To je to što me zanima!

Apel zastupnicima uoči glasanja: 'Smanjite porez na menstrualne potrepštine!'

Riječka udruga PaRiter koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu poslala je apel vladajućima da izglasaju manji porez na higijenske uloške i tampone
Vidi originalni članak

Danas je u Saboru na redu glasanje za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine s dosadašnjih 25 na 5 posto.

O menstrualnom siromaštvu već smo pisali na 24sata, a nakon teksta o Marti, djevojci koja si ne može priuštiti higijenske uloške pa zbog toga izostaje i iz škole, javile su se brojne udruge, škole i jedinice lokalne samouprave koje žele ili su već osigurale besplatne higijenske uloške i tampone u školama.

- Grad Rijeka jučer je najavio uvođenje besplatnih menstrualnih potrepština u sve osnovne škole čiji je Grad osnivač, Grad Varaždin će osigurati besplatne menstrualne potrepštine u osnovnim školama za učenice slabijeg imovinskog statusa, pet srednjih škola širom Hrvatske je samoinicijativno osiguralo besplatne menstrualne potrepštine ili su u procesu osmišljavanja modela. Zatim, i u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Istarskoj županiji postoje inicijative za borbu protiv menstrualnog siromaštva - stoji u apelu udruge PaRiter iz Rijeke koja je provela i istraživanje o menstrualnom siromaštvu.

MENSTRUALNO SIROMAŠTVO Besplatne uloške uvesti u sve škole: 'Vlada nema empatije za ovo važno civilizacijsko pitanje'

Međutim, ne idu sve žene u školu pa je zato važno da se smanji porez na menstrualne potrepštine kako bi one postale cjenovno dostupnije ženama svih dobnih skupina.

- Sve ove inicijative pokrenute su od strane jedinica lokalne samouprave ili ravnateljstva institucija koji nastoje osigurati besplatne menstrualne potrepštine za učenice jer shvaćaju važnost rezultata našeg istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji su ukazali na ovaj veliki problem. Dok građani/ke pokazuju solidarnost te dio odgojno obrazovnih ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave prepoznaje problem i želi vlastitim resursima stati na kraj menstrualnom siromaštvu, Vlada Republike Hrvatske ne shvaća odgovornost koju nosi, odbija empirijske dokaze i drži kako je važnije prikupljati porez od krvavih uložaka nego rasteretiti kućne budžete svojih građanki - nastavljaju iz PaRitera.

MENSTRUACIJA NIJE IZBOR Hoće li Vlada smanjiti PDV ili će iznevjeriti sve žene? Zastupnici će u petak glasovati o porezu

Danas oko podneva glasa se o prijedlogu da se smanji porez a uloške i tampone.

- S obzirom na to da će se u petak, 29. listopada, u podne, glasati o prijedlogu smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, kojeg je podnijela zastupnica Anka Mrak Taritaš, pozivamo saborske zastupnice i zastupnike da još jednom promisle o važnosti dokidanja menstrualnog siromaštva te prihvate kolektivnu brigu građana i građanki te napokon smanje porez na menstrualne potrepštine na #petposto, jer će tako pokazati da im je stalo do građanki i njihovih budžeta, ali i da su spremni sustavno i aktivno raditi na dokidanju seksizma i mizoginije u poreznom sustavu - poručuju iz PaRitera.

KOMENTAR: LAURA ŠIPRAK Menstruacija nije ništa luksuzno

Na Facebooku je reagirao i hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić koji je poručio zastupnicima i zastupnicama da ne ignoriraju ovaj problem i da podrže smanjenje poreza na menstrualne potrepštine.

Podsjetimo, prema prvom istraživanju o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, koje je napravila riječka udruga PaRiter, pet posto od 6.000 njihovih ispitanica mora posuđivati menstrualne potrepštine, gotovo 4 posto ispitanih mora koristiti toaletni papri ili čarape za higijenu tijekom menstruacije, gotovo 9 posto si ne može priuštiti menstrualne potrepštine, preko 11 posto ispitanih ne može promijeniti uložak ili tampon duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti dovoljnu količinu, a više od 35 posto si mora kupiti jeftinije menstrualne potrepštine radi njihove cijene. 

 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 33beg33 29.10.2021.

    smanjite porez na žilete,paste,dezodoranse,mislite li vi ako smanje porez da će cijene se smanjiti,pa imali smo x slučajeva pdv sa 25 na 13 ili 10 se snizi a cjene samo porastu,znaći idemo za tim da samo trgovcima povečamo zaradu,volio bi da mi netko navede primjer poslije smanjenja poreza jeli koji artikl pojeftino zato sam protiv,a može se na drugi način pomoći preko škola

  • Dr.Gonzo. 29.10.2021.

    Smanjite i porez na pivo onda..

  • Dalibor0704 29.10.2021.

    Ne treba smanjivati porez na ništa što predstavlja higijenu, jer se ti proizvodi MORAJU kupovati. Važi za uloške, sapun, šampone i slično. Treba hitno smanjiti PDV na lokomotive i jahte, jer je to ono što narodu treba jeftinije.

Komentiraj...
Vidi sve komentare