To je to što me zanima!

Poznati britanski chef: Reći ćete da sam lud, ali piletinu za roštilj marinirajte majonezom

Sastavni dio pripreme mesa za roštilj podrazumijeva kvalitetnu marinadu, a britanski chef otkriva kako će za to najbolje poslužiti majoneza koja će apsorbirati masnoće i ulja te meso učiniti ukusnijim
Vidi originalni članak

Richard Turner iz Londona poznati je kuhar i mesar čije su delicije ljudi mogli kušati u restoranima poput Blacklock, Hawksmoor i Pitt Cue. On smatra da je kvalitetna majoneza najbolji način da dobijete ukusnu i sočnu hranu s roštilja.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti kako kupiti svježe meso

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Znam da ćete svi misliti da sam lud, ali saslušajte me! Korištenje majoneze je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za mariniranje i pečenje mesa. Majoneza je iznenađujuće odličan umak jer potiče Maillardovu reakciju - objasnio je Turner.

- To je kemijska reakcija koja omogućuje mesu da apsorbira unesene masnoće i ulja, što mu pomaže da ravnomjerno porumeni i postigne hrskavi vanjski sloj, dok unutrašnjost ostaje mekana i sočna. Zaista ne morate biti zaljubljenik u kuhanje da biste postigli ove nevjerojatne i ukusne rezultate, majoneza obavlja sav težak posao umjesto vas - dodao je Turner.

VRIJEME ZA ROŠTILJANJE Recepti za odličan roštilj: Leskovački uštipci, mazalice, mini burgeri, sočni odresci...

Suosnivač je tvrtke Turner & George Butchers te je u London doveo poznati njujorški festival Meatopia.

- Znam da je iznenađujuće i mogao bih imati problema zbog ovoga, ali stopa uspjeha majoneze bolja je nego bilo što drugo što sam vidio. Možete je koristiti za roštilj, pećnicu ili hranu pečenu u tavi. Također, ne morate se brinuti o neredu jer nema puno čišćenja poslije, a ne morate ni razmišljati o tome hoće li se meso zalijepiti za roštilj - kaže Turner za Daily Mail.

Iako najviše odgovara mesu, kaže da je marinada od majoneze jednako učinkovita kad su u pitanju i drugi sastojci poput patlidžana na žaru, klipa kukuruza, ražnjića od povrća ili čak običnog tosta sa sirom.

SUPER TRIK Roštilj se lako čisti s namirnicom koju svi sigurno imate kod kuće

Rachel Chambers, viša voditeljica marketinga poznatog proizvođača majoneze kaže da je oduševljena suradnjom sa chefom i roštilj majstorom Richardom Turnerom.

- Njegova tehnika mariniranja majonezom može se primijeniti na bilo koje meso ili povrće koje ovog ljeta planirate staviti na roštilj. Jednostavno je i učinkovito - kaže Chambers.

Mursal Saiq, suosnivač poznatog BBQ restorana Cue Point, i njihov glavni kuhar Josh Moroney otkrili su kako izbjeći katastrofu prilikom roštiljanja.

- Uobičajeno je pogrešno mišljenje da je roštilj svinjetina, glazba i pivo. Stvarno više nije. Osnovali smo Cue Point kako bismo prodrmali BBQ scenu. Ne poslužujemo svinjetinu, potpuno smo inkluzivni za muslimane i Židove, vegane, netolerantne na mliječne proizvode, a naša hrana se radi u malim serijama s jako puno okusa - rekao je Mursal dodajući kako dobar roštilj podrazumijeva pripremu te da ne treba zanemariti ni preskočiti bilo koji od koraka.

JEDNOSTAVNO, A FINO Odlične ideje za deserte s roštilja: Voće u kombinaciji sa sladoledom oduševit će sve

- Mariniranje je sastavni dio roštilja, ali ne pretjerujte u pretjeranoj količini začina ili u salamurenju.  Nema ništa loše u tome da napravite suhu marinadu, utrljate je i stavite meso, ribu ili povrće ravno na roštilj. Vjerujem da je potrebno marinirati bijelo meso, ali govedina se može pripremati i samo s malo začinske soli. Ispada jednako vlažna i ukusna. Janjetini, s druge strane, treba dobra marinada - savjetuje Mursal.

Priprema je ključna

- Pripremite pladnjeve, hvataljke i kuhinjske krpe uz rub roštilja tako da budete spremni za posluživanje. Po mogućnosti, pripremite i hladnu čašu omiljenog pića na dohvat ruke - preporučio je Mursal.

Pripazite na vatru

- Ako su na mesu vidljivi pougljenjeni tragovi, to ne znači da je hrana gotova. Mnogi ljudi pretpostavljaju da možete pripremati roštilj samo na velikoj količini ugljena, ali to nije točno. Koristite manje drvenog ugljena i pazite da ne preopteretite roštilj. Radije hranu pecite sporo pazeći da meso bude pečeno iznutra i izvana - kazao je Mursal.

TOP SAVJETI I 5 RECEPATA Ideje za ražnjiće: Govedina s patlidžanom i feferonima, svinjetina začinjena cimetom...

Ne ostavljajte meso na roštilju kad se ugasi

Nije rijetkost da ljudi ostave meso na roštilju dok malo pojedu, no u međuvremenu se vatra ugasila. Zato uzmu komad kartona te krenu potpirivati vatru, no pepeo se radi toga naglo podignuo i raspršio po hrani, piću i odjeći. 

- Odvojite vrijeme i uklonite svu hranu s roštilja, a u slučaju potrebe, najprije potpirite vatru pa tek potom vratite meso na roštilj - savjetuje Mursal.

Čistite roštilj redovito

- Priprema hrane može biti prljav posao, a imajte na umu da roštilj nikad nije besprijekorno čist kad počinjete s pripremom hrane. Kupite kvalitetnu četku za čišćenje roštilja i istrljajte ga prije pripreme hrane, a potom odmah očistite i nakon što ste završili s roštiljanjem - objašnjava Mursal.

MESO KOJE ĆE SVI HVALITI Pomoću ovih trikova piletina će ostati savršeno sočna na roštilju

Kupite termometar

- Mnogi ne shvaćaju da je roštilj zapravo znanstveni proces jer meso se u različitim uvjetima drugačije priprema i to što ga vi uvijek pripremate na isti način, ne jamči isti rezultat u svim uvjetima - ističe Mursal.

Kaže da meso poput prsa valja peći na temperaturama od 88 do 92 stupnja Celzijeva te da se više dimi nego peče, dok odresci mogu podnijeti jaču vatru.

Povrće pecite prije mesa

- Zvuči jednostavno, ali ljudi to uvijek zaborave. Povrće pripremite prije mesa jer ćete tako izbjeći da se po njemu cijede sokovi mesa. Neće biti ni žilavo ni tvrdo radi toga. To posebno vrijedi za klip kukuruza, šparoge ili ciklu koju možete zamotati u foliju dok se peče - kaže Mursal.

Ispraznite ugljen u metalnu posudu

- Prije nešto što zapalite vatru, morate znati gdje ćete postaviti roštilj. Ne stavljajte ga blizu raslinja jer će ga vrućina i pepeo uništiti. Nabavite metalnu kantu, u nju stavite vodu te presipajte ugljen i žar na kraju kako biste mogli po završetku roštilja bezbrižno mogli ukloniti ostatke  - zaključio je Mursal.

KRALJ SVIH MESA Tajna pripreme bifteka na roštilju: Evo kako postići savršenstvo korak po korak

Idi na 24sata

Komentari 2

  • marac35 03.08.2023.

    Sol, biber, luk, češnjak, lovor, ružmarin, kadulja, maalko crvene paprike. Kaj ti je, kakva majoneza?!

  • 02.08.2023.

    Lud si...

Komentiraj...
Vidi sve komentare