To je to što me zanima!

'Bedeković i Škaričić moraju podnijeti neopozivu ostavku'

Očito je da izbor premijera Plenkovića i potpredsjednika Sabora Ante Sanadera isti. Za rukovodeća i operativna mjesta dovoljno je imati stranačku iskaznicu, kaže Mrsić
Vidi originalni članak

Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata reagirao je na situaciju u splitskom domu za stare i nemoćne. Priopćenje donosimo u cijelosti. 

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku na čelu s ministricom Vesnom Bedeković, koja za taj resor ima kvalifikacije kao i arheolog Ivan Škaričić za ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu, podcijenili su smrtonosnu opasnost COVID-19 za korisnice i korisnike, štićenice i štićenike domova za starije osobe. Dovoljno je bilo pogledati današnje nemušte i obrambene izjave ministrice Bedeković na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite i svima je jasno da ona i njena ekipa dovode u smrtnu opasnost desetke pa i stotine naših sugrađanki i sugrađana starije životne dobi.

Očito je da izbor premijera Plenkovića i potpredsjednika Sabora Ante Sanadera isti. Za rukovodeća i operativna mjesta dovoljno je imati stranačku iskaznicu, a stručnost nije u prvom planu. Ministri Vili Beroš i Davor Božinović nisu pravi HDZ, pravi HDZ su Ivan Škaričić i ministrica Bedeković.

EPIDEMIJA U SPLITU Capak potvrdio: 26 štićenika je još zaraženo i dvoje djelatnika

Poučeni iskustvom Italije gdje su najveću cijenu grešaka sustava platile starije osobe, mahom korisnice i korisnici domova za starije i nemoćne, očekivali bismo da se taj sustav jednako dobro pripremio kao i sustav zdravstva. No, sada svi vidimo da to nije tako i zato bismo mogli platiti vrlo visoku cijenu. Osim ako i u tom resoru ne vlada arijevska maksima „oni su i onako stariji pa što“ koju je nedavno plasirao zastupnik Ivan Pernar.

Samo zatvoriti posjete, a ne oformiti stožer koji bi monitorirao stanje u svim domovima, bilo državnim, bilo privatnim te alarmirao sustav je neoprostiv propust. Iskustva drugih zemalja jasno su ukazivala da je COVID-19 izrazito opasan za starije ljude i da ako uđe u staračke domove dovesti će do velikog broja oboljelih što dovodi do jakog pritiska na zdravstveni sustav. I to nam se upravo događa.

IMENOVALI POVJERENICU Jedan korisnik doma iz Splita u teškom stanju, ostali stabilno

Stoga umjesto da ministrica Bedeković objašnjava da ona ništa nije znala, najbolje bi bilo da podnese ostavku kao i ravnatelj doma u Splitu Ivan Škaričić i onda na ta mjesta dođu sposobni ljudi kao što ih imamo u zdravstvenom sustavu.

Ako Vlada i stožer ne osiguraju snažnu podršku domovima za starije i nemoćne u vidu dostatne zaštitne opreme, žurnog testiranja potencijalno zaraženih i karantene unutar domova gdje će se razdvojiti štićenici s infekcijom od ostalih, možemo očekivati veliki broj smrtnih slučajeva. Kao i do sada umjesto politike treba slušati struku, a to očito u sustavu socijalne skrbi nije bio slučaj. Da nam se ne desi talijanski scenarij domove za starije i nemoćne treba staviti u karantenu i spriječiti unos virusa.

NAJNOVIJE INFORMACIJE IZ SPLITA U Splitu još 23 novozaražena, od toga četiri djelatnika Doma

To sigurno prema svojim dosadašnjim postupcima ne može provesti ministrica Bedeković.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • vjačo 15.04.2020.

    meni je bilo dirljivo kada je čelnik esdepea, drug, čovjek i komunist, bivši ministar, ranko ostojić, čuvši da se u splitskom staračkom domu pojavila korona, zavapio - "tamo mi je mama!" starica majka prepuštena na milost i nemilost ravnatelju, okorjelom hadezeovcu!?!? prestrašno!

  • Liliana_1 10.04.2020.

    Hahaha gle ovog

  • čojek 10.04.2020.

    Svi mi znamo da bi odgovorni trebali ponuditi mandate ili ih nadređeni sakcionirati ali kad to kaže netko poput Miralema onda svaki komentar gubi smisao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare