To je to što me zanima!

Ponekad vrtić i vaše dijete nisu najbolji jedan za drugog - evo kako ćete to najlakše otkriti

Vrtić u koji ide vaš mališan može biti sasvim u redu za drugu djecu, a opet ne odgovarati vašem djetetu. Ako imate osjećaj da je tome tako, slušajte instinkt i pročitajte kako riješiti tu situaciju da svi budu sretni
Vidi originalni članak

Teško je pronaći dobar vrtić. To je veliki trošak, jako teško je uopće pronaći mjesto u vrtić, uopće da ne pričamo o vrtićima s listama čekanja od godine dana ili dulje, a tu je još i briga o tome kako će se dijete prilagoditi novom okruženju u vrtiću. 

POGLEDAJTE VIDEO: Petar otišao iz vojske i postao odgajatelj u vrtiću

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Uz sve ove čimbenike, teško je ne osjećati se kao da morate prihvatiti prvi vrtić u kojem pronađete mjesto za svoje dijete. Ali, ponekad vrtić i dijete su nespojivi i tad je potrebno tražiti dalje. 

Za očitije znakove lošeg vrtića, roditelji mogu otići na internet i provjeriti licencu dječjeg vrtića, kao i sve pritužbe ili nedostatke koji su zabilježeni, internet stranicu vrtića te njihove stranice na društvenim mrežama. 

Na drugu stranu su oni manje očiti znakovi da u vrtiću nešto nije u redu ili da dijete nije u okolini koja mu odgovara. Na primjer, vaš mališan je često bolestan, a najčešće je u pitanju bol u trbuhu, koja tijekom dana nestaje, a do navečer je kao nov.

Ako vam se to događa i ne vidite nikakve druge znakove bolesti poput povišene temperature, proljeva, bezvoljnosti ili odbijanja hrane, postoji šansa da dijete ne želi ići u vrtić, a iz nekog razloga mu je lakše odglumiti bol u trbuhu nego izraziti vam svoje strahove i probleme vezane za vrtić. 

Kako pronaći idealan vrtić za vaše dijete?

- Postoje djeca koja napreduju u strukturiranom okruženju, a postoje i djeca koja napreduju u drugačijim okruženjima - kaže Carrie Cronkey, direktorica marketinga Care.com.

Dinamika u vrtiću, koja se mijenja dolaskom i odlaskom djece, također može imati velik utjecaj na dnevno dječje iskustvo u vrtiću. 

Tu je i pitanje osobnosti i temperamenta, pri čemu neka djeca napreduju u grupama vršnjaka, dok se druga ne osjećaju ugodno u velikim grupama.

PROMJENE OKUSA I MIRISA Odbijanje hrane kod male djece može biti znak razvoja korone

Za neku djecu, cjelodnevni boravak u društvu vršnjaka cijeli će pomoći da nauče komunicirati, da se otvore i pronađu nove interese, dok kod druge djece to  može uzrokovati zatvaranje i povlačenje u sebe.

- Postoje djeca koja najbolje napreduju u okruženju s manje pojedinaca - kaže Cronkey.

Znakovi da je vaše dijete nesretno u vrtiću

Neki od znakova da je vaše dijete nezadovoljno u vrtiću su plač tijekom dolaska, promjene u ponašanju, nevoljkost ulaska u zgradu i odbijanje hrane. 

Ako vas često kontaktiraju iz vrtića zbog napada bijesa ili drugih problema u ponašanju, to također može biti znak da dijete ima problema u vrtiću. Kad je riječ o procjeni je li dječji vrtić u skladu s potrebama vašeg djeteta, pod pretpostavkom da nema zabrinutosti za zdravlje i sigurnost, Cronkeyjev savjet je da budete strpljivi.

- Uvijek postoji ravnoteža između povjerenja i slušanja svog djeteta i razumijevanja da je ponekad potrebno vrijeme da se dijete prilagodi novom okruženju - kaže ona.

ŽESTOKE REAKCIJE Baka je svim unucima kupila iste pidžame s uzorkom, osim sinovom posinku: 'Ti si čisto zlo'

Promjene znaju biti teške za odrasle, kako onda ne bi bile za malu djecu? Privikavanje na novi dječji vrtić može potrajati, ali u mnogim slučajevima je potrebno samo postupno privikavati dijete na nove ljude i prostor. Najbolji način za to je prvo kraćim, pa onda iz dana u dan, malo duljem ostanku u vrtiću. 

Otvoreno komunicirajte s odgajateljima

Mjere opreza u vezi s COVID-19 otežavaju utvrđivanje je li dječji vrtić prikladan za vaše dijete ili ne, jer u mnogim slučajevima roditeljima više nije dopušten ulazak u prostorije u kojima se nalaze djeca. 

Prije je roditelj mogao nakratko razgovarati s odgojiteljicama tijekom odlaska ili promatrati interakcije svog djeteta s drugom djecom, što je uvelike utjecalo na identificiranje svih mogućih problema ili izbjegavanje istih.

U ovim novim okolnosti puno je teže dobiti jasnu sliku što i kako se odvija u vrtiću te kako je dijete prilagođeno svojim vršnjacima i okolini. 

Zato je važnije nego ikad prije redovito komunicirati s odgojiteljima (telefonom ili mailovima, ako nije moguća komunikacija uživo). Često, ako dijete ima poteškoća, odgojitelji ća će primijetiti da se nešto događa te o tome obavijestiti roditelje. Ako postoje problemi, također će imati prijedloge o tome što bi moglo pomoći.

OLAKŠAJTE SI ŽIVOT Mame otkrile trikove bez kojih nisu mogle dok su im djeca bila sasvim mala: 'Odlične ideje!'

- Otvorena komunikacija s odgojiteljima je kritična za dječji napredak. Njihov zajednički rad s roditeljima je važan, kako u razumijevanju postoji li problem, tako i u pokušaju da ga se zajedničkim snagama riješi, a ponekad i u mogućoj odluci da dijete promijeni vrtić kako bi se pronašlo mjesto na koje će se dijete bolje uklopiti -  kaže Cronkey. 

Na kraju priče, vrtić koji je najbolji za mnogo djece možda neće biti najbolji za vaše dijete - i to je u redu. Svako dijete je drugačije. Ako procjenjujete je li vrtić u koji ide vaše dijete prikladno za njega, dopustite svom instinktu da vas vodi, piše Lifehacker.

- Vjerujte svojoj intuiciji. Roditelji poznaju svoje dijete bolje od ikoga - kaže Cronkey. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare