To je to što me zanima!

Oprez na minusu: Čak 30 posto topline izgubit ćete bez kape

Temperatura raste prema visini. Dok su nam noge 'na ledu', glavi je toplije i do pet stupnjeva. Pazite na sve dijelove tijela, a posebno umotajte bebe kojima je kolicima hladno...
Vidi originalni članak

Vanjska temperatura od primjerice -5°C mjerena je na visini od dva metra. Međutim, temperatura pri tlu je 4 do 5 stupnjeva niža pa se na 5 centimetara od tla spusti i do -10. 

Iz tog se može zaključiti da je temperatura na visini od 50 cm (područje koljena) -9°C, na visini od 110-120 centimetara (područje trbuha) od -7 - 8°C, a na 160-180 cm (području glave) oko -6°C. Stoga je osim utopljavanja glave i trupa, izuzetno bitno imati dobru izolaciju na nogama. Pripazite i na dijete koje gurate u kolicima jer je njemu i do 5°C hladnije nego vama, a bebe do šest mjeseci niti ne vozite u kolicima nego u nosiljci uz tijelo. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Prilikom vedre noći bez vjetra, dolazi do znatnijeg hlađenja zraka pri tlu, a budući da je hladniji zrak teži od toplijeg, on ostaje u nižim predjelima. Informacije o temperaturi na dva metra ukazuju na potrebu za adekvatnom zaštitom od hladnoće - kažu nam dežurni prognostičari iz DHMZ-a. Iako stanje nije tako alarmantno, njihova službena preporuka je da u kontinentalnoj Hrvatskoj odjevate u sljedeća tri dana odjeću za hladno vrijeme - poput debljih jakni i toplih hlača, dok se duž jadranske obale preporučuje odjeća za svježe vrijeme - baloner ili vjetrovka. 

Ono što se ne smije zanemariti, osim brojke u termometru je i osjet ugode, koji nekad ima i presudnu ulogu hoćemo li pri izlasku staviti kapu na glavu ili ćemo zaključiti da je danas ipak "toplo". 

SAVJETI PEDIJATRA Bebama treba svježeg zraka i kad je vani hladno uz minuse

- Osjet ugode uključuje i brzinu vjetra te relativnu vlažnost zraka bez direktne izloženosti sunčevom zračenju i to u laganoj šetnji, kada ne mirujemo, nego hodamo brzinom 3,2 kilometra na sat. Primjerice, uz jak vjetar na temperaturi od -2°C može biti podjednako hladno ili čak hladnije nego u uvjetima slabog vjetra i temperature -15 °C. U Splitu je primjerice jučer bilo 9°C, ali je uz jaku buru osjet ugode bio klasificiran kao vrlo hladan - objašnjava nam dežurni prognostičar iz DHMZ.

Osjet ugode inače ima devet kategorija: od iznimno hladnog, kojemu je dodijeljena oznaka -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. Stariji i mlađi, te kronični bolesnici posebno se teško prilagođavaju velikim hldnoćama, no istovremeno, ne zaboravite da je boravak na otvorenom uz pravilnu i odgovarajuću prehranu, dovoljno odmora i sna izuzetno važan za fizičko i psihičko zdravlje i imunitet. 

- Pratite vremensku prognozu, ne boravite dugo na otvorenom, te izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kad su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se maknete s hladnoće. Također, izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima - kaže dr. Nataša Janev Holcer, voditeljica odjela za opću zdravstvenu ekologiju iz HZJZ-a. 

NORMALNO I ZDRAVO Djeca u Finskoj voze bicikle do škole na temperaturi od -17

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 posto topline gubi s područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

- Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu poput vune, polipropilena, svile. Kaput ili jakna trebaju biti nepropusni za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna i obuća otporna na vlagu - kaže dr. Nataša Janev Holcer. 

Djeci stalno provjeravajte toplinu ruku

Za djecu je također važan boravak na otvorenom, no ti boravci trebaju biti kraći i prilagođeni vanjskim temperaturama. Maloj djeci i bebama u kolicima je naročito važno utopliti šake i stopala i zaštititi glavu kapom. No, potrebno je izbjegavati boravak za vrijeme jakog vjetra, kiše, magle i kada su vanjske temperature u minusu, odnosno ispod nule. 

Djeci i bebama je potrebno povremeno opipati ruke kako bi se uvjerili da im nije prehladno i kao i za odrasle osobe, također je važno prilagoditi vrijeme boravka. Po zimi je najbolje šetati tijekom dana, a izbjegavati boravak na otvorenom tijekom jutra i navečer.

Što ako ozebete?

Niske temperature mogu uzrokovati smrzotine koje zahvaćaju prste. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, nošenje cipela s visokom potpeticom ili preniskim potplatom. U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) što brže potražite zagrijani prostor, skinite vlažnu odjeću, i postupno se ugrijavjte zamatanjem u deke. Preporučuje se topli čaj i juha, te liječnička pomoć.

Smrzavanje je češće ako ste iscrpljeni

Zbog hladnoće je moguće sniženje tjelesne temperature, tzv. hipotermija, (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost tim ozljedama je veća u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda su oni pod utjecajem droga ili alkohola, kažu nam iz HZJZ-a. 

Pazite na starije

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona, kažu iz HZJZ-a. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 09.01.2020.

    Nikad ne nosim kapu. Uvjek sal oko vrata i bude toplo.

  • slavuj82 09.01.2020.

    Djetetu je još hladnije, jer se ne kreće,, nego samo sjedi ili leži,, znači dobro umotajte svoju djecu u kolicima.

  • morello 09.01.2020.

    Joooj daj ne kenjajte

Komentiraj...
Vidi sve komentare