To je to što me zanima!

APN objavio poziv bankama, a novi krug prijava počinje 28.9.

Dosad je već provedeno četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, a kako stoji na internetskim stranicama Ministarstva, odobreno je već 13.029 zahtjeva za subvenciju
Vidi originalni članak

APN je u ponedjeljak objavio poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a kako se doznaje iz resornog ministarstva, zahtjeve građana u novom krugu prijava agencija bi trebala početi zaprimati od 28. rujna.

- APN poziva sve kreditne institucije koje na području Republike Hrvatske mogu prema posebnom propisu obavljati poslove davanja kredita na tržištu da dostave ponudu za sklapanje ugovora s RH, kojom se obvezuju odobravati subvencionirane stambene kredite i s tim u vezi obavljati poslove pod uvjetima i na način određen Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita ili pod uvjetima koji su za korisnika kredita ili RH povoljniji od uvjeta propisanih zakonom - stoji u pozivu objavljenom u dnevnom tisku i na internetskoj stranici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

ROK DO 1. RUJNA APN od ponedjeljka prikuplja ponude za subvenciju kredita

Ponude se dostavljaju najkasnije do 1. rujna 2020. godine do 16 sati, a njihovo javno otvaranje obavit će se idućeg dana, 2. rujna u 10 sati u prostorijama APN-a.

Po obradi ponuda i sklapanju ugovora o poslovnoj suradnji APN-a s kreditnim institucijama, 9. rujna bi trebao biti objavljen popis banaka koje će davati subvencionirane kredite, kada će biti poznate i efektivne kamatne stope za eurske i kunske kredite koje su pojedine banke ponudile.

Nakon toga, 14. rujna, slijedi objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, u kojem će stajati da će zaprimanje prijava, koje banke u ime svoje klijenata predaju u APN, započeti 28. rujna, doznaje Hina iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Dosad više od 13 tisuća odobrenih zahtjeva za subvencije

Dosad je već provedeno četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, a kako stoji na internetskim stranicama Ministarstva, odobreno je već 13.029 zahtjeva za subvenciju, a u obiteljima koje koriste tu mjeru do sada je rođeno 1.751 dijete.

Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. 

ŠTO JE S APN-OM? Građani sve pripremili, neki dali i predujam, subvencija još nema

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 24.08.2020.

    Mene zanima koliko ta agencija košta.,. koliko zaposlwnih i narqvno od naših poreza.. i naravno pogodovanje, i naravno pumpanje cijena samo zbog njih... ma ovo je kejna najjača...

  • NikolaTesla 24.08.2020.

    13.290 subvenicija, a ja ne znam nikoga tko nije kupio išta ili cashom ili privatnim kreditom, pa me zanima onda di su te subvencije otišle jer je tržište nekretnina na izdisajima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare