Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ponekad vrtić i vaše dijete nisu najbolji jedan za drugog - evo kako ćete to najlakše otkriti

Ponekad vrtić i vaše dijete nisu najbolji jedan za drugog - evo kako ćete to najlakše otkriti

Vrtić u koji ide vaš mališan može biti sasvim u redu za drugu djecu, a opet ne odgovarati vašem djetetu. Ako imate osjećaj da je tome tako, slušajte instinkt i pročitajte kako riješiti tu situaciju da svi budu sretni

VIDEO

Teško je pronaći dobar vrtić. To je veliki trošak, jako teško je uopće pronaći mjesto u vrtić, uopće da ne pričamo o vrtićima s listama čekanja od godine dana ili dulje, a tu je još i briga o tome kako će se dijete prilagoditi novom okruženju u vrtiću. 

POGLEDAJTE VIDEO: Petar otišao iz vojske i postao odgajatelj u vrtiću

Pokretanje videa...

Petar Novak - Odgajatelj u vrtiću 01:29

Uz sve ove čimbenike, teško je ne osjećati se kao da morate prihvatiti prvi vrtić u kojem pronađete mjesto za svoje dijete. Ali, ponekad vrtić i dijete su nespojivi i tad je potrebno tražiti dalje. 

Za očitije znakove lošeg vrtića, roditelji mogu otići na internet i provjeriti licencu dječjeg vrtića, kao i sve pritužbe ili nedostatke koji su zabilježeni, internet stranicu vrtića te njihove stranice na društvenim mrežama. 

Na drugu stranu su oni manje očiti znakovi da u vrtiću nešto nije u redu ili da dijete nije u okolini koja mu odgovara. Na primjer, vaš mališan je često bolestan, a najčešće je u pitanju bol u trbuhu, koja tijekom dana nestaje, a do navečer je kao nov.

Ako vam se to događa i ne vidite nikakve druge znakove bolesti poput povišene temperature, proljeva, bezvoljnosti ili odbijanja hrane, postoji šansa da dijete ne želi ići u vrtić, a iz nekog razloga mu je lakše odglumiti bol u trbuhu nego izraziti vam svoje strahove i probleme vezane za vrtić. 

Kako pronaći idealan vrtić za vaše dijete?

Kids playing in the room

- Postoje djeca koja napreduju u strukturiranom okruženju, a postoje i djeca koja napreduju u drugačijim okruženjima - kaže Carrie Cronkey, direktorica marketinga Care.com.

Dinamika u vrtiću, koja se mijenja dolaskom i odlaskom djece, također može imati velik utjecaj na dnevno dječje iskustvo u vrtiću. 

Tu je i pitanje osobnosti i temperamenta, pri čemu neka djeca napreduju u grupama vršnjaka, dok se druga ne osjećaju ugodno u velikim grupama.

Odbijanje hrane kod male djece može biti znak razvoja korone
Odbijanje hrane kod male djece može biti znak razvoja korone

Za neku djecu, cjelodnevni boravak u društvu vršnjaka cijeli će pomoći da nauče komunicirati, da se otvore i pronađu nove interese, dok kod druge djece to  može uzrokovati zatvaranje i povlačenje u sebe.

- Postoje djeca koja najbolje napreduju u okruženju s manje pojedinaca - kaže Cronkey.

Znakovi da je vaše dijete nesretno u vrtiću

Neki od znakova da je vaše dijete nezadovoljno u vrtiću su plač tijekom dolaska, promjene u ponašanju, nevoljkost ulaska u zgradu i odbijanje hrane. 

Dreamstime

Ako vas često kontaktiraju iz vrtića zbog napada bijesa ili drugih problema u ponašanju, to također može biti znak da dijete ima problema u vrtiću. Kad je riječ o procjeni je li dječji vrtić u skladu s potrebama vašeg djeteta, pod pretpostavkom da nema zabrinutosti za zdravlje i sigurnost, Cronkeyjev savjet je da budete strpljivi.

- Uvijek postoji ravnoteža između povjerenja i slušanja svog djeteta i razumijevanja da je ponekad potrebno vrijeme da se dijete prilagodi novom okruženju - kaže ona.

Baka je svim unucima kupila iste pidžame s uzorkom, osim sinovom posinku: 'Ti si čisto zlo'
Baka je svim unucima kupila iste pidžame s uzorkom, osim sinovom posinku: 'Ti si čisto zlo'

Promjene znaju biti teške za odrasle, kako onda ne bi bile za malu djecu? Privikavanje na novi dječji vrtić može potrajati, ali u mnogim slučajevima je potrebno samo postupno privikavati dijete na nove ljude i prostor. Najbolji način za to je prvo kraćim, pa onda iz dana u dan, malo duljem ostanku u vrtiću. 

Otvoreno komunicirajte s odgajateljima

Mjere opreza u vezi s COVID-19 otežavaju utvrđivanje je li dječji vrtić prikladan za vaše dijete ili ne, jer u mnogim slučajevima roditeljima više nije dopušten ulazak u prostorije u kojima se nalaze djeca. 

Prije je roditelj mogao nakratko razgovarati s odgojiteljicama tijekom odlaska ili promatrati interakcije svog djeteta s drugom djecom, što je uvelike utjecalo na identificiranje svih mogućih problema ili izbjegavanje istih.

U ovim novim okolnosti puno je teže dobiti jasnu sliku što i kako se odvija u vrtiću te kako je dijete prilagođeno svojim vršnjacima i okolini. 

Zato je važnije nego ikad prije redovito komunicirati s odgojiteljima (telefonom ili mailovima, ako nije moguća komunikacija uživo). Često, ako dijete ima poteškoća, odgojitelji ća će primijetiti da se nešto događa te o tome obavijestiti roditelje. Ako postoje problemi, također će imati prijedloge o tome što bi moglo pomoći.

Mame otkrile trikove bez kojih nisu mogle dok su im djeca bila sasvim mala: 'Odlične ideje!'
Mame otkrile trikove bez kojih nisu mogle dok su im djeca bila sasvim mala: 'Odlične ideje!'

- Otvorena komunikacija s odgojiteljima je kritična za dječji napredak. Njihov zajednički rad s roditeljima je važan, kako u razumijevanju postoji li problem, tako i u pokušaju da ga se zajedničkim snagama riješi, a ponekad i u mogućoj odluci da dijete promijeni vrtić kako bi se pronašlo mjesto na koje će se dijete bolje uklopiti -  kaže Cronkey. 

Na kraju priče, vrtić koji je najbolji za mnogo djece možda neće biti najbolji za vaše dijete - i to je u redu. Svako dijete je drugačije. Ako procjenjujete je li vrtić u koji ide vaše dijete prikladno za njega, dopustite svom instinktu da vas vodi, piše Lifehacker.

- Vjerujte svojoj intuiciji. Roditelji poznaju svoje dijete bolje od ikoga - kaže Cronkey. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa