To je to što me zanima!

Centar odgovoran za smrt male Nikoll: 'Bila nam je sve. Neka odgovaraju svi koji su krivi'

Prošlo je manje od godine dana otkako je majka na smrt pretukla Nikoll (2,5). Cijela zemlja tražila je krivca i dogovorne ne samo u majci koja je napravila ovaj monstruozni čin već i u nadzornim institucijama
Vidi originalni članak

Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka na Uskrs prošle godine. Socijalni radnici i psiholozi Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno, donosili su površne odluke ne mareći o emocijama i interesima dvoipolgodišnje djevojčice. A niti majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo protiv oca zlostavljača..., ovo je samo dio zaključka kontrolnog upravnog nadzora nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Provelo ga je četvero stručnjaka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Slučajno ili ne rezultati ovo nadzora stižu nedugo nakon što se resornog ministra Josipa Aladrovića spominje u slučaju jednog od predmet istrage Uskoka.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prošlo je manje od godine dana otkako je majka na smrt pretukla Nikoll (2,5). Cijela zemlja tražila je krivca i dogovorne ne samo u majci koja je napravila ovaj monstruozni čin već i u nadzornim institucijama. Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora u manje od mjesec dana nakon tragedije izvijestile su javnost o rezultatima provedenog stručnog nadzora nad radom Centra Nova Gradiška. Oni nisu utvrdili nikakve pogreške u radu. Kontrolni upravni nadzor Ministarstva sada kaže sasvim suprotno te u nalazu na 53 stranice navode sve propuste koje su učinili u tom Centru kao i kod biološke obitelji.

UBILA JU BIOLOŠKA MAJKA Centar za socijalnu skrb je odgovoran za smrt male Nikoll, postupali su nezakonito

- Vidio sam dio nalaza i to ćemo rješavati preko institucija. Mogu samo reći da socijalne radnice i dva pravnika koja su ovo radila, nisu gledali kontekst vremena u kojem se to događalo, a to je bilo za vrijeme pandemije. Dijete je umrlo i to je grozno i što god mi rekli ili napravili bit ćemo krivi, a sada imamo i Ministarstvo koje to kaže. Mi ne štitimo svoje ljude, dapače poslali smo najbolje i najiskusnije da istraže što se dogodilo. Nakon svega mogu samo zaključiti da u ponedjeljak možemo očekivati hrpu gnjevnih korisnika pred vratima centara - kaže nam Antun Ilijaš predsjednik Komore socijalnih radnika. Dodaje da Komora ostaje kod mišljenja njihovih stručnjaka. Na nalaz Ministarstva nisu ostali ravnodušni niti udomitelji Bojić, kod kojih je Nikoll bila jedno vrijeme.

- Jako nas je uznemirilo kada smo pročitali nalaz, premda ne i iznenadilo jer stalno smo bili mišljenja da je u Centru napravljen propust, malenu nije trebalo vraćati biološkim roditeljima. Ona nam je bila sve, bila je naše dijete. Taman kada pomislimo da se vraćamo u normalu, jer Nikoll ne možemo preboljeti, ovakvi nalazi nas ponovo na to vrate - rekao je Branko Bojić, udomitelj koji je o malenoj Nikoll zajedno sa svojom suprugom i dvjema biološkim kćerima pružio ono što joj nisu pružili njeni roditelji.

ŠTO SE NAPRAVILO? Sjećate li se Nikoll? 150 dana je prošlo od njene smrti. Domovi su prepuni, a udomitelja nema

- Nastojimo živjeti koliko možemo normalno, jer su kod nas dvije djevojčice u dobi od 2,5 i 3,5 godine. S nama su više od godinu i pol dana. Tužni smo zbog Nikoll, našeg plavog uvojka. Ne želimo nikome zlo, ali neka odgovara svatko za ono što je kriv, a posebno smrt nedužnog djeteta – kaže Bojić. 

Idi na 24sata

Komentari 11

  • livija i ja 27.02.2022.

    Na žalost djeca su postala biznis i bankomat roditeljima koji od raznih mjera u novcu dobro žive dok djecu štancaju i ne vode nikakvu brigu o njima-bitna je lova.

  • BAMBOO16 27.02.2022.

    Neka mi netko kaze sta tocno u ovoj drzavi funkcjonira kako ide red?? Bilo sta ali bilo sta.. I'll wait..povraca mi se od ovog sustava i politike i zdravstva i svega vise..

  • kadćekraj 26.02.2022.

    Nažalost to neće vratiti niti jedan izgubljen dječji život, ni djetinjstvo.Socijalni radnici su nažalost postali samo birokratske marionete koje se brinu da ovoj lopovskoj državi ostane love za nečije jahte i vile.Nikoll na žalost neće biti zadnja žrtva tih kvazibrižnika za sirotinju jer bi Ministarstvo socijalne skrbi trebalo dobro zasuć rukave i protresti sami sebe da se više ovakvi propusti ne dešavaju. Za početak bilo bi dovoljno da Aladrović dadne neopozivu ostavku, a dotičnim socijalnim radnicima i njihovim šefovima otkazi i doživotna zabrana rada u socijali.

Komentiraj...
Vidi sve komentare