Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
51 komentara

Sirove slasti: Torte se ne peku, nego se miksaju u 10 minuta

Za uživanje u finim tortama i kolačima ne morate uvijek paliti pećnicu, dovoljni su blender ili multipraktik. Svi misle da je sirova hrana uvijek hladna što nije točno. Može se zagrijavati do 40 stupnjeva

Foto: Pixsell/Matija Habljak
51 komentara

Oduvijek sam bila obožavatelj slatkog, a i danas najradije radim slastice. Slatko je važan dio mojega života, samo sam ga zamijenila kvalitetnim varijantama, a sve je počelo kad je moja majka odlučila prijeći na sirovu prehranu, priča Mihaela Devescovi, autorica dvije kuharice i zaljubljenica u sirovu hranu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve veći interes za sirovo

- U početku sam bila prilično skeptična, no nakon nekog vremena postala sam znatiželjna. Budući da volim eksperimentirati, počela sam pripremati smoothieje i razne salate. Ubrzo sam shvatila da se super osjećam, imam puno energije i nisam pospana nakon obroka, a koža i kosa su mi sjajni. Puno sam mirnija i boljeg raspoloženja - rekla je Mihaela te dodala kako su je prijatelji ubrzo počeli ispitivati o njezinu načinu prehrane, a interes za njezinu hranu i recepte je rastao.

RECEPT Prefina torta od jagoda: Gotova je brzo, a priprema je lagana...

- Svoje sam oduševljenje počela dijeliti s prijateljima koji su imali jednake reakcije kao ja na početku upoznavanja sirove hrane. Budući da je interes bio sve veći, a dobivala sam i puno pitanja, odlučila sam pokrenuti internet-stranicu (www.sirovahrana.hr) kako bih na jedno mjesto stavila sve informacije. Tamo dijelim savjete i svoje autorske recepte s čitateljima - kaže Mihaela.

Ideje za recepte crpi sa svih strana, a zbog neograničene znatiželje često sama kombinira okuse te joj danas, zahvaljujući iskustvu, svaka slastica ispadne savršena.

Ručak za pola sata

- Od klasika, prvu sam napravila Schwarzwald tortu. S vremenom sam je modificirala, mijenjala sam sastojke da budu ugodni oku i jeziku. Divno je što za takav slasni komad treba samo 10 minuta miksanja - kaže i dodaje da se znalo dogoditi da krivo spoji okuse, no da je isprobavala sve dok ne bi bila zadovoljna. 

MORSKI GUŠTI Rapska torta - domaći recept koji oduševljava sve turiste

- Danas mi se to vrlo rijetko događa, ali to dolazi s iskustvom. Obično sam zadovoljna svojim novim receptima, a moji su najvjerniji kušači moji roditelji i djeca - rekla je Mihaela te napomenula da se sirove hrane ne treba plašiti jer je zabluda da je takav način prehrane skup i kompliciran.

- Za pripremu sirove hrane potrebno je puno manje vremena nego za kuhanje, prženje i pečenje. Kompletan ručak gotov je za manje od pola sata, uključujući i pripremu. Kod pripreme slastica neizostavni su orašasti plodovi, agavin sirup i sezonsko voće - savjetuje. 

Sedam veličanstvenih recepata

Pita od borovnice

Foto: Pixsell/Matija Habljak

Sastojci:

Tijesto: 3 šalice sušenog kokosa ili kokosova brašna, 2 šalice heljde (namočene, proklijale i dehidrirane, ili još kokosa), 1 šalica mekanih datulja (ako nemate svježe, onda ih namočite u vodi i ocijedite), 1 šalica čipsa od kokosa

Nadjev: 4 šalice borovnica, 2 žlice chia sjemenki, 1/4 šalice sirupa od agave, 2 žlice soka od limuna, 1 žlica limunove korice
Glazura: 1/3 šalice otopljena kokosova maslaca, 2 žličice sirupa od agave, 3 – 4 žlice limunova soka

LESKOVAČKI ROŠTILJ Uz ovih 5 recepata uživanje u roštilju nikad nije bilo slasnije

Priprema:

  • Za tijesto izmiksajte sastojke u multipraktiku.
  • Uzmite 2/3 smjese i stavite u kalup obložen masnim papirom pa u dehidrator.
  • Preostali dio kore dodajte u smjesu čipsa od kokosa i stavite na list ladice dehidratora. Kore sušite 10 sati (tad možete ukloniti i staviti u hladnjak).
  • Oprezno izvadite koru iz kalupa koristeći lopaticu i stavite na ladice dehidratora na sušenje dok ne postane hrskava (oko 6 sati).
  • Za nadjev uzmite 2/3 šalice borovnica i stavite u multipraktik s chia sjemenkama, sirupom od agave, limunovom koricom i sokom pa miksajte u glatku smjesu. Vratite u zdjelu s ostatkom borovnica i dobro pomiješajte. Izlijte na tijesto i razmažite.
  • Za glazuru izmiksajte maslac, sirup od agave, vaniliju i sok od limuna (treba biti tekuće).
  • Stavite u plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh i ukrasite kolač. Stavite u hladnjak 1 sat, pa poslužite.

Osvježavajuća torta od kokosa i šumskog voća

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Kora: 2 šalice badema, 1 šalica datulja, 1-2 žlice agava sirupa po potrebi

  • Miksajte bademe do brašna te dodajte datulje i miksajte dok se smjesa ne poveže, a po potrebi dodajte zaslađivača.
  • Smjesu pritisnite na dno kalupa i zagladite.

Krema od kokosa: 2 šalice indijskih oraščića, 1 šalica ribanog kokosova brašna, 2 žlice kokosova ulja, 2 dl kokosova napitka, 4-5 žlica agave sirupa

Sve sastojke miksajte do kreme i prelijte preko kore. 

Krema od šumskog voća: 2 šalice indijskih oraščića, 2 šalice šumskog voća, 2 dl vode, 2 žlice kokosova ulja

  • Miksajte sve sastojke do kreme te prelijte preko kreme od kokosa.
  • Posipajte po vrhu torte šumsko voće i kokosova brašna.
  • Spremite u hladnjak da se stisne.

Sacher torta

Foto: Nikola Matic

Kora:1 1/2 šalica badema, 1 šalica datulja

Miksajte u multipraktiku ili sjeckalici dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati na dnu kalupa za tortu.

Krema čokoladna: 1 šalica datulja, 3 žlice kakao praha, 2 avokado, malo vanilije 

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Džem od marelica: 1 šalica suhih marelica, voda

Miješajte dok ne dobijete gusti džem.

Čokoladna glazura: 1/2 šalice kokosova maslaca, 3 žlice kakao praha, 4 žlice agave sirupa

  • Otopite kokosov maslac te dodajte ostale sastojke i dobro miješajte. Najbolje je izmiješati u blenderu.
  • Na koru raširite džem od marelica i čokoladnu kremu pa na vrh čokoladnu glazuru.
  • Tortu spremite u hladnjak da se stvrdne, najbolje preko noći.

Čokolada s metvicom

Foto: Pixsell/Matija Habljak

Tijesto: 1 šalica badema, 1 šalica suhih smokava, 3 žlice kakaa u prahu, malo sirupa od agave, po potrebi

Krema: 1 mali avokado, 1/2 šalice indijskih oraščića, 3 – 4 žlice sirupa od agave, 1 žlica kokosova ulja, svježa metvica

Čokoladna krema: 1 šalica indijskih oraščića, 2 žlice kakaa u prahu, 1/2 šalice vode, 3 žlice rastopljena kakaova maslaca 

RECEPTI Evo kako ćete napraviti burgere kao iz McDonald'sa kod kuće...

Priprema:

  • Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno. U brašno dodajte suhe smokve i miksajte dok se smjesa ne poveže (kad je pritisnete morate dobiti kuglu).
  • Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu te ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
  • Za kremu u blender stavite avokado pa sve ostale sastojke. Miksajte na najbržoj brzini dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
  • Za čokoladnu kremu sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
  • Kremu ravnomjerno rasporedite po kremi od metvice. Na vrh pospite sitno sjeckane lješnjake ili bademe i listiće metvice. Ostavite 3 sata u hladnjaku ili u zamrzivaču prije posluživanja.

Fantastična jagoda

Foto: Nikola Matic

Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka

  • Bademe miksajte u brašno u multipraktiku ili sjeckalici. Dodajte ostale sastojke i miksajte.
  • Dodajte 1/2 – 1 žličice vode, ako je potrebno da se smjesa drži zajedno kad se pritisne u ruci. Pritisnite ravnomjerno u kalupu promjera 24 cm.

Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda

  • Pomiješajte sve u blenderu. Dodajte jagode i ulje u blender te miksajte do glatke kreme. 
  • Prvo stavite 1-2 žlice kreme preko kore, zatim narežite jagode te ih poslažite preko cijelog kalupa. Prelijte ravnomjerno kremu preko narezanih jagoda.
  • Hladiti u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
  • Ukrasiti s jagodama.

Schwarzwald torta

Foto: Nikola Matic

Kora: 2 šalice badema, 2-3 žlice agava sirupa, 1/2 žličice vanilije, 1 žlica limunova soka

  • Bademe miksajte u brašno u multipraktiku ili sjeckalici.
  • Dodajte ostale sastojke i miksajte.
  • Dodajte 1/2 – 1 žličice vode, ako je potrebno da se smjesa drži zajedno kad se pritisne u ruci.
  • Pritisnite ravnomjerno u kalupu promjera 24 cm.
JEDAN JEDINI Hrvatski pizza majstor: Recept za savršeno tijesto za pizzu

Krema: 2 šalice indijskih oraščića, 1/2 teglice kokosova mlijeka, malo limunova soka, 2/3 šalice agave ili drugi tekući zaslađivač, 3 žlice kokosova ulja, 2 šalice svježih jagoda

  • Pomiješajte sve u blenderu. Dodajte jagode i ulje u blender te miksajte do glatke kreme. 
  • Prvo stavite 1-2 žlice kreme preko kore, zatim narežite jagode te ih poslažite preko cijelog kalupa. Prelijte ravnomjerno kremu preko narezanih jagoda.
  • Hladiti u hladnjaku najmanje 8 sati ili preko noći.
  • Ukrasiti s jagodama.

Ferrero užitak

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Tijesto: 2 šalice lješnjaka, 4 žlice kakaa u prahu, 4 žlice sirupa od agave (po potrebi i više)

Krema: 3 šalice indijskih oraščića, 1/2 šalice maslaca od lješnjaka, 1 i 1/2 šalica mlijeka od lješnjaka (ili drugog orašastog mlijeka), 1/2 šalice kakaa u prahu, 1/2 šalice sirupa od agave (ili drugoga tekućeg zaslađivača), 1 žličica burbon-vanilije, 1/2 šalice kakaova maslaca

  • Za kremu sve sastojke miksajte zajedno dok ne dobijete gustu smjesu.
  • Po potrebi dodajte još mlijeka od lješnjaka ili drugog orašastog mlijeka.
  • Odlično ispadne i s kokosovim mlijekom.
  • Pospite rubove mljevenim lješnjacima. Spremite u hladnjak.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message