To je to što me zanima!

Čuda Jadrana: Karlo i Marko izvukli 'koronaše' s 98 metara

Lov na zubaca krunaša smatra se samim vrhom ribolova, jer živi na velikim dubinama. Kapitalce su ulovili na mamac od žive lignje i kažu kako je osjećaj 'brutalan'
Vidi originalni članak

Iako je noć bila hladna, dan je bio odličan i gotovo ljetni. Poslužilo nas je i ulovili smo dva zubaca krunaša. To je rijetkost i osjećaj je brutalan, pohvalio se ulovom za 24sata ribar Karlo Medić iz Brela. On je s prijateljem Markom Josipovićem u noći na srijedu isplovio na more između Visa i Korčule kako bi pecali.

- Najveći zubatac krunaš kojeg sam ulovio imao je devet kilograma, no ovi imaju 11,5 i 12. Muški je bio nešto lakši, ali on je specifičan po toj kruni na glavi - ispričao je Medić.

Lov na tu vrstu ribe smatra se samim vrhom tog sporta, jer živi na velikim dubinama. Na ove su naišli na oko 98 metara dubine. Uz njih su ulovili i pet šampjera (op. a. kovača)

- Mamac je bila živa lignja. Dobro smo pripremili svu opremu i bili smo spremni na ulov. Vani je bila za šest minuta što je odlično s obzirom na to da je riba bila duboko - kaže Karlo. Jednu će pripremiti već sutra. Glavu i rep će iskoristiti za juhu, dok će ostatak filetirati i 'baciti na gradele'. Drugu ribu će zamrznuti za kasnije. 

RAJ NA ZEMLJI Hrvatska je među najljepšim televizijskim lokacijama svijeta zbog Dubrovnika i Korčule

- Volim pecati i Marko i ja idemo u ribolov posljednje tri godine. Ljeti je puno više posla pa ne stignemo, no sve nadoknadimo zimi. Do mjesta gdje pecamo moramo prijeći 40 milja, pa krećemo u sitne sate. Moramo obići Hvar i to na oduzme puno vremena - kaže Karlo. 

Inače, kako piše portal Podvodni.hr, venecijanski naziv za tu ribu je "dentale de la corona" koji je također korišten i kod našeg stanovništva.

- Zato ste u prošlosti mogli čuti i nazive zubatac od korone ili koronaš - piše Podvodni.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 26.11.2020.

    Zabranit ribarenje.

  • duduuusta 26.11.2020.

    To se lovi za gradele, a ne za bacanje u more. Vidi se da nisi ribolovac. Joj da je meni jedna takva.. al bi bilo filiranja

  • neki tamo lik 25.11.2020.

    Trebali ste ih pustiti nazad u more, tako to rade sportski ribolovci

Komentiraj...
Vidi sve komentare