Oduvijek sam bila obožavatelj slatkog, a i danas najradije radim slastice. Slatko je važan dio mojega života, samo sam ga zamijenila kvalitetnim varijantama, a sve je počelo kad je moja majka odlučila prijeći na sirovu prehranu, priča Mihaela Devescovi, autorica dvije kuharice i zaljubljenica u sirovu hranu.
POGLEDAJTE VIDEO:
Sve veći interes za sirovo
- U početku sam bila prilično skeptična, no nakon nekog vremena postala sam znatiželjna. Budući da volim eksperimentirati, počela sam pripremati smoothieje i razne salate. Ubrzo sam shvatila da se super osjećam, imam puno energije i nisam pospana nakon obroka, a koža i kosa su mi sjajni. Puno sam mirnija i boljeg raspoloženja - rekla je Mihaela te dodala kako su je prijatelji ubrzo počeli ispitivati o njezinu načinu prehrane, a interes za njezinu hranu i recepte je rastao.
- Svoje sam oduševljenje počela dijeliti s prijateljima koji su imali jednake reakcije kao ja na početku upoznavanja sirove hrane. Budući da je interes bio sve veći, a dobivala sam i puno pitanja, odlučila sam pokrenuti internet-stranicu (www.sirovahrana.hr) kako bih na jedno mjesto stavila sve informacije. Tamo dijelim savjete i svoje autorske recepte s čitateljima - kaže Mihaela.
Ideje za recepte crpi sa svih strana, a zbog neograničene znatiželje često sama kombinira okuse te joj danas, zahvaljujući iskustvu, svaka slastica ispadne savršena.
Ručak za pola sata
- Od klasika, prvu sam napravila Schwarzwald tortu. S vremenom sam je modificirala, mijenjala sam sastojke da budu ugodni oku i jeziku. Divno je što za takav slasni komad treba samo 10 minuta miksanja - kaže i dodaje da se znalo dogoditi da krivo spoji okuse, no da je isprobavala sve dok ne bi bila zadovoljna.
- Danas mi se to vrlo rijetko događa, ali to dolazi s iskustvom. Obično sam zadovoljna svojim novim receptima, a moji su najvjerniji kušači moji roditelji i djeca - rekla je Mihaela te napomenula da se sirove hrane ne treba plašiti jer je zabluda da je takav način prehrane skup i kompliciran.
- Za pripremu sirove hrane potrebno je puno manje vremena nego za kuhanje, prženje i pečenje. Kompletan ručak gotov je za manje od pola sata, uključujući i pripremu. Kod pripreme slastica neizostavni su orašasti plodovi, agavin sirup i sezonsko voće - savjetuje.
Sedam veličanstvenih recepata
Pita od borovnice
Sastojci:
Tijesto: 3 šalice sušenog kokosa ili kokosova brašna, 2 šalice heljde (namočene, proklijale i dehidrirane, ili još kokosa), 1 šalica mekanih datulja (ako nemate svježe, onda ih namočite u vodi i ocijedite), 1 šalica čipsa od kokosa
Nadjev: 4 šalice borovnica, 2 žlice chia sjemenki, 1/4 šalice sirupa od agave, 2 žlice soka od limuna, 1 žlica limunove korice
Glazura: 1/3 šalice otopljena kokosova maslaca, 2 žličice sirupa od agave, 3 – 4 žlice limunova soka
Priprema:
Osvježavajuća torta od kokosa i šumskog voća
Kora: 2 šalice badema, 1 šalica datulja, 1-2 žlice agava sirupa po potrebi
Krema od kokosa: 2 šalice indijskih oraščića, 1 šalica ribanog kokosova brašna, 2 žlice kokosova ulja, 2 dl kokosova napitka, 4-5 žlica agave sirupa
Sve sastojke miksajte do kreme i prelijte preko kore.
Krema od šumskog voća: 2 šalice indijskih oraščića, 2 šalice šumskog voća, 2 dl vode, 2 žlice kokosova ulja
Sacher torta
Kora:1 1/2 šalica badema, 1 šalica datulja
Miksajte u multipraktiku ili sjeckalici dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati na dnu kalupa za tortu.
Krema čokoladna: 1 šalica datulja, 3 žlice kakao praha, 2 avokado, malo vanilije
Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Džem od marelica: 1 šalica suhih marelica, voda
Miješajte dok ne dobijete gusti džem.
Čokoladna glazura: 1/2 šalice kokosova maslaca, 3 žlice kakao praha, 4 žlice agave sirupa
Čokolada s metvicom
Tijesto: 1 šalica badema, 1 šalica suhih smokava, 3 žlice kakaa u prahu, malo sirupa od agave, po potrebi
Krema: 1 mali avokado, 1/2 šalice indijskih oraščića, 3 – 4 žlice sirupa od agave, 1 žlica kokosova ulja, svježa metvica
Čokoladna krema: 1 šalica indijskih oraščića, 2 žlice kakaa u prahu, 1/2 šalice vode, 3 žlice rastopljena kakaova maslaca
Priprema:
Fantastična jagoda
Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka
Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda
Schwarzwald torta
Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka
Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda
Ferrero užitak
Tijesto: 2 šalice lješnjaka, 4 žlice kakaa u prahu, 4 žlice sirupa od agave (po potrebi i više)
Krema: 3 šalice indijskih oraščića, 1/2 šalice maslaca od lješnjaka, 1 i 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka (ili drugog orašastog mlijeka), 1/2 šalice kakaa u prahu, 1/2 šalice sirupa od agave (ili drugoga tekućeg zaslađivača), 1 žličica burbon-vanilije, 1/2 šalice kakaova maslaca