Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Povrće i začini s balkona: Super savjeti kako napraviti povrtnjak u teglama i dobiti fine plodove

Povrće i začini s balkona: Super savjeti kako napraviti povrtnjak u teglama i dobiti fine plodove
1

Tegle možete napraviti od različitih materijala kao što su plastika, keramika, terakota, metal i beton ili kupiti. Možete čak koristiti i vrećicu za uzgoj kontejnerskog vrta

VIDEO

- Oduvijek sam želio uzgajati vlastito organsko povrće, ali nisam imao vrt. Onda sam otkrio da to mogu napraviti s vrtom u teglama. Ovaj članak sadrži sva moja istraživanja o tome kako pokrenuti povrtnjak u teglama čak i ako ste početnik - pojašnjava Kevin Espiritu koji je odlučio i sam napraviti mali vrt na balkonu.

 POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice

Pokretanje videa...

Zdrava prehrana 01:14

Koje povrće odabrati za svoj povrtnjak u teglama?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio sam uzbuđen što sam mogao uzgajati povrće na svom balkonu koristeći tegle raznih veličina. Ali pitanje je bilo koje povrće trebam odabrati za uzgoj - počinje.

Postoji mnogo izbora kada uzgajate povrće u teglama. U njima možete uzgajati gotovo svako povrće.

- Uzgoj ovog povrća dao bi mi drugačije iskustvo učenja koje bih kasnije mogao iskoristiti za uzgoj još više vrsta. Uzeo sam korijander kao začinsko bilje, špinat kao lisnato povrće, rajčicu i rotkvicu kao korjenasto povrće. Ovo povrće je početnicima lako uzgajati i dobit ćete dovoljno samopouzdanja za uzgoj i drugih vrsta povrća - objasnio je.

Korijander

To je biljka koja pripada obitelji peršina. Ima jedinstven miris i okus koji ga čini izvrsnim kao dodatak jelima. Korijander može biti biljka koju lako uzgajju početnici, ali morate ga uzgajati po hladnom vremenu jer biljka raste u hladnoj sezoni.

Fotolia

- Preporučio bih vam da nabavite sortu korijandera Calypso koja naraste od 30 do 45 centimetara u visinu i može podnijeti malo topline.

Špinat

Špinat je lisnato povrće koje pripada obitelji amaranta. Ima tamno, zeleno lišće koje je bogato hranjivim tvarima. Uobičajen je dodatak bliskoistočnoj, mediteranskoj i jugoistočno-azijskoj kuhinji.

shutterstock

Špinat se može jesti sirov kao salata ili kuhan s tjesteninom, u juhama, umacima, sendvičima i omletima. Okus je drugačiji kad je sirov nego kuhan.

Većina sorti špinata su biljke koje rastu u hladnoj sezoni, što znači da ih možete uzgajati u proljeće ili jesen. Najbolje je početi sa sortom špinata Indijansko ljeto jer naraste samo 30 centimetara i potpuno sazre za samo 35-40 dana.

Rajčica

Rajčice su voćno povrće koje dolazi u različitim oblicima, veličinama i bojama. Možete dobiti determinirane ili neodređene sorte rajčice. Determinativne sorte narastu do fiksne veličine i daju plodove. Neodređene sorte nastavljaju rasti i donositi plodove.

Rajčice su kultura tople sezone koja bi radije rasla ljeti. One su voćno povrće što znači da im treba puno vode da bi dobro rodile.

Preporučio bih uzgoj određene sorte u loncu jer je to lako za početnike. Bushsteak je dobra sorta koja naraste do 55 centimetara i treba joj samo 64 dana da proizvede plod.

Rajčice se mogu jesti sirove, ali i kuhane. Od njih možete napraviti umak, dodati ih u juhe, tjesteninu, jela od mesa, sendviče i salate.

Rotkvica

Volim uzgajati rotkvice u posudama jer je jedno od povrća koje najbrže raste. Rotkvica je korjenasto povrće oštrog okusa.

Može narasti od 3 do 60 centimetara u dubinu i dolazi u raznim oblicima, veličinama i bojama. I mnoge od njih sazrijevaju do pune veličine za samo 3-4 tjedna.

Duško Jaramaz/Pixsell

Možete ju jesti sirovu kao dio salate ili ju kuhati kao što se to radi u mnogim kuhinjama diljem svijeta poput indijske, meksičke i europske.

One su kultura koja uspijeva u hladnoj sezoni pa bi bile dobar pratilac biljkama špinata ili korijandera koje ćete uzgajati.

Kao početniku, preporučio bih uzgoj sorte rotkvice Royal Purple koja naraste do samo 5 centimetra i sazrijeva za samo 33 dana.

Pravo je vrijeme za sadnju malog povrtnjaka ili cvjetnjaka
Pravo je vrijeme za sadnju malog povrtnjaka ili cvjetnjaka

Gdje se mogu kupiti sjemenke i presadnice povrća?

Najbolje mjesto za kupnju sjemena i sadnica povrća je vaš lokalni vrtni centar ili rasadnik te placevi. Ako ih nemate u blizini, možete ih kupiti i na internetu. 

Kada je najbolje vrijeme za sadnju povrća?

- Najbolje vrijeme za sadnju povrća ovisi o tome radi li se o usjevu u hladnoj ili toploj sezoni. Uzgajamo tri biljke koje rastu u hladnoj sezoni - korijander, špinat i rotkvica. I uzgajamo jednu toplu biljku, a to je rajčica. Usjevi u hladnoj sezoni će rasti između na temperaturi između 10 i 25 Celzijevih stupnjeva. A usjevi u toploj sezoni će rasti između 18 i 35 Celzijevih stupnjeva - kaže.

Veliki vodič za proljetne radove u vrtu - cvijeće, začini, povrće...
Veliki vodič za proljetne radove u vrtu - cvijeće, začini, povrće...

Želite uzgajati biljke u gore navedenom temperaturnom rasponu jer ako je temperatura preniska, sjeme neće proklijati. A ako je temperatura previsoka, biljke će ili umrijeti ili proizvesti sjeme i izgubiti okus.

Najbolje vrijeme za sadnju biljaka u hladnoj sezoni je proljeće ili jesen. A najbolje vrijeme za sadnju biljaka tople sezone poput rajčice je početak ljeta.

Prednost uzgoja začinskog bilja poput korijandera i lisnatog povrća poput špinata je što možete ubrati lišće prije nego što biljka potpuno sazre. Tako ćete dobiti puno lišća za berbu tijekom vegetacije.

Kako odabrati tegle za povrtnjak?

Ako uzgajamo četiri različita povrća u našem povrtnjaku u teglama pa će nam trebati četiri posude. Vrsta posude za svako povrće će se razlikovati ovisno o tome koliko je biljka velika i koliko ćemo ih uzgajati u svakoj posudi.

Tegle možete napraviti od različitih materijala kao što su plastika, keramika, terakota, metal i beton ili kupiti. Možete čak koristiti i vrećicu za uzgoj kontejnerskog vrta.

- Predlažem da koristite plastične tegle ili vrećicu za uzgoj za četiri povrća koje želimo uzgajati. Ovi materijali su lagani, jeftini i izdržljivi - savjetuje.

Ako već imate doma tegle ili ste nabavili reciklirane, i to je dobro za korištenje. Bilo da je tegla nova ili već korištena, obavezno ju namočite u mješavinu izbjeljivača i vode u omjeru 1:10 na jedan sat. Time se ubijaju štetnici i bolesti koje mogu biti prisutne na tegli i mogu naštetiti biljkama. Nakon sat vremena teglu dobro isperite vodom i pustite da se osuši. Nakon što se završi sušenje, možete započeti sa sadnjom. 

Top 20 ideja za uređenje vrta - mala oaza za dječju zabavu
Top 20 ideja za uređenje vrta - mala oaza za dječju zabavu

Tegle koje koristite za povrće trebaju na dnu imati rupe za drenažu. Sve četiri vrste povrća trebaju vodu, ali ne vole vlažnu zemlju. To može uzrokovati probleme poput truleži korijena i cvjetova. Ako u tegli nema rupa za drenažu, morat ćete ih sami izbušiti prije upotrebe.

Najbolja tegla za korijander je ona koja je duboka 25 do 30 centimetara i široka od 45 do 60 centimetara. Ova veličina pomaže da se korijen korijandera raširi i dobije potrebnu količinu hranjivih tvari i vlage. A širina tegle će vam omogućiti da uzgajate nekoliko biljaka u istoj tegli kako biste dobili dobru žetvu.

Biljka špinata ima plitko korijenje pa bi lonac dubok od 15 do 20 centimetara bio dovoljan. Želite uzgajati i ubrati mnogo listova špinata u jednoj tegli, tako da je idealna širina posude od 45 do 60 centimetara.

Tri najvažnija savjeta za uspješan rast bilja u vašem vrtu
Tri najvažnija savjeta za uspješan rast bilja u vašem vrtu

- Rotkvice koje ćemo uzgajati su male veličine pa će za njih biti dovoljna tegla dubine od 15 do 20 centimetara. Širina bi trebala biti najmanje 30 centimetara kako bismo zajedno mogli uzgajati nekoliko biljaka rotkvice u istoj tegli - napomenuo je.

Biljka rajčice može rasti duboko i imati široki korijen i grane. Zato joj je potrebna veća tegla od drugog povrća. Ako ste odabrali biljku rajčice koja može narasti do 3-4 metra, trebat će vam spremnik zapremnine od 20 do 40 litara. A ako biljka rajčice može narasti više od prosjeka, trebat će vam duplo veći spremnik. 

Koju zemlju za tegle trebate koristiti?

Najvažniji čimbenik koji će odrediti hoće li povrće u vašem vrtu s posudama uspjeti je zemlja. Nemojte pogriješiti koristeći vrtnu zemlju. Ona može imati lošu teksturu koja ili brzo propušta vodu zbog previše pijeska ili zadržava višak vode zbog previše gline.

Vrtno tlo također može sadržavati štetočine, bolesti i kemikalije koje ne želite u svom povrću.

Odaberite kvalitetno tlo za uzgoj u teglama i ne brinite o cijeni jer će se isplatiti. Za povrće u teglama najbolji je izbor neutralna zemlja. Dodajte zemlju za tegle u četiri posude koje ste odabrali za uzgoj povrća. Ostavite ih prazne samo 5 centimetara od vrha lonca kako se voda i zemlja ne bi izlili prilikom zalijevanja.

Ako uspijete nabaviti kompost, tijekom ovog koraka ga dodajte u tlo za tegle. Kompost će dodati bogate, organske hranjive tvari korisne za povrće.

Povrtnjak je idealno smjestiti uz južni zid, začine blizu kuće
Povrtnjak je idealno smjestiti uz južni zid, začine blizu kuće

Ako nemate kompost, kad pripremate zemlju možete dodati organsko gnojivo sa sporim otpuštanjem u tlo. Ovo gnojivo će se polako otpuštati u tlo nakon svakog zalijevanja. Gnojivo može biti uravnoteženo s vrijednostima N-P-K od 5-5-5 ili 10-10-10.

Kako posaditi sjeme povrća u tegle?

- Predložio bih uzgoj svega povrća iz sjemena u samim pojedinačnim posudama. Najgora stvar koja se može dogoditi je da neke sjemenke neće proklijati - savjetuje Kevin.

Zalijte tlo da bude vlažno prije sadnje sjemena. Želite da zemlja bude malo vlažna, a ne da je skroz mokra.

Posadite sjeme u zemlju za lonce na maloj udaljenosti jedno od drugog. U jednu rupicu možete posijati 2-3 sjemenke jer ćete ih kasnije prorijediti.

Četiri biljke korijandera, špinata, rotkvice i rajčice imaju iste zahtjeve o tome koliko duboko posaditi sjeme. Morate pokriti ove sjemenke s pola centimetra zemlje za lonce.

Upotrijebite bocu s raspršivačem kako biste nježno poprskali tlo te ga održali vlažnim. To morate raditi svaki dan jer sjeme mora ostati u vlažnom tlu za klijanje. Sjeme će proklijati nakon 5-14 dana ovisno o sorti i vrsti sjemena.

Kako presaditi presadnice povrća u tegle?

Stavite zemlju u tegle, ponovo ne do ruba, nego ostavite 5 centimetara na vrhu prazno. Izvadite sadnicu iz posude u kojoj raste. Možete ju lagano vrtjeti u krug lijevo-desno rukama po vanjskoj strani posude kako bi popustilo tlo tako da korijenska kugla izađe van. Možda ćete morati razrezati posudu ako je korijenska kugla zaglavljena.

Stavite kuglu korijena u rupu i dodajte malo mješavine za tegle da je prekrije tako da korijenje bude unutar zemlje. Lagano pritisnite smjesu za lončanice blizu podnožja biljke kako bi bila stabilna.

Zalijte smjesu za saksije tako da bude cijela zemlja vlažna kako bi se korijenje prilagodilo presađivanju.

Kada presađujete sadnice, morate ih stvrdnjavati nekoliko dana. To znači da ih držite na otvorenom na neko vrijeme svaki dan i vratite ih unutra. Počnite sa sat vremena, a zatim svaki dan povećavajte vrijeme držanja sadnica na otvorenom.

Proces stvrdnjavanja pomaže sadnicama da se prilagode vanjskom okruženju, uključujući prilagodbu na sunčevu svjetlost i vjetar. Inače, presađivanje može izazvati šok i biljke neće dobro rasti ili će čak uvenuti. Nakon nekoliko dana, kad se sadnice prilagode vanjskim uvjetima, posudu možete premjestiti na otvoreno.

Gdje postaviti tegle?

Mjesto na kojem ćete postaviti tegle s povrćem na otvorenom ovisit će o vrsti biljke. Biljke poput korijandera preferiraju sunčanje najmanje 6-8 sati svaki dan. Špinat i rotkvica također zahtijevaju istu količinu sunčeve svjetlosti. Mogli biste se izvući s manje sunčeve svjetlosti, ali biljke će rasti sporije.

Rajčicama je potrebno puno više sunčeve svjetlosti od ostalih biljaka. Morate im dati barem 8-10 sati izravnog sunčevog svjetla svaki dan. Samo pazite da toplina ne bude previše za ove povrtne biljke. Ako je popodne prevruće, morat ćete premjestiti tegle na zasjenjeno mjesto.

Kako zalijevati povrće?

- Nedostatak kod uzgoja povrća u posudama je što se korijenje ne može širiti dalje od samog ruba tegle. Dakle, biljka se mora osloniti na vas da joj osigurate dovoljno vode. Sve četiri biljke povrća koje želimo uzgajati trebaju vlažno tlo. To pomaže njihovom korijenju da apsorbira vlagu i hranjive tvari iz tla - pojasnio je.

Poriluk i špinat ukusne su namirnice bogate vitaminima: Donosimo 10 zdravih recepata
Poriluk i špinat ukusne su namirnice bogate vitaminima: Donosimo 10 zdravih recepata

Biljke bi mogle podnijeti malo suhoće, ali to će naštetiti njihovom rastu ako suhi period predugo traje. Stoga je najbolje redovito zalijevati biljke kako bi se osiguralo da je tlo vlažno i prikladno za njih.

Kako prorijediti presadnice povrća?

Često će se dogoditi da iz iste rupe klija više sjemenki. Ako im dopustite da rastu, biljke će se natjecati za hranjive tvari u tlu. Zato ih treba prorijediti. Prorjeđivanje je proces u kojem odrežete neke od sadnica koje su možda proklijale ostavljajući samo jednu.

Voće i povrće perite u zdjeli kako voda ne bi tekla uzalud
Voće i povrće perite u zdjeli kako voda ne bi tekla uzalud

Prorjeđivanje pomaže u izbjegavanju 'gužve' kod biljaka gdje se one međusobno natječu za hranjive tvari. Također pomaže odvojiti biljke povrća jedne od drugih što daje dobru cirkulaciju zraka, sunčeve svjetlosti i štiti ih od gljivičnih bolesti.

Trebali biste prorijediti svaku biljku čim naraste 5 do 10 centimetara. Ostavite zdrave sadnice i odstranite ostale sadnice koje rastu iz te rupe.

Kako orezati biljke povrća?

Orezivanje biljaka održat će ih u dobrom zdravlju i bez štetnika i bolesti. To pomaže biljci da svoju energiju usmjeri na uzgoj novog lišća.

Morate orezati korijander i špinat kako bi nastavili proizvoditi više listova. Možete orezati biljke rajčice kako biste smanjili količinu lišća i kako bi se biljka mogla usredotočiti na razvoj više plodova.

I nema potrebe za orezivanje biljaka rotkvica osim ako ne nađete neke štetnike i bolesti na lišću.

Za cilantro i špinat možete orezati zrele dijelove biljke. Za biljku rajčice možete orezati nove izboje koji nastavljaju rasti s glavne stabljike. Najbolji način rezidbe je da stavite palac i kažiprst na lišće ili stabljiku i uštipnete ih. Ne želite povući biljku, već samo nježno otkinite stabljiku koja vam je potrebna.

Treba li biljkama povrća gnojivo?

Uvijek je dobro  biljkama povrća dati malo poticaja dok rastu dodavanjem hranjivih tvari. Najbolje hranjive tvari koje možete dodati su u organskom kompostu. Ako možete dobiti kompost, dodajte ga u tlo za tegle kad pripremate posudu.

Kompost dobro funkcionira jer sadrži bogate, organske hranjive tvari korisne za biljke povrća. Također unosi mikroorganizme koji dodatno poboljšavaju teksturu tla.

Za biljke korijandera, špinata, rotkvice i rajčice, dodavanje gnojiva samo jednom tijekom vegetacije trebalo bi biti dovoljno.

Kako zaštititi povrće od korova?

Prednost uzgoja povrća u loncu je što je mnogo zaštićenije od korova nego u tlu. Do biljaka će još uvijek doći korov jer će ptice, životinje i vjetar donijeti nešto sjemena u posude.

Oprano lisnato povrće nemojte još dodatno ispirati kod kuće
Oprano lisnato povrće nemojte još dodatno ispirati kod kuće

Najbolji način da izbjegnete problem korova je korištenje sloja malča u loncu. Malč može biti organski materijal poput pokošene trave, osušenog lišća, slame ili mahovine. Najbolje vrijeme za dodavanje malča je kada biljke povrća proklijaju i narastu nekoliko centimetara.

Branje plodova

Najbolji dio uzgoja povrća u teglama je kad dođe vrijeme za berbu i uživanje u obrocima. Korijander i špinat će brzo rasti, a lišće ćete moći početi brati već za 3 do 4 tjedna. Rotkvice će također brzo rasti i ovisno o sorti, možda ćete ih moći ubrati za 30 do 40 dana.

Evo zašto bi vodom u kojoj ste kuhali trebali zalijevati biljke
Evo zašto bi vodom u kojoj ste kuhali trebali zalijevati biljke

Znat ćete da je rotkvica spremna za berbu kada vrh postane veličine kovanice od jednu kunu. Ako ne vidite vrh rotkvice, pomaknite malo tla blizu podnožja biljke da provjerite.

Biljci rajčice, ovisno o određenoj sorti, trebat će najmanje dva mjeseca za uzgoj gotovih plodova. Rajčice će biti spremne za berbu kada budu čvrste na dodir i jarke boje. 

KREĆE NAJZABAVNIJI OBITELJSKI KUHARSKI SHOW 'TKO MI BOLJE KUHA'. PRIJAVITE SE OVDJE!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam