To je to što me zanima!

Capak: 'Vrlo brzo će registracija prvog cjepiva u Hrvatskoj, moći ćemo cijepiti cijelu populaciju'

Premijer Andrej Plenković iz izolacije vodi online sastanak s hrvatskim županima. Vili Beroš, ministar zdravstva, izvijestio je da je danas u Hrvatskoj 2900 novozaraženih i 75 preminulih od korona virusa...
Vidi originalni članak

Premijer Andrej Plenković, koji se zbog zaraze korona virusom nalazi u izolaciji, održava sastanak putem videopoziva s hrvatskim županima. 

Goran Bauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija, rekao je kako očekuje da će nove mjere polučiti uspjeh i rasteretiti zdravstveni sustav, prenosi Dnevnik.hr.

VIRUS POHARAO MARKOV TRG Prije Plenkovića, pet ministara u Vladi bilo zaraženo koronom

- Danas imamo 2900 novozaraženih, preminulo je 75 naših sugrađana - izvijestio je Vili Beroš. Dodao je da je u Zagrebu 506 novozaraženih, a 417 u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je brojke nisu dobre, naročito broj hospitaliziranih, preminulih i onih na respiratorima.

Taj broj nam je na tjednoj razini u rastu. Zadnji tjedan smo imali 15 posto više nego tjedan ranije - rekao je Capak i rekao da imamo čitav niz mikro-žarišta iz kojih se bolest širi. 

MANJE KAZNE AKO PLATIŠ ODMAH Beroš se nada da će građani prijaviti zabranjena okupljanja

- S novim mjerama smo pokušali ograničiti broj kontakata vrlo značajno kroz mjere koje se odnose na okupljanja ljudi. Paralelno s donošenjem tih mjera radimo intenzivno na povećanju broja testiranja i što se tiče PCR-a, a uveli smo i mogućnost brzih antigenskih testiranja jer osim smanjenja kontakata strahovito je važno što prije otkriti pozitivne osobe - rekao je Capak. 

- Ono što je svjetlo na kraju tunela, to je cijepljenje. U zadnjih par dana se kroz medije intenzivno komunicira da je blizu registracija prvog cjepiva. Po svemu sudeći, to će biti Pfizerovo cjepivo, kojeg smo preko zajedničke nabave EU naručili u količini od milijun doza. Vrlo brzo očekuje se i registracija cjepiva AstraZenece odnosno oksfordskog cjepiva, kojeg smo naručili 2.7 milijuna doza.

- Još su dvije tvrtke blizu registracije, to su Moderna od koje smo naručili milijun doza te Johnson&Johnson, od kojeg smo naručili 900 tisuća doza. Imamo dovoljnu količinu cjepiva za cijelu populaciju Hrvatske, obzirom da cjepivo u prvom koraku vjerojatno neće biti registrirano za mlađe od 18 godina - rekao je Capak.

- Mi ćemo dakle praktički moći cijepiti cijelu populaciju Hrvatske, ali treba imati na umu da će cjepivo dolaziti u tranšama, zbog čega smo napravili prioritete. Krenut ćemo sa zdravstvenim djelatnicima te korisnicima i djelatnicima domova za starije. To su najugroženije skupine i skupine preko kojih će se najviše smanjiti širenje virusa - dodao je ravnatelj HZJZ-a.

Iako je dobio pozitivan nalaz, Plenković zasad obavlja sve poslove iz svog doma. Nakon sastanka izjavu novinarima trebao bi dati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

 

Idi na 24sata

Komentari 308

  • BabaGoga 02.12.2020.

    kakvo je to cjepivo i za šta,kada virus nije izoliran?Koji medij postavlja ovo pitanje odgovornima koji nas smatraju laboratorijskim štakorima?

  • vagabundo pusca 02.12.2020.

    mamuuu si cijepi budalo mene sigurno nečeš

  • oleo 02.12.2020.

    Tko se slaže da se on i cijela vlada sa saborom i stožerom sa cijelom obitelji prvi cijepe neka daju plus, a oni koji se ne slažu neka daju minus.. a mogli bi i javno to tražiti

Komentiraj...
Vidi sve komentare