Obavijesti

News

Komentari 4

Apel zastupnicima uoči glasanja: 'Smanjite porez na menstrualne potrepštine!'

Apel zastupnicima uoči glasanja: 'Smanjite porez na menstrualne potrepštine!'

Riječka udruga PaRiter koja je provela istraživanje o menstrualnom siromaštvu poslala je apel vladajućima da izglasaju manji porez na higijenske uloške i tampone

VIDEO

Danas je u Saboru na redu glasanje za smanjenje poreza na menstrualne potrepštine s dosadašnjih 25 na 5 posto.

O menstrualnom siromaštvu već smo pisali na 24sata, a nakon teksta o Marti, djevojci koja si ne može priuštiti higijenske uloške pa zbog toga izostaje i iz škole, javile su se brojne udruge, škole i jedinice lokalne samouprave koje žele ili su već osigurale besplatne higijenske uloške i tampone u školama.

- Grad Rijeka jučer je najavio uvođenje besplatnih menstrualnih potrepština u sve osnovne škole čiji je Grad osnivač, Grad Varaždin će osigurati besplatne menstrualne potrepštine u osnovnim školama za učenice slabijeg imovinskog statusa, pet srednjih škola širom Hrvatske je samoinicijativno osiguralo besplatne menstrualne potrepštine ili su u procesu osmišljavanja modela. Zatim, i u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Istarskoj županiji postoje inicijative za borbu protiv menstrualnog siromaštva - stoji u apelu udruge PaRiter iz Rijeke koja je provela i istraživanje o menstrualnom siromaštvu.

Besplatne uloške uvesti u sve škole: 'Vlada nema empatije za ovo važno civilizacijsko pitanje'
Besplatne uloške uvesti u sve škole: 'Vlada nema empatije za ovo važno civilizacijsko pitanje'

Međutim, ne idu sve žene u školu pa je zato važno da se smanji porez na menstrualne potrepštine kako bi one postale cjenovno dostupnije ženama svih dobnih skupina.

- Sve ove inicijative pokrenute su od strane jedinica lokalne samouprave ili ravnateljstva institucija koji nastoje osigurati besplatne menstrualne potrepštine za učenice jer shvaćaju važnost rezultata našeg istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji su ukazali na ovaj veliki problem. Dok građani/ke pokazuju solidarnost te dio odgojno obrazovnih ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave prepoznaje problem i želi vlastitim resursima stati na kraj menstrualnom siromaštvu, Vlada Republike Hrvatske ne shvaća odgovornost koju nosi, odbija empirijske dokaze i drži kako je važnije prikupljati porez od krvavih uložaka nego rasteretiti kućne budžete svojih građanki - nastavljaju iz PaRitera.

Hoće li Vlada smanjiti PDV ili će iznevjeriti sve žene? Zastupnici će u petak glasovati o porezu
Hoće li Vlada smanjiti PDV ili će iznevjeriti sve žene?  Zastupnici će u petak glasovati o porezu

Danas oko podneva glasa se o prijedlogu da se smanji porez a uloške i tampone.

- S obzirom na to da će se u petak, 29. listopada, u podne, glasati o prijedlogu smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, kojeg je podnijela zastupnica Anka Mrak Taritaš, pozivamo saborske zastupnice i zastupnike da još jednom promisle o važnosti dokidanja menstrualnog siromaštva te prihvate kolektivnu brigu građana i građanki te napokon smanje porez na menstrualne potrepštine na #petposto, jer će tako pokazati da im je stalo do građanki i njihovih budžeta, ali i da su spremni sustavno i aktivno raditi na dokidanju seksizma i mizoginije u poreznom sustavu - poručuju iz PaRitera.

Menstruacija nije ništa luksuzno
Menstruacija nije ništa luksuzno

Na Facebooku je reagirao i hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić koji je poručio zastupnicima i zastupnicama da ne ignoriraju ovaj problem i da podrže smanjenje poreza na menstrualne potrepštine.

Podsjetimo, prema prvom istraživanju o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, koje je napravila riječka udruga PaRiter, pet posto od 6.000 njihovih ispitanica mora posuđivati menstrualne potrepštine, gotovo 4 posto ispitanih mora koristiti toaletni papri ili čarape za higijenu tijekom menstruacije, gotovo 9 posto si ne može priuštiti menstrualne potrepštine, preko 11 posto ispitanih ne može promijeniti uložak ili tampon duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti dovoljnu količinu, a više od 35 posto si mora kupiti jeftinije menstrualne potrepštine radi njihove cijene. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.