Čitaj kao Čitata: Aplikacija koja pomaže djeci s poteškoćama da čitaju knjige lakše i brže | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Čitaj kao Čitata: Aplikacija koja pomaže djeci s poteškoćama da čitaju knjige lakše i brže

Čitaj kao Čitata: Aplikacija koja pomaže djeci s poteškoćama da čitaju knjige lakše i brže
1

Mobilna aplikacija autorice Jelene Remetin iz Splita sadrži devet knjiga za osnovnu školu. Interaktivna je, dijete može tekst čitati i slušati, vježbati izgovor, mijenjati sučenje, a aplikacija je besplatna

VIDEO

Fokus rada nam je prvenstveno na djeci s posebnim potrebama, ali aplikacija je primjenjiva za svu djecu koja su imalo nesigurna u čitanju i razumijevanju, Izbor knjiga za sad nije velik, ali budući da smo dobili potporu Ministarstva kulture ponuda će uskoro biti veća, kaže autorica aplikacije ČITATA Jelena Remetin iz Splita.

Mobilna aplikacija, nastala u Godini čitanja, prvenstveno je namijenjena djeci i mladima do 15 godina koji imaju specifičnih poteškoća u čitanju i razumijevanju. No mogu je koristiti svi koji žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način. Posebno je korisna opcija za vježbanje izgovora. Aplikacija sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene, a dizajnirana je da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. 

Vježbanje izgovora uz aplikaciju

Malim čitateljima će se nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazati knjige prilagođene njihovoj dobi. Zabavni dio za male korisnike je što unutar svakog audio-vizualnog poglavlja mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, zbor boja zaslona, punjenja, ali i upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava glumac. Sigurno najkorisnija opcija je “Čitaj kao Čitata” pomoću koje mogu vježbati izgovor za pojedine riječi te ga usavršavati po potrebi. Također aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm. Unutar aplikacije nalazi se i statistika - postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja, a daje se mogućnost i preuzimanja poglavlja, koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje te mali korisnik može nastaviti čitati bez uključenog interneta.

Dijete samo prilagođava sučelje

- Razlika između audio knjiga, kojih nema puno za djecu, i ove aplikacije jest više. Naime, kod ove aplikacije dijete se povezuje s toplim glasovima čitača dok se u isto vrijeme čitani tekst automatski ispisuje i podcrtava na monitoru. Također, tu je mogućnost razne, zabavne interakcije, tj. dijete bojicama može mijenjati boje začelja koje mu najviše odgovaraju i čitanje čine primamljivijim, mijenjati veličinu slova, centrirati riječi (lijevo/desno), obojiti nepoznatih riječi koje čitač potom objašnjava. Ujedno, postoji i širok izbor riječi koje su inače jako problematične kod izgovora i koje se po potrebi razdvajaju na slogove kako bi se lakše iščitale. Moram naglasiti da to nema veze s disleksijom već s kalsičnim problemima kod izgovora. Tu je i mogućnost ocjenjivanja čitanja, no riječ je o ocjenjama koje potiču na čitanje poput - bravo, jako dobro ili možeš ti još bolje. Sve je vrlo zabavno i individualno prilagođeno svakom djetetu ponaosob - objašnjava Remetin.

storyeditor/2021-12-13/jelena_remetin.jpg

Sadrži devet knjiga

Mobilna aplikacija ČITATA izrađena je u suradnji s timom stručnjaka, profesorom hrvatskog jezika, psihologom te edukacijsko-rehabilitacijski stručnjacima. Kod korisnika ove interaktivne mobilne aplikacije postoji više razina djelovanja. Osim slušanja, čitanja i izgovaranja, koje se odnose na vježbe slušne percepcije i pamćenja ona djeluje i kao vježbe za razvoj vizualne percepcije i vizualnog pamćenja, vježbe vizuomotorne koordinacije i mogućnosti slijeda, vježbe logičkog zaključivanja, vježbe slijeda i šifriranja, vježbe fonematskog sluha, vježbe fonološke svjesnosti, vježbe sekvencioniranja materijala, vježbe imenovanja, vježbe jezika itd., ali i pruža upoznavanje s književnim sadržajem, približava kulturu, književnost, izričaj na interaktivan i zabavan način.

ČITATA trenutno broji devet knjiga za osnovnoškolsku dob, dok će se u sljedećoj godini dopuniti s još deset sadržaja.

Aplikacija je besplatnai dostupna na Google Play Store i App Store.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.