Lifestyle

Komentari 0

Jedna stvar koju nikad ne biste smjeli staviti u perilicu rublja

Jedna stvar koju nikad ne biste smjeli staviti u perilicu rublja

Moderne perilice imaju puno veću brzinu centrifuge od perilica iz prošlih vremena, do 1200 okretaja u minuti. Brže brzine centrifuge stvaraju velike količine sile ako se u bubnju nalaze teški predmeti, kaže Scott Flint

Otirači iz kupaonice ne bi se smjeli naći u perilici za rublje jer bi je mogli oštetiti tijekom pranja.

- Problem je u tome što kupaonski otirači upijaju toliko vode da na kraju teže mnogo više nego što perilica može podnijeti, više od težine za koju je dizajnirana. Naime, moderne perilice imaju puno veću brzinu centrifuge od perilica iz prošlih vremena, do 1200 okretaja u minuti. Brže brzine centrifuge stvaraju velike količine sile ako se u bubnju nalaze teški predmeti, a ta povećana težina oštećuje perilicu - pojasnio je Scott Flint, stručni tehničar za popravak električnih uređaja s 30 godina iskustva u tom poslu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Napomenuo je kako postoje dva načina na koja pranje otirača rezultira skupim kvarom na perilici - začepljenjem odvodne pumpe i odvodnog kanala te puknućem stražnjeg ležaja.

- Kupaonske prostirke često imaju gumenu podlogu koja se raspada tijekom ciklusa pranja. Mali gumeni komadi tada blokiraju odvodnu pumpu tako što začepljuju njezin motor i odvod. No, i prostirke bez gumene podloge mogu začepiti odvod ako se duga vlakna s prostirke odvoje tijekom pranja - pojasnio je.

- Također, može doći do fizičkog loma kritičnog dijela uređaja, stražnjeg ležaja koji podržava košaru za centrifugiranje, jer preuzima najveći dio pritiska od teških kupaonskih prostirača i velike centripetalne sile - dodao je i savjetovao proizvođačima perilica neka upozore svoje kupce da ne peru kupaonske prostirke u perilicama za rublje, prenosi msn.com.

To što prostirku nije pametno oprati u perilici ne znači da mora biti prljava. Vrlo jednostavno napunite kadu toplom vodom, dodajte malo deterdženta i operite je na ruke.

Najčitaniji članci