To je to što me zanima!

Sirove slasti: Torte se ne peku, nego se miksaju u 10 minuta

Za uživanje u finim tortama i kolačima ne morate uvijek paliti pećnicu, dovoljni su blender ili multipraktik. Svi misle da je sirova hrana uvijek hladna što nije točno. Može se zagrijavati do 40 stupnjeva
Vidi originalni članak

Oduvijek sam bila obožavatelj slatkog, a i danas najradije radim slastice. Slatko je važan dio mojega života, samo sam ga zamijenila kvalitetnim varijantama, a sve je počelo kad je moja majka odlučila prijeći na sirovu prehranu, priča Mihaela Devescovi, autorica dvije kuharice i zaljubljenica u sirovu hranu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sve veći interes za sirovo

- U početku sam bila prilično skeptična, no nakon nekog vremena postala sam znatiželjna. Budući da volim eksperimentirati, počela sam pripremati smoothieje i razne salate. Ubrzo sam shvatila da se super osjećam, imam puno energije i nisam pospana nakon obroka, a koža i kosa su mi sjajni. Puno sam mirnija i boljeg raspoloženja - rekla je Mihaela te dodala kako su je prijatelji ubrzo počeli ispitivati o njezinu načinu prehrane, a interes za njezinu hranu i recepte je rastao.

RECEPT Prefina torta od jagoda: Gotova je brzo, a priprema je lagana...

- Svoje sam oduševljenje počela dijeliti s prijateljima koji su imali jednake reakcije kao ja na početku upoznavanja sirove hrane. Budući da je interes bio sve veći, a dobivala sam i puno pitanja, odlučila sam pokrenuti internet-stranicu (www.sirovahrana.hr) kako bih na jedno mjesto stavila sve informacije. Tamo dijelim savjete i svoje autorske recepte s čitateljima - kaže Mihaela.

Ideje za recepte crpi sa svih strana, a zbog neograničene znatiželje često sama kombinira okuse te joj danas, zahvaljujući iskustvu, svaka slastica ispadne savršena.

Ručak za pola sata

- Od klasika, prvu sam napravila Schwarzwald tortu. S vremenom sam je modificirala, mijenjala sam sastojke da budu ugodni oku i jeziku. Divno je što za takav slasni komad treba samo 10 minuta miksanja - kaže i dodaje da se znalo dogoditi da krivo spoji okuse, no da je isprobavala sve dok ne bi bila zadovoljna. 

MORSKI GUŠTI Rapska torta - domaći recept koji oduševljava sve turiste

- Danas mi se to vrlo rijetko događa, ali to dolazi s iskustvom. Obično sam zadovoljna svojim novim receptima, a moji su najvjerniji kušači moji roditelji i djeca - rekla je Mihaela te napomenula da se sirove hrane ne treba plašiti jer je zabluda da je takav način prehrane skup i kompliciran.

- Za pripremu sirove hrane potrebno je puno manje vremena nego za kuhanje, prženje i pečenje. Kompletan ručak gotov je za manje od pola sata, uključujući i pripremu. Kod pripreme slastica neizostavni su orašasti plodovi, agavin sirup i sezonsko voće - savjetuje. 

Sedam veličanstvenih recepata

Pita od borovnice

Sastojci:

Tijesto: 3 šalice sušenog kokosa ili kokosova brašna, 2 šalice heljde (namočene, proklijale i dehidrirane, ili još kokosa), 1 šalica mekanih datulja (ako nemate svježe, onda ih namočite u vodi i ocijedite), 1 šalica čipsa od kokosa

Nadjev: 4 šalice borovnica, 2 žlice chia sjemenki, 1/4 šalice sirupa od agave, 2 žlice soka od limuna, 1 žlica limunove korice
Glazura: 1/3 šalice otopljena kokosova maslaca, 2 žličice sirupa od agave, 3 – 4 žlice limunova soka

LESKOVAČKI ROŠTILJ Uz ovih 5 recepata uživanje u roštilju nikad nije bilo slasnije

Priprema:

  • Za tijesto izmiksajte sastojke u multipraktiku.
  • Uzmite 2/3 smjese i stavite u kalup obložen masnim papirom pa u dehidrator.
  • Preostali dio kore dodajte u smjesu čipsa od kokosa i stavite na list ladice dehidratora. Kore sušite 10 sati (tad možete ukloniti i staviti u hladnjak).
  • Oprezno izvadite koru iz kalupa koristeći lopaticu i stavite na ladice dehidratora na sušenje dok ne postane hrskava (oko 6 sati).
  • Za nadjev uzmite 2/3 šalice borovnica i stavite u multipraktik s chia sjemenkama, sirupom od agave, limunovom koricom i sokom pa miksajte u glatku smjesu. Vratite u zdjelu s ostatkom borovnica i dobro pomiješajte. Izlijte na tijesto i razmažite.
  • Za glazuru izmiksajte maslac, sirup od agave, vaniliju i sok od limuna (treba biti tekuće).
  • Stavite u plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh i ukrasite kolač. Stavite u hladnjak 1 sat, pa poslužite.

Osvježavajuća torta od kokosa i šumskog voća

Kora: 2 šalice badema, 1 šalica datulja, 1-2 žlice agava sirupa po potrebi

  • Miksajte bademe do brašna te dodajte datulje i miksajte dok se smjesa ne poveže, a po potrebi dodajte zaslađivača.
  • Smjesu pritisnite na dno kalupa i zagladite.

Krema od kokosa: 2 šalice indijskih oraščića, 1 šalica ribanog kokosova brašna, 2 žlice kokosova ulja, 2 dl kokosova napitka, 4-5 žlica agave sirupa

Sve sastojke miksajte do kreme i prelijte preko kore. 

Krema od šumskog voća: 2 šalice indijskih oraščića, 2 šalice šumskog voća, 2 dl vode, 2 žlice kokosova ulja

  • Miksajte sve sastojke do kreme te prelijte preko kreme od kokosa.
  • Posipajte po vrhu torte šumsko voće i kokosova brašna.
  • Spremite u hladnjak da se stisne.

Sacher torta

Kora:1 1/2 šalica badema, 1 šalica datulja

Miksajte u multipraktiku ili sjeckalici dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati na dnu kalupa za tortu.

Krema čokoladna: 1 šalica datulja, 3 žlice kakao praha, 2 avokado, malo vanilije 

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Džem od marelica: 1 šalica suhih marelica, voda

Miješajte dok ne dobijete gusti džem.

Čokoladna glazura: 1/2 šalice kokosova maslaca, 3 žlice kakao praha, 4 žlice agave sirupa

  • Otopite kokosov maslac te dodajte ostale sastojke i dobro miješajte. Najbolje je izmiješati u blenderu.
  • Na koru raširite džem od marelica i čokoladnu kremu pa na vrh čokoladnu glazuru.
  • Tortu spremite u hladnjak da se stvrdne, najbolje preko noći.

Čokolada s metvicom

Tijesto: 1 šalica badema, 1 šalica suhih smokava, 3 žlice kakaa u prahu, malo sirupa od agave, po potrebi

Krema: 1 mali avokado, 1/2 šalice indijskih oraščića, 3 – 4 žlice sirupa od agave, 1 žlica kokosova ulja, svježa metvica

Čokoladna krema: 1 šalica indijskih oraščića, 2 žlice kakaa u prahu, 1/2 šalice vode, 3 žlice rastopljena kakaova maslaca 

RECEPTI Evo kako ćete napraviti burgere kao iz McDonald'sa kod kuće...

Priprema:

  • Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno. U brašno dodajte suhe smokve i miksajte dok se smjesa ne poveže (kad je pritisnete morate dobiti kuglu).
  • Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu te ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
  • Za kremu u blender stavite avokado pa sve ostale sastojke. Miksajte na najbržoj brzini dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
  • Za čokoladnu kremu sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
  • Kremu ravnomjerno rasporedite po kremi od metvice. Na vrh pospite sitno sjeckane lješnjake ili bademe i listiće metvice. Ostavite 3 sata u hladnjaku ili u zamrzivaču prije posluživanja.

Fantastična jagoda

Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka

  • Bademe miksajte u brašno u multipraktiku ili sjeckalici. Dodajte ostale sastojke i miksajte.
  • Dodajte 1/2 – 1 žličice vode, ako je potrebno da se smjesa drži zajedno kad se pritisne u ruci. Pritisnite ravnomjerno u kalupu promjera 24 cm.

Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda

  • Pomiješajte sve u blenderu. Dodajte jagode i ulje u blender te miksajte do glatke kreme. 
  • Prvo stavite 1-2 žlice kreme preko kore, zatim narežite jagode te ih poslažite preko cijelog kalupa. Prelijte ravnomjerno kremu preko narezanih jagoda.
  • Hladiti u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
  • Ukrasiti s jagodama.

Schwarzwald torta

Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka

  • Bademe miksajte u brašno u multipraktiku ili sjeckalici.
  • Dodajte ostale sastojke i miksajte.
  • Dodajte 1/2 – 1 žličice vode, ako je potrebno da se smjesa drži zajedno kad se pritisne u ruci.
  • Pritisnite ravnomjerno u kalupu promjera 24 cm.

JEDAN JEDINI Hrvatski pizza majstor: Recept za savršeno tijesto za pizzu

Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda

  • Pomiješajte sve u blenderu. Dodajte jagode i ulje u blender te miksajte do glatke kreme. 
  • Prvo stavite 1-2 žlice kreme preko kore, zatim narežite jagode te ih poslažite preko cijelog kalupa. Prelijte ravnomjerno kremu preko narezanih jagoda.
  • Hladiti u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
  • Ukrasiti s jagodama.

Ferrero užitak

Tijesto: 2 šalice lješnjaka, 4 žlice kakaa u prahu, 4 žlice sirupa od agave (po potrebi i više)

Krema: 3 šalice indijskih oraščića, 1/2 šalice maslaca od lješnjaka, 1 i 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka (ili drugog orašastog mlijeka), 1/2 šalice kakaa u prahu, 1/2 šalice sirupa od agave (ili drugoga tekućeg zaslađivača), 1 žličica burbon-vanilije, 1/2 šalice kakaova maslaca

  • Za kremu sve sastojke miksajte zajedno dok ne dobijete gustu smjesu.
  • Po potrebi dodajte još mlijeka od lješnjaka ili drugog orašastog mlijeka.
  • Odlično ispadne i s kokosovim mlijekom.
  • Pospite rubove mljevenim lješnjacima. Spremite u hladnjak.
Idi na 24sata

Komentari 51

  • 24.05.2018.

    Koliko bi kostala ova ne pecena torta? Sve ovo sto ste nabrojali jako je skipo . Po meni je bolje pojesti svjezeg voca i malo zgrijesit u kolacu, nego sve ovo miksati

  • Constellation 🖤 23.05.2018.

    Ono nije Schwarzwald torta....

  • 23.05.2018.

    Odlično u ovim nema jaja. Nikad ne bi probala kolač ili tortu koji se ne peku a da su u njima sirova jaja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare