To je to što me zanima!

Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje

Za djecu je trenutak kad nauče čitati veliko dostignuće, no kod mnogih postoji jaz između savladavanja vještine i užitka u čitanju. Uz nekoliko trikova približite im čaroban svijet knjige
Vidi originalni članak

Iako mnogi roditelji žele da im mališani vole knjigu, ta se želja ne ostvari svima, pa traže načine kako u djeci probuditi sklonost čitanju.

POGLEDAJTE VIDEO: Ana čita i piše naopako

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Bibliotekarka Wendy Wayling radi na dječjem odjelu Westmount Public Library u Kanadi i podijelila je sa Canadianliving nekoliko savjeta koji će roditeljima olakšati rješavanje ovog problema.

1. Dopustite djeci da sama biraju knjige

- Uvijek potičem roditelje da djeci dopuste čitati što sami žele - kaže Wayling.

Dopuštajući mališanima da sami šeću knjižnicom i biraju sadržaj koji žele ponijeti kući vrlo je važno iskustvo.

- Možete vidjeti uzbuđenje na dječjim licima kad dođu do našeg stola donoseći knjige su sami odabrali za posudbu - nastavila je Wayling.

SLOVA NISU BAUK Čitaj kao Čitata: Aplikacija koja pomaže djeci s poteškoćama da čitaju knjige lakše i brže

Izbor knjiga također je dobar pokazatelj o tome kakve teme djecu trenutačno zanimaju. Možda ćete se iznenaditi kad shvatite da su bajke definitivno prerasli, ali zato obožavaju knjige o životinjama.

2. Prihvatite slikovnice

U želji da što prije krenu čitati, pojedini roditelji djeci ne daju slikovnice.

- Dobra knjiga je dobra knjiga, bez obzira koliko imate godina. I dalje čitam slikovnice, jer nikad niste prestari da uživate u dobroj literaturi - kaže Wayling dodajući da čitanje slikovnica djeci omogućuje razumijevanje stvaranja rečenica kao i prepoznavanje poznatih riječi, a to će u njima stvoriti samopouzdanje.

- Djeca će sama krenuti naprijed kad za to budu spremna, dodala je Wayling.

Mališanima koji imaju teškoće u savladavanju velikih dijelova teksta pomoći će i stripovi.

- Postoje izvrsni stripovi za djecu koji podrazumijevaju sjajne priče i vrhunske ilustracije, primijetila je Wayling.

3. Neka čitaju omiljene knjige

Iako ste možda u napasti da svoje dijete pitate zar želi ponovo pročitati tu istu knjigu koju je pročitao već nekoliko puta, sjetite se da je vaše dijete to koje odlučuje što će čitati. A sa svakim čitanjem razvija razumijevanje riječi.

- Djeca koja dobro poznaju materijal koji čitaju, u stanju su i argumentirano o njemu razgovarati, dodala je Wayling.

KORISNO 5 top savjeta kako više čitati, a da ne potrošite previše novaca

4. Čitajte im na glas

- Mislim da je ovo najvažniji način na koji ćete djetetu prenijeti ljubav prema čitanju. Roditelji misle da djeca prerastaju ovu fazu, no nastavite im čitati i kad budu tinejdžeri. Uz toliko distrakcija poput TV-a i mobitela nije jednostavno zaokupiti dječju pažnju, pa fokusiranje na određeni trenutak može biti predivno iskustvo i za vas i za dijete. Ja još čitam svojoj četrnaestogodišnjoj djeci na glas - istaknula je Wayling.

Kaže da je to drugačije iskustvo nego kad čitate sami, a može poslužiti i kao prilika za osnaživanje odnosa sa roditeljima.

5. Potaknite dijete da se učlani u književni klub

Riječ je o klubu koji nije nalik školi.

- To je način kako će dijete moći razgovarati o onome što mu se kod pojedinih knjiga sviđa ili ne sviđa, kaže Wayling ističući kako u njezinoj knjižnici djeca različite dobi sudjeluju u radu književnog kluba, a bibliotekari ih nenametljivo potiču da čitaju različite žanrove.

- Više volim kad uživaju u čitanju, nego da od toga radim problem. Književni klub je odličan način da dijete čita različitu vrstu knjiga, a da bi ih se na to potaknulo, nekad im treba sugestija vršnjaka, zaključila je Wayling.

NA KIOSCIMA Super knjige koje će svaki dan na plaži učiniti još uzbudljivijim

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare