Obavijesti

Lifestyle

Komentari 99

Temperatura: Kada se trebate doista zabrinuti i što tad učiniti?

Temperatura: Kada se trebate doista zabrinuti i što tad učiniti?
1

Zbog pandemije čovječanstvo je postalo zabrinutije oko vrijednosti koje pokazuje toplomjer. Svi bi morali znati kada je vrijeme za poći na Hitnu, kada i kako točno spuštati temperaturu

VIDEO

Mnogi su se zapitali što je uopće normalna, a što povišena tjelesna temperatura.

POGLEDAJTE VIDEO: Razlika između gripe i COVID-19

Pokretanje videa...

Otkriveni početni simptomi korone 01:11


- Općenito, normalna je temperatura do 37 stupnjeva, ona iznad toga je blago povišena, od 38 na više je povišena, a iznad toga je vrlo visoka - pojašnjava specijalist obiteljske medicine i predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika dr. Dragan Soldo.

Ističe kako temperatura do 38 stupnjeva ne zahtijeva posebne mjere snižavanja, no ukoliko se čovjek osjeća loše i trpi bolove, može posegnuti za paracetamolom.

Asian caucasian woman with flu  and feaver


- To je nesteroidni protuupalni lijek koji ima najmanje nuspojava. Odrasli mogu uzeti od 500 do 1000 mg paracetamola i on će temperaturu držati pod kontrolom nekoliko sati - nastavlja dr. Soldo savjetujući da, ukoliko lijek nije djelovao, ljudi posegnu za ibuprofenom ili drugim protuupalnim lijekovima.

Vrućica kao prijatelj: Povišena temperatura pomaže oporavku
Vrućica kao prijatelj: Povišena temperatura pomaže oporavku


- Kod male djece prije uzimanja bilo kakvog lijeka važno je mališana razodjenuti ako ima previše odjeće, povećati unos vode i rashladiti dijete, pa tek onda posegnuti za lijekom, savjetuje pedijatar dr. Milivoj Jovančević.


- Povišena tjelesna temperatura javlja se jer naš imunološki sustav bolje djeluje na višim temperaturama, pa je to mehanizam obrane od infekcije. Kad temperatura poraste iznad 38 stupnjeva, pojavljuju se slabost i malaksalost jer temperatura snižava tlak i ubrzava rad srca te se pojačano znojimo - nastavlja dr. Soldo ističući kako u tom slučaju vrijedi primijeniti liječenje hladnim oblozima ili kupkama. Ukoliko se temperatura popela do 40 stupnjeva, riječ je o hitnom stanju.

Vrućica i bol: Otkrili su novu autoimunu bolest i njen uzrok
Vrućica i bol: Otkrili su novu autoimunu bolest i njen uzrok

Temperatura se mjeri pod pazuhom ili jezikom

Dr. Jovančević kaže kako se kod jako male djece temperatura može mjeriti rektalno, dok je kod starijih najbolje izmjeriti pod pazuhom. Ističe da mjerenje u uhu nije pouzdano te valja izbjegavati takve toplomjere. Posebno valja obratiti pažnju i na druge simptome, poput osipa, povraćanja ili drhtavice.


35 - 37 °c, normalne vrijednosti

Temperatura do 37 stupnjeva smatra se normalnom. Ako je viša od tih vrijednosti, valja obratiti pažnju na simptome poput glavobolje, umora, suhog kašlja, gubitka osjeta mirisa ili okusa te proljeva koje se, među ostalim, pripisuje  COVID-19.

38 - 39 °c, imunitet se bori

Kod povišene temperature aktivira se imunološki sustav. Ubrzava se rad srca, snižava se tlak i pojačano se znojimo jer se tijelo bori protiv uzročnika bolesti. Kod viroza takva temperatura može potrajati i do tjedan dana te se smatra normalnim tijekom bolesti.

Gripa: U krevet sve dok vrućica ne prođe, antibiotici ne pomažu
Gripa: U krevet sve dok vrućica ne prođe, antibiotici ne pomažu

39 - 40°c, ozbiljno stanje

Temperature koje su više od 39,5 stupnjeva smatraju se vrlo visokim temperaturama i pritom uz lijekove za snižavanje temperature valja primijeniti hladne obloge i kupke. Liječnici potom ističu kako nipošto nije riječ o kupanju u hladnoj vodi koja u takvom stanju može dovesti do napadaja sličnih epi napadima, nego o mlakoj vodi. Kod male djece temperatura vode trebala bi biti jednaka njihovoj tjelesnoj temperaturi. 

40°c na više, Hitna pomoć

Riječ je o hitnom medicinskom stanju. Ukoliko izmjerite tako visoku temperaturu odmah se javite liječniku. Te vrijednosti mogu uzrokovati konvulzije, halucinacije, ili razdražljivost, krvarenje u mozgu te znatna oštećenja različitih organa i sustava. Na 42,5 stupnjeva javlja se poremećaj metabolizma u tkivu mozga, najčešće sa smrtnim ishodom.

Sick woman in her bed looking at a clinical thermometer

Riječ stručnjaka

COVID je promijenio odnos prema temperaturi

- U eri prije COVID-a mi liječnici se nismo zabrinjavali zbog sufebrilnih stanja koja traju dva do tri dana, no stanje se sad promijenilo jer ne možemo procijeniti je li riječ o koroni ili drugoj bolesti. Započela je sezona respiratornih infekata gornjih dišnih puteva, a krajem prosinca očekujemo i gripu. Zato je važno mjeriti temperaturu i pripaziti na prateće simptome. Ako je temperatura iznad 37 stupnjeva, ostanite doma. Ne idite u školu ni na posao. Promatrajte nekoliko dana u kojem smjeru se bolest razvija. Svakako, ako je riječ o vrlo visokoj vrućici kod odraslih, a pogotovo kod djece, potražite pomoć liječnika bez odgađanja - savjetuju dr. Soldo i dr. Jovančević.

'Korona je sve - proljev, kratak dah, vrućica, bolovi u prsima'
'Korona je sve - proljev, kratak dah, vrućica, bolovi u prsima'

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 99
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja