To je to što me zanima!

Zdravi tijekom zime: Namirnice za jak imunitet i zdravo srce

U SRIJEDU I ČETVRTAK Saznajte koje namirnice trebate uvrstiti u prehranu da biste ostali zdravi ove zime i čitajte savjete stručnjaka za srce i krvne žile...
Vidi originalni članak

Svim čitateljima 24sata u srijedu, 25. rujna poklanjamo knjižicu ‘Recepti za jak imunitet’ i u četvrtak, 26. rujna knjižicu ‘Tajne za supersrce’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Zdrav imunološki sustav vrlo je važan u zaštiti našeg organizma od niza bolesti, a prve posljedice obično se osjete u zimskim danima. Recept za dobro zdravlje i izbjegavanje zimskih bolesti je zdrava o izbalansirana prehrana, dovoljno kvalitetnog sna i umjerena fizička aktivnost. Za dobar imunitet treba jesti namirnice domaćeg podneblja, svježe kuhane, odnosno spravljene kod kuće, pri čemu treba voditi računa da načinom pripreme ne uništimo vrijedne sastojke. Saznajte i kako treba pripremati povrće kako bi ono bilo što zdravije za organizam te koje namirnice izbjegavati.

Jedan od najvažnijih sastojaka za očuvanje imuniteta je beta glukan. On je dugolančani polisaharid kojeg u prirodi možemo pronaći u žitaricama poput zobi, ječma, reishi, shiitake i maitake gljivama i nekim vrstama algi.

TAJNA DUGOVJEČNOSTI Profesor Longo: 'Ova hrana će vas pomladiti i produljiti život'

Vitamin C, jedan je od vitamina čiji unos zimi, kroz prehranu, može biti značajno smanjen upravo zbog nedostatka svježeg voća i povrća te preduge termičke obrade namirnica. Saznajte kako ga nadoknaditi i koji vitamini su potrebni za jak imunitet. Osim prevencije od bolesti, u knjižici donosimo i savjete - što jesti i piti za vrijeme gripe i prehlade. Za zdravo srce donosimo savjete vrhunskih stručnjaka. Jedan od njih je i akademik Davor Miličić, predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva i predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb.

- Izbjegavajte stres i dovoljno spavajte. Nemojte piti alkohol ili ga pijte umjereno. To znači popiti jednu čašu vina na dan – neke su od smjernica za zdravo srce koje je izdvojio. U Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti od kojih umre oko 23.500 građana (posljednji podaci HZJZ iz 2017.), što je skoro polovica od ukupnog broja smrtnih slučajeva.

STRAŠNO ISKUSTVO Ukočila se pa završila u komi nakon stavljanja kreme na lice

Naslijeđe je rizični faktor na koji se ne može utjecati, ali promjenom životnih navika možemo utjecati na razvoj hipertenzije, povišenog krvnog tlaka, kolesterola i pretilosti. Krvni tlak ovisi o dva čimbenika: o snazi srca koje pumpa krv u tijelo i o širini arterija. Optimalan arterijski krvni tlak je manji od 120/80 mmHg.

KADA OTIĆI LIJEČNIKU? Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasne

Niskotlakaši trebaju izbjegavati sol, gotovu hranu i suhomesnate proizvode. Umjesto da ju sole, hranu trebaju obogatiti začinima poput bosiljka, origana, kurkume i kajenskog papra. Mediteranska prehrana se smatra najboljim izborom za zdravlje i očuvanje srca i krvnih žila. Otkrivamo sve o njoj - koje namirnice obuhvaća te što i kako pripremati.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 23.09.2019.

    luk je najzdraviji

  • 23.09.2019.

    Niskotlakaši trebaju izbjegavati sol?

Komentiraj...
Vidi sve komentare