Obavijesti

News

Komentari 21

Centar za socijalnu skrb je odgovoran za smrt male Nikoll, postupali su nezakonito

Centar za socijalnu skrb je odgovoran za smrt male Nikoll, postupali su nezakonito

Izvještaj ispisan na 53 duge i potresne stranice opisuje težak život djece u obitelji teško poremećenih odnosa, punoj nebrige, alkohola i nasilja, i vrvi propustima koji su doveli do nepopravljivog

Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka na Uskrs prošle godine, piše u subotu Jutarnji list, pozivajući se na kontrolni nadzor nadležnog ministarstva.

Socijalni radnici i psiholozi Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno, donosili su površne odluke ne mareći o emocijama i interesima dvoipolgodišnje djevojčice. A niti majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo protiv oca zlostavljača.

Umjesto da je Centar pokrenuo postupak da se roditeljima oduzmu sva djeca, koja nisu dobivala ni ljubav, ni pažnju niti zdravstvenu zaštitu, malu Nikoll na zahtjev roditelja vratili su u primarnu obitelj. I to unatoč tome što roditelji u dvije godine, koliko je živjela kod udomitelja, jedva da su iskazivali ikakav interes za nju, unatoč dugoj povijesti nasilja u obitelji i unatoč tome što je ocu D.D. oduzeto pravo na roditeljsku skrb za prvo dijete...

To je, ukratko, zaključak kontrolnog upravnog nadzora nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška koji je provelo četvero stručnjaka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Izvještaj ispisan na 53 duge i potresne stranice s 30 izrečenih mjera opisuje težak život djece u obitelji teško poremećenih odnosa, punoj nebrige, alkohola i nasilja, i vrvi propustima koji su doveli do nepopravljivog: malena Nikoll otrgnuta je iz udomiteljske obitelji, a pet mjeseci poslije ubila ju je biološka majka.

Izvještaj u potpunosti i detaljno demantira zaključke stručnog nadzora Komore socijalnih radnika i Hrvatske psihološke komore, koje su javnost uvjeravale da nije bilo nikakvih propusta te da su socijalni radnici i psiholozi angažirani na slučaju postupali "sukladno protokolima i standardima i javnim ovlastima". U kirurški detaljnom nadzoru vidljivo je da gotovo nema niti jednog protokola kojeg su se stručne službe držale, piše novinarka Jutarnjeg lista Željka Godeč.