To je to što me zanima!

Očistite spužvu od klica i virusa u mikrovalnoj ili perilici posuđa

Sve vrste klica mogu se naći u vašim spužvama i izazvati neugodne mirise. Studija iz 2017. godine pokazala je da fekalne bakterije vrebaju u 44 posto kuhinja, često u spužvama i krpama
Vidi originalni članak

Ako vaša spužva nije potpuno nova, gotovo sigurno u sebi ima sve vrste klica. Neke od tih klica mogu mogu stvoriti neugodan miris spužve, dok bi se od drugih mogli razboljeti. Janilyn Hutchings, certificirana stručnjakinja za sigurnost hrane tvrdi: 'Ako su prljave, spužve mogu proširiti klice na sve što dotaknu, od posuđa do kuhinjskih ormara i uređaja'.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za dom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Metode čišćenja spužvi

USDA-ov Laboratorij za prehrambenu tehnologiju i sigurnost hrane ARS otkrio je da dvije metode djeluju na dezinfekciju kuhinjske spužve i osiguravaju sigurnu uporabu:

LEGENDARNO PISMO Genijalni dječji snovi - s devet godina molio je NASA-u posao: 'Želim biti zaštitnik planeta'

  • Perilica posuđa: 'Ako svaku večer pokrenete perilicu posuđa prije nego što odete spavati, samo ubacite kuhinjsku spužvu na gornju policu i uključite perilicu posuđa', kaže dr. Jennifer Quinlan, profesorica na Odsjeku za nutricionističke znanosti na Sveučilištu Drexel i dodaje kako toplina istodobno dezinficira i spužvu i vaše posuđe.
  • Mikrovalna pećnica: 'Pobrinite se da je spužva mokra, stavite je u mikrovalnu pećnicu na minutu i vidjet ćete kako iz nje izlazi para', savjetuje Quinlan. 

Prema USDA-u, ove dvije metode su 99 posto učinkovite u ubijanju bakterija prisutnih u spužvama.

U nastavku slijede metode koje se ne preporučuju:

  • Vruća sapunica: Voda iz slavine nije dovoljno vruća da ukloni sve klice, prema Quinlan. Umjesto toga možete skuhati vodu na štednjaku i natopiti spužvu u njoj, ali samo ako nemate mikrovalnu pećnicu ili perilicu posuđa.
  • Kupka za izbjeljivanje: Toplina je za tu svrhu učinkovitija od izbjeljivača jer ubija patogene, tvrdi Quinlan. Osim toga, ako pokušate izbijeliti spužve, izbjeljivač ne prolazi uvijek kroz cijelu spužvu. Tako riskirate da izbjeljivač ostane na spužvi i potencijalno dođe na površine za pripremu hrane.

ŽIVOT U LAŽI Naša veza je bila savršena - sve dok mi se nije javila druga žena

Zašto biste trebali redovito čistiti spužvu?

Sve vrste klica mogu se naći u vašim spužvama i izazvati neugodne mirise. Studija iz 2017. godine pokazala je da fekalne koliformne bakterije vrebaju u 44 posto kuhinja, često u spužvama i krpama. Iako bakterija Escherichia Coli može biti bezopasna, određeni sojevi mogu izazvati proljev, grčeve i povraćanje. Studija provedena u Japanu otkrila je da su kuhinjske spužve na drugom mjestu nakon odvoda kada je riječ o najvišoj razini bakterijske kontaminacije u kući. Vaša spužva može sadržavati i druge vrste bakterija poput Staphylococcus aureus ili Campylobacter, koje također mogu uzrokovati proljev.

- Općenita je preporuka da čišćenje spužvi radite svakodnevno - savjetuje Quinlan.

Kada baciti spužvu?

Ipak, u nekom biste trenutku trebali baciti spužvu. Dva tjedna su dovoljan životni vijek za tipičnu kuhinjsku spužvu, kaže Hutchings.

NOVI MIRISI Miješanjem omiljenih parfema do novog - savršenog mirisa

- Zamjenom spužve barem svaka dva tjedna spriječit će se širenje i rast bakterija. Također biste ih trebali zamijeniti ako se usmrde i ako se ne možete riješiti mirisa, ili ako se počnu raspadati - nastavlja. Studija iz 2017. tvrdi da čišćenje kuhinjskih spužvi zapravo ne ubija bakterije onako kako većina ljudi misli. Možda bi bilo bolje da svaki tjedan zamijenite spužvu nego da je pokušate očistiti, piše Insider.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare