Lifestyle

Komentari 28

Djeca u Finskoj voze bicikle do škole na temperaturi od -17

U Finskoj se sasvim normalno i zdravo da djeca u školu po sjevernoj zimi idu biciklom u školu. Za njih nema zime i to je kod njih sasvim normalna stvar, a osim što je 'zdravo', više je ekološki

Ako vozite bicikl onda ste sigurno među onima koji tijekom zime svoje bicikle spremaju u garaže jer ipak, kiša, snijeg i led nisu prikladni vremenski uvjeti za bicikliranje. No, finski grad Oulu živi je dokaz da je zimska vožnja biciklom sasvim moguća uz pravilno planiranje i infrastrukturu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pekka Tahkola, inženjer tvrtke Navico Ltd. i biciklistički koordinator za grad Oulu, nedavno je fotografirao biciklističko parkiralište lokalne škole na -17 Celzijevih stupnjeva, kako bi pokazao da, bez obzira na uvjete, djecu ništa ne sprječava da se voze s biciklima.

Iako se nekim roditeljima ideja da puste svoju djecu da idu sama u školu na biciklu i da budu izložena ledenoj hladnoći, vjerojatno ne sviđa, u Finskoj to je sasvim normalno i zdravo.

- Organizirali smo studijsko putovanje za sudionike iz južne Finske kako bismo vidjeli da se naš grad zaista brine za bicikliste koji putuju do škole - rekao je Pekka.

- Posjetili smo nekoliko škola i također puno razgovarali s lokalnim učiteljima i ravnateljima. Prilično sam siguran da je ova škola među najboljima. No, ona definitivno nije jedina, u Ouluu postoje brojne škole u kojima većina djece vozi bicikl ili hoda do škole - tvrdi Pekka.

- To je normalno i uvijek je bilo tako. Ja sam se isto vozio biciklom u školu u djetinjstvu - ispričao je i dodao da je to ista stvar, kada biciklirate na -30 ili po malo višim temperaturama, piše BoredPanda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci