To je to što me zanima!

Obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma: Gradovi u Hrvatskoj će zasjati u bordo boji

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi
Vidi originalni članak

Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma, a kako bi pažnju usmjerili na važnost rane dijagnoze, gradovi diljem Hrvatske 31. ožujka zasjat će u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv 'neobične bolesti običnih simptoma'.

U HRVATSKOJ Rak debelog crijeva je na prvom mjestu po broju novooboljelih

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja - od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca, istaknuli su iz udruge MijelomCRO.

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u Hrvatskoj ta bolest dijagnosticirana je sa samo 24 godine.

ISTE BAKTERIJE Čišćenja zuba koncem može nas zaštiti čak i od bolesti pluća

Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma, no često se ne prepoznaje u ranoj fazi jer njegovi uobičajeni simptomi podsjećaju na mnoge druge bolesti.

- Oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture najčešći su simptomi multiplog mijeloma, a pacijentima koji se žale na njih treba postaviti sumnju na multipli mijelom i usmjeriti ih u hematološke dnevne bolnice na daljnju dijagnostiku - objasnio je hematolog KBC-a Sestre milosrdnice Goran Rinčić.

ZA BOLESTI DIŠNIH PUTEVA Plućnjak: Korisna biljka koja pomaže kod kašlja i upale grle

Udruga MijelomCRO je, u suradnji s liječnicima, izradila 'RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma', sa smjernicama za pomoć u dijagnozi s naglaskom na četiri ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti.

Po prvi puta udruga je dodijelila i posebno priznanje 'Poslodavac prijatelj oboljelih', u znak zahvale tvrtki Montmontaža-oprema d.o.o. za podršku koju pruža svojim zaposlenicima u njihovom liječenju i povratku na radno mjesto.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare