To je to što me zanima!

Cappelli: Turizam bi mogao pasti između 60 i 75 posto...

Kvartal koji se odnosi na sedmi, osmi i deveti mjesec je najbitniji, on ostvaruje 64 posto prihoda, to je oko 6,5 milijardi eura. Taj je najbitniji, objasnio je ministar turizma Gari Cappelli
Vidi originalni članak

Planiramo da bi pad trebao biti između 60 i 75 posto, rekao je ministar turizma Gari Cappelli u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Potom je objasnio koliki bi novčani gubitak taj pad mogao prouzrokovati:

- Kvartal koji se odnosi na sedmi, osmi i deveti mjesec je najbitniji, on ostvaruje 64 posto prihoda, to je oko 6,5 milijardi eura, po ovome što smo imali prošle godine, ako to uspoređujemo. Taj je najbitniji, ako to uspijemo uloviti, osmi, deveti mjesec, on bi već neke rezultate dao da bismo mogli ostvariti oko 25 do 30 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu - rekao je Cappelli, koji je najavio i nove Vladine mjere pomoći za treću fazu.

POTKRAJČIĆ: 'Neće samo ova sezona patiti, trebat će spustiti stopu PDV-a'

Nadodao je kako je Hrvatska u prednosti jer je destinacija do koje se najčešće ide automobilom, a ne avionom. Oko važnosti trećeg kvartala s njim se složio i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, koji se s drugim kvartalom već oprostio. Smatra kako će on biti na nuli ili s blagim prometom.

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, rekao je da nedavno donesene mjere Vlade pomažu da turizam duže preživi te da su puno konkretnije od prvog paketa, ali i da očekuju i daljnje mjere. S njim se složio i predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja regije Dalmacija-Dubrovnik Nino Dubretić koji smatra da je nužan moratorij od 12 mjeseci te je nadodao kako se očekuje 70% lošija sezona.

DNEVNIK IZ BEČA Austrija se vraća u normalu pa će uskoro otvoriti i restorane

- Tri ili šest bi značilo da je samo pitanje u kojem mjesecu će iznajmljivač prestati plaćati kredite. Ispod 12 mjeseci se nema što govoriti, rekao je Dubretić.

Cappelli je rekao da nije točno da su zanemarili obiteljski smještaj te dodao da je Ministarstvo turizma odmah otpisalo paušal turističke pristojbe prvih šest mjeseci za svih 108.000.

- 164 milijuna kuna je otpisano, brisano, dakle za prvih šest mjeseci - rekao je Cappelli, dodajući da je njihova parola "nula ostvareno - nula će platiti". Također je nadodao kako se razgovara o moratoriju.

ZA EURO TREBA 7,62 KUNE Kuna slabi, rate kredita rastu. HNB: Ne brinite, čuvamo tečaj

Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - charter smatra kako je nautika preskočena u par bitnih segmenata, a njihovi gosti troše više od svih ostalih:

- Nautika je preskočena u par bitnih segmenata. Brodovi koji stoje u marinama leže, nisu u pogonu, a trošak, najbitniji i najveći u strukturi svih troškova, je trošak veza u marini. Na razini cijele flote u Hrvatskoj pričamo o 30-35 milijuna eura obveza koje su dospjele ili dospijevaju u sljedećih par dana na nivou godine za sve charter tvrtke i njihova plovila - rekao je Klisović, upozorivši da charterašima treba hitna reakcija.

Idi na 24sata

Komentari 91

  • Vrac666 09.04.2020.

    Dolazi na naplatu 30 god pljačke i uništavanja zemlje

  • Vrac666 09.04.2020.

    Ovaj živi u paralelnom svemiru! Pad če biti 100 % a upitna je i iduća sezona

  • 09.04.2020.

    Desetine milijardi eura većinom krediti su ulupani u betonare uz obalu koje sada gube svaki smisao . Hrvati ne vole raditi , vole ulagati u turističke objekte tako da ležećke dolazi novac . E pa to više neće ići tako ......Od 1991 radimo sve pogrešno i polako ali sigurno sve ćemo to platiti

Komentiraj...
Vidi sve komentare