To je to što me zanima!

Zbog ozona u Zagrebu mogući problemi s disanjem: Stručnjaci ističu da razine nisu alarmantne

Stručnjaci su upozorili da su u Zagrebu zabilježili povećanu koncentraciju prizemnog ozona u zraku, no ističu da situacija nije alarmantna, a probleme sa disanjem bi mogli imati osjetljivi građani
Vidi originalni članak

U četvrtak je Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada objavio da su izmjerili prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon, a iako je situacija u petak ujutro bila u granicama normalnih vrijednosti, stručnjaci su rekli da ne isključuju mogućnost promjena tijekom dana.

POGLEDAJTE SAVJETE DR. PEHNEC:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naime, ozon je plin prirodno prisutan u stratosferi i štiti zemlju od UV zračenja, no prizemni ozon javlja se u nižim slojevima, odnosno troposferi, kao spoj više kemijskih reakcija.

- U nižim slojevima atmosfere ozon nastaje u međusobnim reakcijama uz djelovanje sunčevog zračenja spojeva dušikovih oksida, hlapivih organskih spojeva, ugljikovog dioksida. Ovi su spojevi prisutni u ispušnim plinovima automobila. S obzirom da je sunčevo zračenje nužno za nastanak ozona, očekivano su njegove koncentracije povišene u ljetnim mjesecima, naročito u ranim poslijepodnevnim satima - pojašnjava dr.sc. Gordana Pehnec, dipl.ing.kem. u Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

UPOZORENJE ZA OSJETLJIVE SKUPINE Oprez! U Zagrebu i danas moguće povišene razine ozona

- Istu situaciju imamo svake godine kada se tijekom ljetnih mjeseci suočavamo sa visokim temperaturama tijekom dužeg vremenskog perioda, no moram istaknuti kako je riječ o kratkoročno povišenim vrijednostima koje su najviše u periodu od 10 ujutro do 19 sati i tada se situacija popravlja. Također, situacija u četvrtak odnosila se samo na pojedine dijelove Zagreba, a imamo mjerne senzore na 14 lokacija u gradu. Tako je i u petak tijekom jutra situacija bila zadovoljavajuća, a već kako smo se počeli bližiti podnevu, na pojedinim mjestima je kvaliteta zraka postala loša - kaže dipl. ing. Marko Marić, voditelj Laboratorija za zrak, buku i ostale mikroklimatske uvjete NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Dodaje da građani mogu na stranici ekokartazagreb.stampar.hr iz sata u sat pratiti obavijesti o stanju zraka u svojem dijelu grada i ponašati se u skladu s preporukama. Dr. Pehnec pojašnjava kako je slična situacija ne samo u Zagrebu nego i ostalim dijelovima Hrvatske kao i Europe.

PREKORAČILA PRAG U Zagrebu zabilježili visoku razina ozona: Osjetljive skupine građana bi trebale pripaziti

- Ukoliko je tri sata za redom koncentracija ozona viša od 180 mikrograma po kubnom metru, a ta se vrijednost naziva prag obavješćivanja, tada postoji obaveza obavještavanja stanovništva o mogućem riziku. Prelasci praga obavješćivanja nisu česti, postoje godine kada ih uopće nema, a u nekim godinama zna biti i više dana s takvim prekoračenjima, sve ovisi o meteorološkim uvjetima ljeti. Situacija kakvu imamo ove godine, a to su dugotrajne vrućine, slaba izmjena zraka i bez oborina, pogoduju nastanku ozona - pojasnila dr. Pehnec.

- Za opću populaciju te vrijednosti ne moraju predstavljati rizik, ali mogu za posebno osjetljive skupine građana kao što su trudnice, djeca i stariji sugrađani, kronični respiratorni i plućni bolesnici kao i ljudi slabijeg zdravlja. Naime, djeca još nemaju razvijen dišni sustav te takve promjene mogu utjecati na njih, a sve ostale osjetljive skupine su podložnije promjenama i mogli bi se suočiti sa tegobama - nastavlja Marić.

DRUGO RUHO Cvijeće mijenja boju zbog sve izraženijih klimatskih promjena

- Riječ je o kratkotrajnom onečišćenju zraka koje kod pojedinaca može rezultirati glavoboljom, iritacijom očiju, grla i nosa. U tom slučaju valja se odmah javiti u Hitnu, iako nema specifične terapije osim boravka u zatvorenom klimatiziranom prostoru. Tegobe prolaze spontano u kratkom vremenu od nekoliko sati, a tek u slučaju dugoročne, odnosno trajne izloženosti koncentracijama višima nego što su ove koje sada imamo, može rezultirati oštećenjem grla i pluća te pojavom respiratornih bolesti - kazao je Marić.

- Osim što štetno djeluje na ljudsko zdravlje, ozon može izazvati oštećenja na biljkama pa i prouzročiti niže prinose poljoprivrednih kultura. Za sprečavanje zdravstvenih učinaka preporučuje se slijediti upute za građane na web stranicama grada i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i izbjegavati duži boravak na otvorenom - kaže dr. Pehnec.

NA DNU REZERVOARI ETANA Crveno more je puno štetnih plinova koji ulaze u atmosferu

- Te preporuke podrazumijevaju boravak u zatvorenim klimatiziranim prostorima od 10 do 19. Dakle, građanima savjetujemo da ne izlaze, a ako baš moraju boraviti na otvorenome, da se što više drže hlada jer je ondje koncentracija ozona manja - zaključio je.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • dadaizcentragrada 09.07.2021.

    Ionak imamo problema sa disanjem zbog brnjica. Ko šiša ozon.

  • nap 09.07.2021.

    Necist zrak u zg

  • željeno korisničko ime 2 09.07.2021.

    Nisu alarmantne moj k, glava me ubija zadnja dva dana.

Komentiraj...
Vidi sve komentare