Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju

10 jela za koje većina ne zna da se mogu ispeći na roštilju
1

Napokon se vratila sezona roštiljanja. Ali osim jela za koje već znate da ih možete ispeći na roštilju, iznenadit ćete se koliko ih još može ići na grill-rešetku

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Gljive: glavni sastojak u jelima zaljubljenih

Nove namirnice s roštilja posebno su ukusne zbog arome dima koju donosi roštilj. Roštiljati možete čak i slatko voće te osjetljive listove salate, a priprema je jako jednostavna. U nastavku slijedi popis 10 namirnica koje možete isprobati ispeći na roštilju sljedeći put kad se zaželite nečeg novog na vašem tanjuru.

1. Tikvice

Tikvicu možete pripremiti u samo nekoliko minuta na vrućem roštilju. Svaku tikvicu prerežite popola, a zatim ih lagano premažite uljem. Začinite solju i paprom. Pecite ih na srednje jakoj vatri oko pet minuta na svakoj strani, ili dok ne omekša. Za specijalni završetak, dodajte mješavinu sjeckanog parmezana i nasjeckani timijan. Maknite ih s plamena roštilja dok se sir ne rastopi. 

Fotolia

2. Slatki krumpir

Možete umotati cijele krumpire u foliju za roštilj, ali možete i ubrzati fazu pečenja batata za vrijeme roštiljanja tako što ćete najprije narezati slatki krumpir na tanke šnite. Bacite ih na ulje da se ne lijepe za rešetke. Roštiljajte ih 10 do 15 minuta ili dok ne omekšaju. Okus će se savršeno uklopiti s prirodnom slatkoćom krumpira. Poslužite ih s kečapom ili ih prelijte otopljenim maslacem i smeđim šećerom za slatku poslasticu.

3. Mrkva

Pečenje mrkve pruža joj priliku da pusti intenzivnu prirodnu slatkoću. Zamislite kakav je okus te karamelizacije i doze dima. U tome je zapravo ljepota mrkve na roštilju. Za najbolje rezultate, mrkvu najprije ogulite, a zatim pecite na srednje jakoj vatri osam do 10 minuta. Prije posluživanja, mrkvu premažite orašastim uljem, primjerice orahovim ili s malo otopljenog maslaca. Pospite nasjeckanim svježim biljem - timijanom ili origanom.

4. Zelena salata

Da biste postigli najbolje rezultate sa salatom s roštilja, narežite glave, primjerice, rimske salate na pola. Premažite uljem i pecite je dvije do tri minute po strani. Začinite solju i paprom. Prelijte s octom ili nekim preljevom za salatu. Jedite odmah za bolju teksturu.

5. Cvjetača

Roštilj je idealan za odreske, pa čak i one napravljene od povrća. Povrće poput cvjetače ima gustoću i debljinu, što ih čini idealnim za roštiljanje. Karfiol brzo upije dim i brzo omekša, a da se ne raspadne.

Marko Mrkonjić/Pixsell

S velikim nožem razrežite cijelu glavicu karfiola tako da napravite 'odreske' debljine 2,5 centimetara. Nauljite ih s obje strane i začinite. Zatim pecite na srednjoj vatri osam do 10 minuta po strani, ili dok ne omekšaju. Odreske od karfiola možete začiniti na način na koji biste to učinili s goveđim odreskom. Karfiol neće upiti marinadu, ali će se ona zadržati izvana i dodati jelu posve novi okus.

Znate li koji tip kože imate: Osjetljivu, suhu ili mješovitu?
Znate li koji tip kože imate: Osjetljivu, suhu ili mješovitu?

6. Radič

Listovi ovog povrća su često gorki i ljutkasti kada se jedu sirovi. Ali, na roštilju se ti okusi ublažuju i pretvaraju listove u svilenkastu teksturu. Da biste roštiljali radič, morat ćete svaki radič prepoloviti na pola. Premažite ga uljem i pecite dvije do tri minute po strani, ili dok ne omekšaju. Za najbolji okus, radič kombinirajte sa sastojcima koji su tanki ili kremasti, poput gorgonzole, balzamičnog octa ili ga posipajte pinjolima.

7. Avokado

Ovo kremasto voće možda izgleda previše osjetljivo za roštilj, ali on se neće raspasti. Zapravo, polovine avokada na roštilju posebna su senzacija koju možete koristiti za podizanje klasičnih ljetnih jela s roštilja poput salate od jaja, pileće salate ili bruschetta. Izrežite svaki avokado na pola i uklonite košticu. Svaku polovicu nježno premažite uljem i pecite dvije do tri minute po strani.

Ako želite iskoristiti avokado za guacamole, ostavite da se malo ohladi prije nego što izvadite meso iz polovica. Okus dima bit će suptilan, ali dovoljan da se zapitate zašto nikada prije niste pomislili da roštiljate avokado.

8. Sir

Ne rastope se svi sirevi pri visokim temperaturama. Polutvrdi sirevi od mješavine kozjeg i ovčjeg mlijeka postaju nježni i mekani kad se zagrijavaju na roštilju, ali se ne topi poput većine ostalih sireva. Možete ih poslužiti uz preljev od svježih kockica rajčice i bosiljka ili s malo pesto umaka.

Fotolia

Ne treba vam dugo da se ovaj sir pripremi za jelo. Za roštilj su najbolje tanke ploške debljine oko jednog centimetra. Svaku stranu sira premažite s malo ulja, a zatim pecite dvije do tri minute po strani, ili dok sir lagano ne porumeni s vanjske strane i omekša na sredini. Brie je još jedan sir koji možete roštiljati sličnom metodom. Ključno je osigurati da brie bude u potpunosti okružen korom kako se ne bi otopio preko roštilja. Omekšani brie poslužite s hrskavim kruhom ili krekerima i nekim ljetnim džemom.

9. Breskve

Ljetne breskve voćni su san. Prirodna slatkoća svake vrste breskve daje čar svakoj salati ili koktelu. No, breskve na roštilju otvaraju sasvim novo područje okusa, budući da se prirodni šećeri karameliziraju na vrućim rešetkama.

shutterstock

Izrežite breskve na pola ili na kockice te uklonite košticu. Nježno premažite uljem ili maslacem i pecite na svakoj strani jednu do dvije minute ili dok se ne pojave tragovi rešetki. Upotrijebite ovo voće kao bazu za jednostavni ljetni desert, a žlica sladoleda je sve što trebate dodati prije posluživanja. Pomiješajte breskvu s burbonom i metvicom kako bi dobili ljetni koktel koji nećete nigdje pronaći.

10. Lubenica

Iznenadit ćete se kada okusite koliko je lubenica dobra na žaru, sama po sebi, u salatama ili čak kao osnova brzog ljetnog deserta. Izrežite komade lubenice na debljinu od 2,5 centimetara i stavite ih na roštilj dvije do tri minute sa svake strane. Maknite ih s roštilja i odmah začinite.

Ako ih želite staviti u salatu, razmislite o tome da ih posolite kako bi dobili jedinstvenu poslasticu. Dim s roštilja u kombinaciji sa solju daje lubenici okus koji ne možete lako ponoviti. Ako vam je lubenica na žaru za desert, pospite svaki komad s malo kore od limete kako bi izvukla iz nje prirodnu slatkoću, piše Real Simple.

Zanima vas ova tema? pročitajte onda i ovaj članak:Mitovi ili istine? Jabuka na dan čuva srce, mrkva za vid

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL S DEANOM KOTIGOM: 

Pokretanje videa...

13:10
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith