poslužite kao prilog ili dodajte u salatama.

Karfiol

Zamjena krumpira za cvjetaču jednostavan je način da u svoj obrok unesete dodatni vitamin C jer jedna šalica sadrži gotovo 100% vaše dnevne preporučene količine, vitamin K, kalij, vitamin B6, folne kiseline i omega-3 biljne kiseline.

Cikla

Cikla je protuupalno i antioksidativno povrće koje je u raznim studijama pokazalo pozitivan učinak na metaboličke poremećaje uključujući hipertenziju i inzulinsku rezistenciju. Također je stekla popularnost u posljednje vrijeme zbog nedavnih istraživanja koja pokazuju da nitrati koji se nalaze u soku od cikle mogu poboljšati atletske performanse.

Rajčice

Rajčice sadrže likopen, koji salati daje ružičastu boju. Istraživanja su pokazala da likopen podržava zdravlje krvnih žila i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Dok konzumacija sirove rajčice može osigurati likopen, kuhanje također neće uništiti ovaj moćni antioksidans.

Luk

Nedavna istraživanja sugeriraju da fitokemikalije koje se nalaze u luku i drugom povrću su korisne u očuvanju zdravlja organizma. Također se smatraju prebioticima i mogu pomoći u poboljšanju rada crijeva i probave radeći na povećanju dobrih bakterija. Iako postoji mnogo različitih vrsta luka, žuti je najčešće korišten. Ne samo da će luk pojačati okus svega što kuhate, već sadrži i flavonoid zvan kvercetin, za koji se pokazalo da pomaže u prevenciji pretilosti i poboljšanju funkcije jetre. 

Patlidžan

Ako ste ikad slijedili mediteransku prehranu, znate koliko patlidžan može biti svestran i ukusan. Patlidžan je izuzetno prilagodljiva namirnica. Osim toga, studije su pokazale da on sadrži kardioprotektivne spojeve za zdravije srce, donosi MSN.

Slatki krumpir

Batat je jedan od najboljih izvora beta-karotena, antioksidansa koji se pretvara u vitamin A. Ovaj složeni ugljikohidrat može se činiti predobar da bi bio istinit, ali je jedna od zdravijih namirnica koje možete pojesti.

BUDITE JAKO OPREZNI Povrće nemojte podgrijavati, ali ako morate - evo kako to učiniti

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Jopazg 10.06.2022.

    Sve 5 ko ima doma u vrtu. Na zalost ispada da pojacano unosimo samo pesticide,jeduci povrce…

  • lokal patriota 05.06.2022.

    A češnjak ?????????

  • eho_ 04.06.2022.

    Sve to, ali rajčica..bez nje ne mogu!!😃😍🤩🍅🍅🍅

Komentiraj...
Vidi sve komentare