Obavijesti

News

Komentari 11

Centar odgovoran za smrt male Nikoll: 'Bila nam je sve. Neka odgovaraju svi koji su krivi'

Centar odgovoran za smrt male Nikoll: 'Bila nam je sve. Neka odgovaraju svi koji su krivi'
4

Prošlo je manje od godine dana otkako je majka na smrt pretukla Nikoll (2,5). Cijela zemlja tražila je krivca i dogovorne ne samo u majci koja je napravila ovaj monstruozni čin već i u nadzornim institucijama

VIDEO

Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški odgovoran je za smrt malene dvoipolgodišnje djevojčice Nikoll koja je umrla od posljedica ozljeda koje joj je nanijela vlastita majka na Uskrs prošle godine. Socijalni radnici i psiholozi Centra postupali su nezakonito, nepravovremeno i nestručno, donosili su površne odluke ne mareći o emocijama i interesima dvoipolgodišnje djevojčice. A niti majci nisu pružili adekvatnu pomoć kao dugogodišnjoj žrtvi obiteljskog nasilja, niti su poduzimali sve što je trebalo protiv oca zlostavljača..., ovo je samo dio zaključka kontrolnog upravnog nadzora nad radom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Provelo ga je četvero stručnjaka Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu.

Slučajno ili ne rezultati ovo nadzora stižu nedugo nakon što se resornog ministra Josipa Aladrovića spominje u slučaju jednog od predmet istrage Uskoka.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Socijalni radnici 01:21

Prošlo je manje od godine dana otkako je majka na smrt pretukla Nikoll (2,5). Cijela zemlja tražila je krivca i dogovorne ne samo u majci koja je napravila ovaj monstruozni čin već i u nadzornim institucijama. Komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora u manje od mjesec dana nakon tragedije izvijestile su javnost o rezultatima provedenog stručnog nadzora nad radom Centra Nova Gradiška. Oni nisu utvrdili nikakve pogreške u radu. Kontrolni upravni nadzor Ministarstva sada kaže sasvim suprotno te u nalazu na 53 stranice navode sve propuste koje su učinili u tom Centru kao i kod biološke obitelji.

Centar za socijalnu skrb je odgovoran za smrt male Nikoll, postupali su nezakonito
Centar za socijalnu skrb je odgovoran za smrt male Nikoll, postupali su nezakonito

- Vidio sam dio nalaza i to ćemo rješavati preko institucija. Mogu samo reći da socijalne radnice i dva pravnika koja su ovo radila, nisu gledali kontekst vremena u kojem se to događalo, a to je bilo za vrijeme pandemije. Dijete je umrlo i to je grozno i što god mi rekli ili napravili bit ćemo krivi, a sada imamo i Ministarstvo koje to kaže. Mi ne štitimo svoje ljude, dapače poslali smo najbolje i najiskusnije da istraže što se dogodilo. Nakon svega mogu samo zaključiti da u ponedjeljak možemo očekivati hrpu gnjevnih korisnika pred vratima centara - kaže nam Antun Ilijaš predsjednik Komore socijalnih radnika. Dodaje da Komora ostaje kod mišljenja njihovih stručnjaka. Na nalaz Ministarstva nisu ostali ravnodušni niti udomitelji Bojić, kod kojih je Nikoll bila jedno vrijeme.

- Jako nas je uznemirilo kada smo pročitali nalaz, premda ne i iznenadilo jer stalno smo bili mišljenja da je u Centru napravljen propust, malenu nije trebalo vraćati biološkim roditeljima. Ona nam je bila sve, bila je naše dijete. Taman kada pomislimo da se vraćamo u normalu, jer Nikoll ne možemo preboljeti, ovakvi nalazi nas ponovo na to vrate - rekao je Branko Bojić, udomitelj koji je o malenoj Nikoll zajedno sa svojom suprugom i dvjema biološkim kćerima pružio ono što joj nisu pružili njeni roditelji.

Sjećate li se Nikoll? 150 dana je prošlo od njene smrti. Domovi su prepuni, a udomitelja nema
Sjećate li se Nikoll? 150 dana je prošlo od njene smrti. Domovi su prepuni, a udomitelja nema

- Nastojimo živjeti koliko možemo normalno, jer su kod nas dvije djevojčice u dobi od 2,5 i 3,5 godine. S nama su više od godinu i pol dana. Tužni smo zbog Nikoll, našeg plavog uvojka. Ne želimo nikome zlo, ali neka odgovara svatko za ono što je kriv, a posebno smrt nedužnog djeteta – kaže Bojić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C