Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Povrće nemojte podgrijavati, ali ako morate - evo kako to učiniti

Povrće nemojte podgrijavati, ali ako morate - evo kako to učiniti

Najbolji način za ponovno zagrijavanje pečenog povrća je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na štednjaku. Ako koristite pećnicu, raširite ga tako da ono zadrži sve svoje začine i sokove

Povrće se može pripremati na mnogo načina, primjerice kuhati, pržiti, peći na roštilju i tako dalje. No podgrijavanje povrća je drugi par rukava i s tim treba biti oprezan.

POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Povrće možete podgrijati, ali pazite da ga ne zagrijavate previše. Naime, zagrijavanje povrća poput špinata, mrkve, repe ili celera može visoke nitrate u njima pretvoriti u toksine i uzrokovati više štete nego koristi. No ipak postoji nekoliko načina kako sigurno podgrijati povrće, ali ako je moguće, pokušajte to ne činiti.

Odlična večera: Povrće u woku
Odlična večera: Povrće u woku

U nastavku saznajte kako podgrijati pečeno povrće i povrće kuhano na pari.

Pečeno povrće

Najbolji način za ponovno zagrijavanje pečenog povrća je korištenje pećnice ili ponovno zagrijavanje na štednjaku. Ako koristite pećnicu, poredajte povrće na pleh prekriven papirom za pečenje. Raširite povrće tako da ono zadrži svoje začine i sokove.

Prelijte povrće s malo maslinovog ulja da ostane vlažno i pecite ga oko četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C. Ako za podgrijavanje povrća koristite štednjak, postupak je sličan.

Pečeno povrće stavite u tavu s neprianjajućim dnom i zagrijte na malo maslinovog ulja. Zagrijte povrće na srednjoj vatri kako ulje ne bi opeklo povrće. Možete dodati malo maslaca kako bi dobili bogatiji okus. Kada povrće počne cvrčati maknite ga s vatre i možete ga poslužiti.

Ovih 6 vrsta omleta odlični su za sve one koji paze na kalorije
Ovih 6 vrsta omleta odlični su za sve one koji paze na kalorije

Povrće kuhano na pari

Povrće kuhano na pari možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici za razliku od pečenog. Samo pazite da ne idete na temperaturu veću od 75°C.

Zamotajte povrće kuhano na pari u foliju kako hranjive tvari ne bi isparile, jednako kao i sok iz povrće. Povrće kuhano na pari brzo se zagrijava, stoga nije poželjno korištenje pećnice. Također može lako izgorjeti i na kraju ćete ostati bez ručka.

S druge strane, možete koristiti i štednjak za ponovno zagrijavanje kuhanog povrća. Samo dodajte malo maslinovog ulja, malo soli i papra ako želite i promiješajte dok ga zagrijavate na srednjoj vatri. Važno je protresti ga s vremena na vrijeme da se ne zalijepi za tavu.

Napravite savršeni pire krumpir: Izbjegnite ove greške
Napravite savršeni pire krumpir: Izbjegnite ove greške

Koliko puta možete podgrijati povrće?

Kao što je već rečeno, trebali biste izbjegavati podgrijavanje povrća, posebno određenog poput špinata. Stoga je najbolje samo jednom podgrijati povrće, ako baš morate.

Ako ne koristite sve pripremljeno povrće, jednostavno ponovno zagrijte dio koji koristite uz obrok, a ostatak iskoristite za kasnije. Povrće treba držati u hladnjaku do tri dana. Nemojte ih duže držati jer će početi pljesniviti, piše The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO: DOM DAVORA BRUKETE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21
Danas se pali druga adventska svijeća: Evo što ona predstavlja
DRUGA NEDJELJA ADVENTA

Danas se pali druga adventska svijeća: Evo što ona predstavlja

Dakle, nakon što smo na prvu nedjelju došašća upalili pastirsku svijeću, kao simbol vjere i nade, ova nam donosi mir zbog spoznaje da je svjetlo Isusa bliže
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež
Na Adventu se jede i burger za 52 eura: Osim toga probati se može i veganska burek sarma
Ponuda u Zagrebu

Na Adventu se jede i burger za 52 eura: Osim toga probati se može i veganska burek sarma

Od jela na žlicu, veganskog bureka, do skupih delicija i jeftnije varijante Adventa na Kvatriću - čini se kako je više ljudi u predblagansko vrijeme na ulicama Zagreba. Pašticada je u bao pecivu, a kod Debelog Dabra valja probati legendarni picek