To je to što me zanima!

S učenjem jezika najbolje je početi prije 7. godine života

Dječji mozak od najranije dobi upija znanje poput spužve pa s učenjem stranog jezika treba početi što prije, najbolje u dobi između treće i sedme godine
Vidi originalni članak

Učenje stranih jezika trebalo bi biti spontano i bez pritiska, u prijateljskoj atmosferi, kroz pjesmu, ples i igru.

- Djeca u ranijoj dobi lako uče strane jezike jer je njihova prirodna reakcija znatiželja prema novom i stranom. Vole oponašati i to čine spontano ponavljanjem kao što čine dok usvajaju materinji jezik i pritom se ne boje da će pogriješiti te se osramotiti - kaže profesorica engleskog jezika Iva Granić Zaninović iz Škole stranih jezika Vodnikova. Osim toga, rano učenje jezika pomaže u kasnijem proširivanju znanja, razvija samopouzdanje te izravno utječe na razvoj kreativnosti i stjecanju socijalnih vještina. 

Stručnjaci smatraju da dijete treba doći što ranije u doticaj sa stranim jezicima, a preduvjet je da je djetetov govor dobro razvijen. No vrlo često ambiciozni roditelji sami odlučuju o početku učenja stranog jezika svoje djece jer su svjesni njegove važnosti.

- Postoje različite teorije o tome koja je idealna dob za početak učenja stranog jezika. Istraživanja pokazuju da je to predškolska dob jer dijete tada najlakše i najbrže uči oponašanjem i ponavljanjem onoga što čuje - kaže Granić Zaninović.

Dječji mozak od najranije dobi upija znanje poput spužve, velikom brzinom i lakoćom, pa nije potrebno čekati polazak u školu za početak učenja. Prema tom istraživanju, već oko sedme godine sposobnost usvajanja intonacije, ritma i naglaska jezika slabi pa se nameće zaključak da s učenjem stranog jezika treba početi što ranije, već u dobi između treće i sedme godine.

Preduvjet uspješnog i kvalitetnog učenja je zabavno okruženje, što sličnije dječjem svijetu, u kojem djeca kroz igru, pjesmu, ponavljanje i ples usvajaju nove riječi i fraze. Čak i online tečajevi mogu biti poticaj i izazov za dijete...

- Idealno je da dijete počne učiti jezik u grupi koju poznaje, dakle, u vrtiću ili školi gdje nema nelagode ili straha da će reći nešto pogrešno - zaključuje Granić Zaninović.

Motivacija je bitna 

Jednostavno ćete ih motivirati edukativnim materijalom - pjesmicama, slikovnicama i crtanim filmovima na stranom jeziku.

Više jezika? 

Nije dobro dijete upisivati na više stranih jezika jer će mu biti teško usredotočiti se na jedan. Ipak, sve ovisi o njegovoj razini zrelosti i kvaliteti govora.

Za petogodišnjake "Engleski s Cvrčkom"

Uz zabavne igrice na novom CD-u vaši mališani mogu pomoći Cvrčku da se spremi za školu, naučiti kako se zovu ostale životinje te obogatiti rječnik i provjeriti pamćenje. CD pronađite na kioscima i u poštanskim uredima za 39,90 kuna. 

Idi na 24sata

Komentari 77

  • SUSSIE_1 09.02.2014.

    Mislim da je dobro da dijete što ranije uči jezike jer je to znanje danas vrlo bitno, a u budućnosti će biti još i više. Vidim da su ovdje neki skeptični jer misle da djeca nisu zainteresirana, ali ako krenu dovoljno rano djeca drugi jezik usvajaju s lakoćom kao i svoj materinji, nisu ni svjesna što rade. Naravno, oni ne uče gramatiku kao u školi već uče slušanjem, pjevanjem pjesmica, oponašanjem....uče, a da nisu ni svjesna da uče

  • ZEUS 09.02.2014.

    Je,baš je dijete zainteresirano za jezike tako mlado,ni ovi u srednjoj školi nisu zainteresirani,tek kad zavrsis skolu,shvatiš koliko je bitno uciti,odnosno znati strane jezike,koliko je bitno uopće učiti.

  • denis-zg 09.02.2014.

    Klinci učenje gledaju drugačije i potpuno im je normalno ako ih od malena učiš strani jezik i komuniciraš s njima na oba jezika!

Komentiraj...
Vidi sve komentare