To je to što me zanima!

Za manje račune: Kupujte energetski učinkovite uređaje

Troškovi za energiju zauzimaju velik dio troškova prosječnog hrvatskog kućanstva, stoga prilikom kupnje novih uređaja bitno je voditi računa i o tome koliko energije troši
Vidi originalni članak

Prosječno hrvatsko kućanstvo na godinu troši prosječno 3500 kWh struje. Hladnjaci, perilice rublja i posuđa i pećnice nose energetsku oznaku koja će vam pomoći pri odabiru energetski učinkovitog modela, a time možete uštedjeti na struji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ocjena se kreće od A+++ (najučinkovitije) do G (najmanje učinkovito). Primjerice, perilica posuđa A+++ koristi samo polovicu energije koju koristi perilica s oznakom D. Energetska oznaka, ima za cilj lakše usporediti energetsku učinkovitost i prema tome olakšati odabir uređaja.

SMANJITE RAČUNE GRIJANJA Spuštajte rolete noću za više topline i uštedite na grijanju

Energetska učinkovitost govori o tome koliko je pojedini uređaj učinkovit, koliko mu vode, struje ili nečeg treba kako bi obavio svoj zadatak. Oznake su na tržište uvedene kako bi pomogle potrošačima odabrati određeni proizvod i dati im informacije koje im to mogu olakšati.

OLAKŠAJTE SI Kako savršeno rasporediti suđe u perilici: Provjerite ove savjete

Troškovi za energiju zauzimaju velik dio troškova prosječnog hrvatskog kućanstva, stoga prilikom kupnje novih uređaja bitno je voditi računa i o tome koliko energije troši, odnosno u koji energetski razred spada, također na energetskoj oznaci možemo pročitati podatke o emisiji buke, potrošnji vode i slične informacije, ovisno o kojem je proizvodu riječ. 

Energetski učinkovitiji uređaj jamči manje troškove energije, vode i manji negativan utjecaj na okoliš. Oznake moraju biti istaknute na svim uređajima koji se prodaju na području EU, i moraju biti vidljive.

NE ŽELITE PLAĆATI POPRAVAK Jedna stvar koju nikad ne biste smjeli staviti u perilicu rublja

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 06.02.2022.

    Struja ce bit sve skuplja i skuplja

Komentiraj...
Vidi sve komentare