To je to što me zanima!

Pripazite na unos soli jer veće količine nam oslabljuju imunitet

Višak natrija povezuje se s problemima poput zadržavanja tekućine i visokog krvnog tlaka. No previše soli može dovesti i do manjka imunosti. Zato obogatite svoj jelovnik povrtnim delicijama
Vidi originalni članak

Ovaj dan upućuje nas da ponekad trošimo previše soli i da nam to može narušiti zdravlje. Zato nas ovaj dan potiče da koristimo više biljaka i začina u prehrani.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Suvremene prehrambene navike dovele su do toga da dnevno unosimo u organizam čak pet do deset grama soli više nego je potrebno ljudskom tijelu.

EKO SAVJET Tražite dostavu u biorazgradivoj ambalaži i izbjegnite plastičnu

Višak natrija povezuje se s problemima poput zadržavanja tekućine i visokog krvnog tlaka. No previše soli može dovesti i do manjka imunosti. Kad bubrezi izlučuju višak natrija, nastaje domino efekt koji smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv bakterijskih infekcija. Zato obogatite svoj jelovnik povrtnim delicijama, a ograničite brzu i gotovu hranu. 

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko pet grama, što bi bila jedna čajna žličica, a maksimalan unos ograničava se na šest grama soli dnevno. Djeci je dovoljna mnogo manja količina soli pa čak 1 g soli dnevno može biti dostatan za sve fiziološke potrebe malog organizma.

EKO SAVJET Nakon kuhanja vodu iskoristite za razne umake, juhe ili piree

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare