Lifestyle

Komentari 0

Obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma: Gradovi u Hrvatskoj će zasjati u bordo boji

Obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma: Gradovi u Hrvatskoj će zasjati u bordo boji

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi

Posljednjeg četvrtka u ožujku obilježava se Međunarodni dan multiplog mijeloma, a kako bi pažnju usmjerili na važnost rane dijagnoze, gradovi diljem Hrvatske 31. ožujka zasjat će u prepoznatljivoj bordo boji koja simbolizira borbu protiv 'neobične bolesti običnih simptoma'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovogodišnji fokus je na važnosti ranog prepoznavanja i rane dijagnoze multiplog mijeloma te ulozi svakog od dionika u procesu liječenja - od dijagnostičkog procesa, do podrške obitelji i poslodavca, istaknuli su iz udruge MijelomCRO.

S ovom teškom i neizlječivom bolesti, koja je uz leukemiju i limfom najčešći oblik raka krvi, u Hrvatskoj se bori preko 1300 osoba uglavnom starije životne dobi, no najmlađoj osobi u Hrvatskoj ta bolest dijagnosticirana je sa samo 24 godine.

Svjetsko iskustvo pokazuje da su ishodi liječenja čak 50 posto uspješniji ako se dijagnoza postavi na vrijeme.

Važnu ulogu u ranom prepoznavanju bolesti imaju liječnici obiteljske medicine kojima se pacijenti najčešće obrate za pomoć pri pojavi prvih simptoma, no često se ne prepoznaje u ranoj fazi jer njegovi uobičajeni simptomi podsjećaju na mnoge druge bolesti.

Recovering Little Child Lying in the Hospital Bed Sleeping, Mother Holds Her Hand Comforting. Focus on the Hands. Emotional Family Moment.

- Oštećenja bubrega, anemija, povišen kalcij koji uzrokuje zbunjenost, mučnine i povraćanje te bolovi u kostima i frakture najčešći su simptomi multiplog mijeloma, a pacijentima koji se žale na njih treba postaviti sumnju na multipli mijelom i usmjeriti ih u hematološke dnevne bolnice na daljnju dijagnostiku - objasnio je hematolog KBC-a Sestre milosrdnice Goran Rinčić.

Udruga MijelomCRO je, u suradnji s liječnicima, izradila 'RAKK - Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma', sa smjernicama za pomoć u dijagnozi s naglaskom na četiri ključne značajke važne za rano prepoznavanje bolesti.

Po prvi puta udruga je dodijelila i posebno priznanje 'Poslodavac prijatelj oboljelih', u znak zahvale tvrtki Montmontaža-oprema d.o.o. za podršku koju pruža svojim zaposlenicima u njihovom liječenju i povratku na radno mjesto.