To je to što me zanima!

Ćorić: 'Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a'

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada" kazao je da kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a
Vidi originalni članak

Zamoljen za komentar zamjerke ugostitelja na vladino odbijanje rasprave o smanjivanju PDV-a kao jedne od mjera pomoći gospodarstvu, Tomislav Ćorić rekao je kako smatra da je "visina PDV-a kategorija koja se treba raspravljati u stabilnim ekonomskim uvjetima".

"PDV je glavni izvor financiranja proračuna. U uvjetima rekordno visokog proračunskog deficita u 2020., a s druge strane činjenice da 2021. konačno trebamo stabilizirati očekivanja, izvlačiti PDV iz konteksta tih pretpostavki i komunicirati da bi on bio kratkoročni način opstanka sektora ugostiteljstva, držim da to nije točno. O tome treba razgovarati onda kada se izađe iz ove krize, naravno da se i određene devijacije koje postoje u samom sektoru uklone", naglasio je Ćorić. 

MINISTAR ĆORIĆ: 'O smanjenju poreza nismo niti razmišljali, zašto to sad raditi?'

Rekao je da manevarski prostor države za novčanu pomoć gospodarstvu u prebrođivanju krize "uopće nije upitan", ali je pitanje koliko će kriza trajati i hoće li se i koliko dugo preliti i na iduću godinu.

"U kontekstu 2,9 posto projiciranog deficita proračuna za narednu godinu, manevarski prostor je nešto uži i ovisit će o tome hoće li se kriza prelijevati u iduću godinu. Scenarij produljenja obustave rada u nekim djelatnostima ili eventualne ponovne obustave rada će sigurno donijeti manje priljeva u odnosu na projekcije u proračun i dovesti u pitanje naš cilj od 2,9 posto deficita", rekao je Ćorić.

Očekuje da BDP ove godine neće pasti za deset, već da će se "vrtjeti" oko osam posto, a da će rezultat iduće godine ovisiti o nekoliko faktora, uz ostalo i o tome kada će početi cijepljenje i povratak relativno normalnog života.

"Ako krajem ove i početkom sljedeće godine krene cijepljenje na europskom kontinentu, odnosno na razini EU, situacija 2021. godine ne bi trebala biti obilježena lockdownima, zaključavanjima ekonomske aktivnosti u pojedinim zemljama članicama pa tako i u Hrvatskoj. To  samo po sebi znači da postoje pretpostavke za oporavak gospodarske aktivnosti. To je ono čemu se nadamo", rekao je Ćorić.

POMOĆ PODUZETNICIMA Ćorić: Dajemo 4000 kuna, Covid kredite, a platit ćemo i troškove

Dodao je da bi rast gospodarske aktivnosti sljedeće godine mogao iznositi pet posto. 

Na pitanje planira li država produženje moratorija na kredite i nakon trećeg mjeseca bude li to potrebno, odnosno razgovara li s bankama oko toga, naveo je kako se nada da do toga neće doći odnosno da će "situacija u siječnju i veljači dati jasnu perspektivu u kojem smjeru ići".

No, dodao je, ako se zdravstvena kriza produži, onda će se, kaže, definitivno morati razgovarati i od produženju moratorija na kredite.

Ocijenio je i da vlada nije kasnila s mjerama pomoći gospodarstvu te ih je donijela među prvima u Europi. Pokazatelj uspješnosti tih mjera po njegovim je riječima i rast broja osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za pet tisuća u odnosu na kraj veljače ove godine.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • zajutrak7 02.12.2020.

    Ovi ugostitelji su famozni, jel ni plaćaju PDV na moju kavu ili ja i za to mi daju račun od prije 2 ure , dok sam još delal :( 

  • 02.12.2020.

    Ćoriću! krizu je stvorila tvoja Vlada zajedno sa onima koji vam serviraju naređenja iz Brisela. Ne pravi se grbav,kad nisi.

  • 02.12.2020.

    Kod nas je PDV hrana za korupciju zato ga i ne žele smanjivati .. 50 % PDV-a ode u privatne džepove . 

Komentiraj...
Vidi sve komentare