To je to što me zanima!

Bio je među najtraženijima u Europi, policajcima je pobjegao kroz prozor, a sad je oslobođen

Darija Horvata Uskok u drugom postupku sumnjiči da je bio organizator skupine koja je utajila 7,2 milijuna kuna PDV-a. Uhićenje je izbjegao, no osam mjeseci kasnije našli su ga u Crikvenici
Vidi originalni članak

Dario Horvat (36) i Marko Polanščak nepravomoćno su na Županijskom sudu u Zagrebu oslobođeni optužbi za "muljanje" s novcem tvrtke Abduco građevinarstvo. Horvata, koji je bio direktor i ovlaštena osoba, teretili su da je s žiro računa tvrtke tijekom 2007., 2008. do kolovoza 2009. podigao ukupno 5,3 milijuna kuna, a Polanščaka da je, po Horvatovu nalogu podigao ukupno 806.600 kuna.

Sredstva je Horvat, tvrdi tužiteljstvo, zadržao za sebe, i tako si pribavio materijalnu dobit u iznosu od 6,1 milijun kuna i oštetio Abduco građevinarstvo za isti iznos.

PUCNJAVA NA VUKOVARSKOJ Hamidovići na sudu: Pablo tvrdi da je nevin, a Denis je u mađarskom istražnom zatvoru

Samog Horvata teretili su i da je od siječnja 2007. do 30. lipnja 2009. u izvješćima za poreznu upravu neistinito prikazivao promet, odnosno nije prijavio i platio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna čime je oštetio državni proračun.

Obrazlažući presudu sudac Tomislav Juriša ustvrdio je da su optuženici uspjeli dokazati da je novac podignut s žiro računa tvrtke doista utrošen na njezino poslovanje.

- Tijekom postupka saslušano je više svjedoka. Vlasnici i direktori tvrtki poslovnih partnera dostavili su dokumentaciju, koja ide u smjeru tvrdnji obrane da su postojali poslovni odnosi. Za razliku od tužiteljstva koje tvrdi da činjenica da Abduco građevinarstvo nije imalo zaposlenih dokazuje fiktivnost tih faktura, sud smatra da to zapravo ukazuje na istinitost obrane da su se služili radnom snagom i mehanizacijom druge tvrtke - kazao je Juriša.

Dodao je da sud ne ulazi u povrede financijsko-knjigovodstvenih propusta kojih je sigurno bilo. 

AKCIJA NIKOTINA 3 Otac i sinovi priznali krivnju i nagodili se: Iz Njemačke su prošvercali 65,3 tone duhana

Što se tiče neistinite prijave poreza, čak se ni vještak nije mogao izjasniti o eventualnog šteti jer o tome nema dokumentacije. Horvat u poreznom nadzoru nije sudjelovao jer je u međuvremenu društvo prodao trećoj osobi koja je falsificirala osobne podatke.

Na objavi presude nije bio nijedan od optuženika. Dario Horvat trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Remetincu jer Uskok protiv njega vodi još jedan postupak. Iako je mogao tražiti da ga dovedu, njegova prisutnost na objavi presude nije obavezna, a trošak dovođenja obično plaća optuženik.

Horvat je uhićen u studenom prošle godine u Crikvenici. Nalazio se na europskoj listi najtraženijih bjegunaca, te je za njim bila raspisana međunarodna potraga i europski uhidbeni nalog.

Uskok ga sumnjiči da je bio organizator skupine poreznih prevaranata, koji su od siječnja 2018. na tzv. prevarama 'nestajućega trgovca' utajili 7,2 milijuna kuna PDV-a.

O OPTUŽNICI ODLUKA U PETAK Vrhovni sud odbio Šerića: Filipu Zavadlavu sudit će se u Splitu

U ožujku prošle godine kad je Uskok s policajcima krenuo u realizaciju akcije Zeko, Horvat je jedini izbjegao uhićenje filmskim skokom kroz prozor stana pri čemu je odbacivao mobitele koje je imao kod sebe. Njegov bijeg snimile su tad nadzorne kamere, a policajci su zaplijenili poslovnu dokumentaciju iz njegova stana. Pretragom vrta, pisao je Jutarnji list, pronašli su i zakopani pištolj. Ostalih 14 osumnjičenika je odmah pritvoreno.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • RoyBean 15.07.2020.

    Umjesto njega, treba pospremiti korumpiranog suca na 20 godina.

  • 14.07.2020.

    2007 taj Horvat je imao 23 godine.. Ako je sve to učinilo tada to dijete, pa vi dragi moji trebate njega za financijsko savjetnika ,premijera postavit....

  • 14.07.2020.

    Fiktivni računi, firme bez zaposlenih, firme na bližnje, Obavljanje nepotrebnih poslova, nepotrebne zamjene opreme,.... Hrvatska je puna toga, a dreniraju ju i oni s vrha i sitni kriminalci.

Komentiraj...
Vidi sve komentare