Lifestyle

Komentari 1

Za manje račune: Kupujte energetski učinkovite uređaje

Za manje račune: Kupujte energetski učinkovite uređaje

Troškovi za energiju zauzimaju velik dio troškova prosječnog hrvatskog kućanstva, stoga prilikom kupnje novih uređaja bitno je voditi računa i o tome koliko energije troši

Prosječno hrvatsko kućanstvo na godinu troši prosječno 3500 kWh struje. Hladnjaci, perilice rublja i posuđa i pećnice nose energetsku oznaku koja će vam pomoći pri odabiru energetski učinkovitog modela, a time možete uštedjeti na struji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ocjena se kreće od A+++ (najučinkovitije) do G (najmanje učinkovito). Primjerice, perilica posuđa A+++ koristi samo polovicu energije koju koristi perilica s oznakom D. Energetska oznaka, ima za cilj lakše usporediti energetsku učinkovitost i prema tome olakšati odabir uređaja.

Energetska učinkovitost govori o tome koliko je pojedini uređaj učinkovit, koliko mu vode, struje ili nečeg treba kako bi obavio svoj zadatak. Oznake su na tržište uvedene kako bi pomogle potrošačima odabrati određeni proizvod i dati im informacije koje im to mogu olakšati.

Troškovi za energiju zauzimaju velik dio troškova prosječnog hrvatskog kućanstva, stoga prilikom kupnje novih uređaja bitno je voditi računa i o tome koliko energije troši, odnosno u koji energetski razred spada, također na energetskoj oznaci možemo pročitati podatke o emisiji buke, potrošnji vode i slične informacije, ovisno o kojem je proizvodu riječ. 

Energetski učinkovitiji uređaj jamči manje troškove energije, vode i manji negativan utjecaj na okoliš. Oznake moraju biti istaknute na svim uređajima koji se prodaju na području EU, i moraju biti vidljive.

Najčitaniji članci