To je to što me zanima!

Borzan: Vlada ne radi dovoljno na sprječavanju poskupljenja

Preko 70 posto građana smatralo je u travnju da je informacijska kampanja o uvođenju eura trebala početi odavno
Vidi originalni članak

Eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) predstavila je u ponedjeljak rezultate istraživanja stavova i iskustava građana o uvođenju eura, po kojima skoro 75 posto građana smatra da je zbog uvođenja eura došlo do poskupljenja, a Vlada ne radi dovoljno na sprječavanju tih poskupljenja.

Istraživanje iz studenog nastavlja se na istraživanje iz travnja i provedeno je na relevantnom uzorku od 805 sudionika u suradnji s agencijom Hendal. Ispitivani su stavovi građana o ključnim Vladinim mjerama oko postupka uvođenja eura - informacijsku kampanju, dvojno iskazivanje cijena, etički kodeks i tajne kupce.

HRVOJE ZEKANOVIĆ: 'Vrijeme je razotkrivanja. Svi oni koji ne podrže obuku vojnika podržavaju zlo i Putina'

Da Hrvatska nije spremna za uvođenje eura smatralo je u travnju 45,5 posto ispitanika, a taj je postotak u studenom pao na 38 posto. Također, u travnju je preko 87 posto ispitanika smatralo da će se uvođenje eura iskoristiti za prešutno povećavanje cijena, dok u studenom njih skoro 75 posto smatra da se to dogodilo.

Samo oko 37 posto ispitanika smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura, što pokazuje da je zabrinutost građana i dalje visoka, ističe Borzan.

Preko 70 posto građana smatralo je u travnju da je informacijska kampanja o uvođenju eura trebala početi odavno. Kod nas je kampanja počela tri mjeseca prije uvođenja eura, što je kasno u usporedbi s drugim državama koje su prošle isti proces, dodaje eurozastupnica.

PEĐA GRBIN: 'Neka HDZ odgovori zašto nema sankcija za one koji su upetljani oko Fortenove, a ruski su igrači'

O važnosti informiranja govori i to što 56 posto građana ne zna kome prijaviti nepravilnosti u dvojnom iskazivanju cijena, koje je i dalje zbunjujuće za 40,6 posto ispitanika.

Slovenija je kontrolirala cijene godinu dana prije ulaska u eurozonu

"Nismo slijedili dobre prakse Slovenije, koja je kontrolirala cijene godinu dana prije ulaska u eurozonu i radila crne liste objavljujući sve trgovce koji su pokušali profitirati prevođenjem lokalne valute u euro", ustvrdila je Borzan.

Vlada je u suradnji s potrošačkim udrugama provela natječaj za tajne kupce koji će kontrolirati cijene, ali problem je što su proizvodi koji će se kontrolirati bili unaprijed određeni.

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Hoće li oporba dići ruke protiv povećanja vlastitih plaća? Koja će im Plenković i HDZ omogućiti

Ne treba nadzirati samo jesu li cijene dobro preračunate, nego i jesu li povećane - smatra preko 87 posto građana, a 86 posto smatra da subjekte koji varaju na konverziji eura treba javno obznaniti.

Najproblematičnije je što u zakonu nije predviđena nikakva sankcija za prevođenje eura u nečiju korist, naglašava Borzan.

Komentirala je i uvođenje Etičkog kodeksa, za koji smatra kako nije dovoljno prepoznat u javnosti, ustvrdivši kako "samo četvrtina građana misli da su subjekti koji su pristupili tom kodeksu kvalitetno kontrolirani".

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare