Obavijesti

Lifestyle

Komentari 77

S učenjem jezika najbolje je početi prije 7. godine života

S učenjem jezika najbolje je početi prije 7. godine života
1

Dječji mozak od najranije dobi upija znanje poput spužve pa s učenjem stranog jezika treba početi što prije, najbolje u dobi između treće i sedme godine

VIDEO

Učenje stranih jezika trebalo bi biti spontano i bez pritiska, u prijateljskoj atmosferi, kroz pjesmu, ples i igru.

- Djeca u ranijoj dobi lako uče strane jezike jer je njihova prirodna reakcija znatiželja prema novom i stranom. Vole oponašati i to čine spontano ponavljanjem kao što čine dok usvajaju materinji jezik i pritom se ne boje da će pogriješiti te se osramotiti - kaže profesorica engleskog jezika Iva Granić Zaninović iz Škole stranih jezika Vodnikova. Osim toga, rano učenje jezika pomaže u kasnijem proširivanju znanja, razvija samopouzdanje te izravno utječe na razvoj kreativnosti i stjecanju socijalnih vještina. 

Stručnjaci smatraju da dijete treba doći što ranije u doticaj sa stranim jezicima, a preduvjet je da je djetetov govor dobro razvijen. No vrlo često ambiciozni roditelji sami odlučuju o početku učenja stranog jezika svoje djece jer su svjesni njegove važnosti.

- Postoje različite teorije o tome koja je idealna dob za početak učenja stranog jezika. Istraživanja pokazuju da je to predškolska dob jer dijete tada najlakše i najbrže uči oponašanjem i ponavljanjem onoga što čuje - kaže Granić Zaninović.

Dječji mozak od najranije dobi upija znanje poput spužve, velikom brzinom i lakoćom, pa nije potrebno čekati polazak u školu za početak učenja. Prema tom istraživanju, već oko sedme godine sposobnost usvajanja intonacije, ritma i naglaska jezika slabi pa se nameće zaključak da s učenjem stranog jezika treba početi što ranije, već u dobi između treće i sedme godine.

Preduvjet uspješnog i kvalitetnog učenja je zabavno okruženje, što sličnije dječjem svijetu, u kojem djeca kroz igru, pjesmu, ponavljanje i ples usvajaju nove riječi i fraze. Čak i online tečajevi mogu biti poticaj i izazov za dijete...

- Idealno je da dijete počne učiti jezik u grupi koju poznaje, dakle, u vrtiću ili školi gdje nema nelagode ili straha da će reći nešto pogrešno - zaključuje Granić Zaninović.

Motivacija je bitna 

Jednostavno ćete ih motivirati edukativnim materijalom - pjesmicama, slikovnicama i crtanim filmovima na stranom jeziku.

Više jezika? 

Nije dobro dijete upisivati na više stranih jezika jer će mu biti teško usredotočiti se na jedan. Ipak, sve ovisi o njegovoj razini zrelosti i kvaliteti govora.

Za petogodišnjake "Engleski s Cvrčkom"

Uz zabavne igrice na novom CD-u vaši mališani mogu pomoći Cvrčku da se spremi za školu, naučiti kako se zovu ostale životinje te obogatiti rječnik i provjeriti pamćenje. CD pronađite na kioscima i u poštanskim uredima za 39,90 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti