Lifestyle

Komentari 2

Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasne

Crvene mrlje u oku: Zašto nam se pojavljuju i koliko su opasne

Takve mrlje najčešće imaju bezazlen uzrok i mogu se, na primjer, javiti kod kihanja ili kašljanja, no ako ne prolaze ni nakon dva tjedna, posjetite liječnika, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić

Ako ste kod pogleda u ogledalo tijekom jutarnjeg umivanja primijetili crvenu mrlju na bjeloočnici, ili vas je netko upozorio da imate takvu mrlju na oku, u većini slučajeva nema razloga za brigu, odnosno riječ je o reakciji koja će se vjerojatno povući kroz nekoliko dana. Riječ je o subkonjuktivnim krvarenjima koja nisu opasna i ako nema drugih upozoravajućih simptoma, ne treba odmah ići liječniku, kaže oftalmolog dr. Dean Šarić

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, to može biti povezano i s manjim naprezanjem, primjerice kod kihanja ili kašljanja, kod kojeg nakratko poraste krvni tlak u mozgu. U tom slučaju krvne žilice na očima mogu ispustiti malo krvi. Riječ je o sličnom procesu kao kad se stvaraju modrice na tijelu, pojašnjava. 

- Ponekad to može biti i posljedica trljanja oka, kad imamo osjećaj da je čestica prašine, ili nešto slično unutra, pa protrljamo oko da bismo se toga riješili, kaže. To je često i kod osoba koje pate od peludnih alergija, ili alergija na prašinu, kod kojih se javlja svrbež oka, pa i česta potreba za time da ih protrljaju. Ukoliko nema pečenja oka ili boli dok trepćete, a mrlja se ne širi, ne treba se zabrinjavati.

No, nastojte ne trljati oko ako to nije nužno, jer tako možete izazvati i ozbiljniju infekciju, pa i druge probleme, dodaje. Pomozite si umjetnim suzama, koje pomažu da se 'ispere' unutrašnjost oka i ublažit će potrebu za trljanjem u ovom slučaju. 

Inače, liječniku se svakako treba javiti ako mrlja ne prolazi ni nakon dva tjedna, posebno ako se pogoršava, odnosno raste. Ljudi s visokim tlakom, kao i dijabetičari takvim mrljama mogu biti i skloniji tim mrljama. Iako je i kod njih najčešće riječ o bezazlenim uzrocima, ako mrlja ne prolazi ni nakon dva tjedna dobro je posjetiti oftalmologa, jer krv u oku može imati i ozbiljnije uzroke. 

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Najčitaniji članci